Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Δύσκολα ενδοαστικά παζάρια

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο επικεφαλής της «Μπλε και Λευκής Συμμαχίας», πρώην αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Μπένι Γκαντς απέρριψε χτες την πρόταση του απερχόμενου πρωθυπουργού (και αρχηγού του δεξιού κόμματος Λικούντ), Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να προχωρήσουν στη συγκρότηση «κυβέρνησης ενότητας», δείχνοντας καθαρά ότι επιδιώκει το αξίωμα του πρωθυπουργού σε συνεργασία με άλλα, μικρότερα κόμματα.

Μετά από σύνοδο ανώτερων στελεχών του εκλογικού του μπλοκ, ο Μπένι Γκαντς χαρακτήρισε «ασόβαρη» την πρόταση Νετανιάχου για κυβέρνηση ενότητας, τονίζοντας ότι η «Μπλε και Λευκή Συμμαχία» εξέλεξε τους περισσότερους βουλευτές από όλα τα κόμματα (33 έδρες) σε αντίθεση με τον Νετανιάχου που εκλέγει τελικά 31 βουλευτές. «Ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να κερδίσει 61 έδρες για το δικό του μπλοκ. Θα συγκροτήσω μια ευρεία και φιλελεύθερη κυβέρνηση που θα διεκπεραιώσει τη βούληση του λαού. Δεν θα ενδώσω σε εντολές. Εγώ θα ηγηθώ των διαπραγματεύσεων υπεύθυνα και καλόπιστα», είπε χαρακτηριστικά ο Γκαντς.

Ο εταίρος του Γκαντς και αρχηγός του μικρότερου κόμματος «Υπάρχει Μέλλον», Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε υπομονή, προσθέτοντας ότι η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί χρόνο. Τάχθηκε και αυτός ενάντια στην πιθανότητα να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Νετανιάχου, εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών ψηφοφόρων αποδοκίμασε την κυβέρνησή του, μιας που διώκεται από τον Γενικό Εισαγγελέα για τρία μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς. Τον κάλεσε, έτσι, να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι οι ψηφοφόροι του Λικούντ «αρχίζουν να συνειδητοποιούν την αρχή του τέλους του Νετανιάχου».

Πάντως, νωρίτερα χτες οι ηγέτες όλων των ακροδεξιών κομμάτων Ορθόδοξων Εβραίων υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση συνιστώντας τον Νετανιάχου ως κατάλληλο για νέα κυβερνητική θητεία. Δεν σχολίασαν την πρότερη έκκληση του απερχόμενου πρωθυπουργού στον αρχηγό της «Μπλε και Λευκής Συμμαχίας» να συγκροτήσουν μαζί μία «ευρεία κυβέρνηση ενότητας».

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται τις επόμενες μέρες να κλιμακωθούν τα παζάρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης καθώς ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, αναμένεται να δώσει την εντολή στον αρχηγό κόμματος που θεωρεί πως θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συγκροτήσει «σταθερή κυβέρνηση». Ο πρώτος που θα πάρει την εντολή θα έχει στη διάθεσή του 42 μέρες. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επόμενο πολιτικό αρχηγό, που θα έχει στη διάθεσή του 28 μέρες. Εάν δεν τα καταφέρει ούτε αυτός, τότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές πριν το τέλος τρέχοντος χρόνου... Εάν τα ενδοαστικά παζάρια δεν τελεσφορήσουν τις επόμενες βδομάδες, τότε θα προκηρυχθούν για τρίτη φορά πρόωρες βουλευτικές εκλογές, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθούν τα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών(2020-05-09 00:00:00.0)
Ο πρώην στρατηγός Γκαντς υπουργός Αμυνας(2020-04-23 00:00:00.0)
Παζάρια για κυβέρνηση ή εκλογές(2020-04-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2020-04-14 00:00:00.0)
Παζάρια Νετανιάχου και Γκαντς για κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης»(2020-03-14 00:00:00.0)
«Μαγειρεύουν» συνδυασμούς για νέα κυβέρνηση(2020-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ