Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Η υλική υπεροχή

ΣΚΑΚΙ(ΣΧΗΜΑ 1)(2/12/2001)
ΣΚΑΚΙ(ΣΧΗΜΑ 1)(2/12/2001)
Προκειμένου να αξιοποιήσει ένας σκακιστής την πρωτοβουλία και την υλική υπεροχή, μία από τις βασικές σκακιστικές αρχές συμβουλεύει, ότι πρέπει να προχωρεί στις αλλαγές των κομματιών, ώστε στο τέλος να του μείνει το υλικό και έτσι να φθάνει γρήγορα στη νίκη.

Αρκετοί όμως παίκτες μόλις αποκτήσουν αυτή την υλική υπεροχή προχωρούν αλόγιστα και βιαστικά στις αλλαγές ή τις κυνηγούν επίμονα, με αποτέλεσμα αυτές να γίνονται εκτός τόπου και χρόνου και έτσι εξανεμίζεται η δυνατότητα αξιοποίησης της υλικής υπεροχής.

Χρειάζεται, λοιπόν, αρκετή υπομονή και παιχνίδι ακριβείας για να κρατηθούν οι θέσεις υπεροχής. Ενας καλός τρόπος για να αξιοποιηθεί το επιπλέον υλικό είναι η επίθεση. Αυτή όμως πρέπει να γίνεται με σύνεση και χωρίς να αφήνει κενά και αδυναμίες, που με μια αντεπίθεση μπορεί να εκμεταλλευτεί ο αντίπαλος. Συνήθως ο παίκτης που βρίσκεται με μειωμένο υλικό προσπαθεί να βρει γρήγορους και αποτελεσματικούς συνδυασμούς τακτικής, ή συνδυασμούς ματ, για να ισοφαρίσει το έλλειμμά του. Γνωρίζει πολύ καλά, ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του. Προσοχή, λοιπόν, στις σπασμωδικές ενέργειες του αντιπάλου και υπομονή στο κτίσιμο της νίκης.

Στη θέση του διαγράμματος - αυτού του κειμένου - δεν επιτρέπεται η αλλαγή των βασιλισσών με βάση την αρχή «αλλαγές πάση θυσία», γιατί τα πιόνια στην πλευρά του λευκού βασιλιά είναι αδύνατα και τα κεντρικά πιόνια θα χάσουν τη δομή τους. Ετσι η νίκη θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Τα λευκά, που έχουν «διαφορά» πύργου έναντι ίππου, πρέπει να δράσουν ως εξής:

α) Να παίξουν Βγ6, με σκοπό να κερδίσουν ένα πιόνι. β) Να παίξουν Πη3, ακολουθούμενο με Πθη1, συνεχίζοντας την επίθεση στην πλευρά του μαύρου βασιλιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ