Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Από βδομάδα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με φόντο τις εντεινόμενες ενδοαστικές διαφωνίες, για την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) στην ΕΕ, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ολοκλήρωσε χτες την τριήμερη ακροαματική διαδικασία μετά τις προσφυγές εναντίον της πρόσφατης απόφασης του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου έως τις 14 Οκτώβρη.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μπρέντα Χέιλ, ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα γνωστοποιηθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι καθόλου απλό» το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι 11 δικαστές.

Χτες, κατά την τελευταία μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικαστές άκουσαν τα επιχειρήματα των δικηγόρων του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, των κυβερνήσεων της Ουαλίας και της Σκοτίας και του Βορειοϊρλανδού Ρέιμοντ ΜακΚορντ. Οι ενάγοντες θεωρούν μη σύννομη την απόφαση του Τζόνσον και τον κατηγορούν ότι έβαλε μπροστά το προσωπικό πολιτικό του συμφέρον, ώστε να μην υπάρχει κοινοβουλευτική δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποτρέψει το άτακτο Brexit πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτώβρη.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ ανακοίνωσε πως η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε «κάποιες προτάσεις γραπτώς» για το πώς θέλει να τροποποιηθεί η συμφωνία του Brexit που καθυστερεί. Πρόσθεσε πως εντός τρέχοντος 24ωρου θα ολοκληρωθούν στις Βρυξέλλες «τεχνικές συζητήσεις» για θέματα που αφορούν τα σύνορα, προϊόντα μεταποίησης και υγειονομικούς κανόνες. Επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων θα είναι από τη μεριά της ΕΕ ο Μισέλ Μπαρνιέ και από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε στο Λονδίνο η αποκάλυψη του πρώην πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, πως στο δημοψήφισμα του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκοτίας από το ΗΒ είχε ζητήσει από την Βασίλισσα Ελισάβετ Β' «να βοηθήσει» το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της Σκοτίας στη χώρα. Η αποκάλυψη του Κάμερον φαίνεται πως προκάλεσε «πολύ έντονη ενόχληση» στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, παρά το γεγονός ότι επισήμως δεν εκδόθηκε ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ