Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ματιές στα διεθνή γεγονότα

Για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν (και να διασκεδάζουν, γιατί όχι) οι νέοι!
Για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν (και να διασκεδάζουν, γιατί όχι) οι νέοι!
Μια σύντομη ματιά στα διεθνή γεγονότα του 2000, έτσι όπως τα παρουσιάζει ο Κοσμάς Κέφαλος (εμείς θα παρουσιάσουμε ένα μικρό μέρος) μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του σκακιστικού περιοδικό «Το Σαχ» και μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ.

  • Τα έφερε το 2000 στο σκάκι; Δύο πράγματα: έναν παγκόσμιο πρωταθλητής και έναν παγκόσμιο πρωταθλητή! Τον Κράμνικ που νίκησε τον Κασπάροβ και τον Ανάντ που ακολούθησε στον φετινό κύκλων αγώνων της FINTE. Δείγμα της σύγχυσης που επικρατεί στο παγκόσμιο σκάκι.
  • Ο σκακιστικός κόσμος δεν ξεχνά τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Ρόμπερτ Φίσερ (1972-1975) και τον ανέδειξε ως τον πιο δημοφιλή σκακιστή του 20ού αιώνα με ποσοστό 79,9%, αλλά και ο ίδιος φαίνεται ότι δεν ξεχνάει το σκάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές (Νάιτζελ Σορτ, Γιάννης Παπαϊωάννου), ο Φίσερ, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, παίζει Μπλιτς στο διαδίκτυο! Πρόσφατα ο Σορτ ηττήθηκε από έναν παίκτη με 8-0 (!), που όπως κατάλαβε από κάποιες συνομιλίες τους, δεν μπορεί να ήταν άλλος από τον Φίσερ. «Για μένα», δήλωσε ο διάσημος Βρετανός, «οι αγώνες αυτοί ήταν όπως μια άγνωστη συμφωνία του Μότσαρτ για έναν μουσικόφιλο»!

Σύμφωνα με τις επιλογές επισκεπτών σε ιστοσελίδα, εκτός από τον Φίσερ, κορυφαίους του αιώνα ανέδειξαν κατά σειρά τους παρακάτω ζώντες και μη σκακιστές: Κασπάροβ, Αλιέχιν, Ταλ, Καπαμπλάνκα, Λάσκερ, Κάρποβ, Μορφν, Μποτβίνικ, Κορτσνόι, Νίμτσοβιτς, Μπρονστάιν, Κέρες, Ανάντ, Πετροσιάν, Σίροβ, Τζούντιθ Πόλγκαρ, Ρουμπινστάιν, Σπάσκι, Ούβε, Στάινιτς, Ιβαντσούκ, Λάρσεν κ.ά. Ο Κράμνικ πάει για τον άλλο αιώνα!

Η στήλη μάς υπενθυμίζει ότι κορυφαίος ήταν και ο Βασ. Σμίσλοβ, παγκόσμιος πρωταθλητής 1957-1958 και ανώτερος από πολλούς προαναφερόμενους.

Βέβαια και για την «πρωτιά» του Φίσερ - χωρίς να αμφισβητούμε τη μεγάλη του αξία - κρατάμε τις επιφυλάξεις μας, όχι μόνο γιατί δεν αγωνίστηκε το 1975 με τον Ανατόλι Κάρποβ, αλλά και για το ότι επί 21 και πλέον χρόνια δεν αγωνίστηκε σε κανένα διεθνές ή άλλο τουρνουά, ούτε έπαιξε μία επιστήμη παρτίδα...

  • Συνεχίζουμε το 5ο μέρος της «κακοποίησης του σκακιού» με μία διόρθωση του Ηλία Κουρκουνάκη στο τεύχος 5 του Ενημερωτικού Δελτίου της Νέας Σκακιστικής Πρωτοβουλίας και συγκεκριμένα στην πρόταση: «Το πειθαρχικό ανέθεσε στην εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε γραπτή άποψη των διαιτητών και των δύο παικτών». Το σωστό είναι ότι δε ζήτησε την άποψη των παικτών η εκπρόσωπος. Αυτό έγινε αντιληπτό από τον Κουρκουνάκη, αλλά το ενημερωτικό δελτίο ήδη είχε τυπωθεί. Θα επανέλθουμε.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ