Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Μέχρι και τις 14 Οκτώβρη θα φιλοξενείται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου έκθεση με έργα του σπουδαίου γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη, με τίτλο «Δημήτριος Φιλιππότης Τήνιος εποίει», με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τον θάνατό του. Ο Δ. Φιλιππότης ήταν γιος αρχιτέκτονα και ακολούθησε τον πατέρα του από μικρή ηλικία σε διάφορες εργασίες στο Αγιο Ορος και στην Κωνσταντινούπολη, όπου δούλευε με τους Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες. Τέλειωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών και με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη.

Ο Φιλιππότης καθόρισε με την καλλιτεχνική του παραγωγή την εξέλιξη της νεοελληνικής γλυπτικής κατά την τελευταία τριακονταετία του 19ου αιώνα. Το έργο του Φιλιππότη προκάλεσε το νεοκλασικιστικό κατεστημένο, τόσο με τις ελεύθερες διακοσμητικές συνθέσεις του, που εισήγαγε για πρώτη φορά στη νεοελληνική γλυπτική του 19ου αιώνα, όσο και με τη ρεαλιστική απόδοση των μορφών στις προτομές και στα επιτύμβια μνημεία του. Είναι ο πρώτος που εισάγει στη νεοελληνική γλυπτική θέματα με παιδικές μορφές σε καθημερινές σκηνές και δημιουργεί τις πρώτες ελεύθερες συνθέσεις, χωρίς να προηγηθεί παραγγελία. Ανοιξε τον δρόμο για μελλοντικές αναζητήσεις της νεοελληνικής γλυπτικής και αποτέλεσε αξεπέραστο παράδειγμα μεγάλου και αυθεντικού τεχνίτη, απόλυτα εξοικειωμένου με τη φύση και με τις δυνατότητες του υλικού του.

Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά έργα, προτομές σε μάρμαρο και γύψο και δύο εκμαγεία ταφικών μνημείων του Δημητρίου Φιλιππότη από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Τήνο, πατρίδα του καλλιτέχνη.

Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Ευθυμία Μαυρομιχάλη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00-18.00.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ