Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα φουρνιά κρατικών πακέτων στις τράπεζες

Παράλληλα με την ένταση εκβιασμών και πλειστηριασμών, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί «θεσμοί» σχεδιάζουν την ενεργοποίηση νέας φουρνιάς κρατικών εγγυήσεων, προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζες στην προσπάθεια απαλλαγής τους από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Το σχέδιο αφορά τη μεταβίβαση προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε νέα εταιρεία, με την παράλληλη έκδοση ομολόγων, που μάλιστα θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι «επενδυτές» και οι «παίκτες» που μυρίζονται κέρδη από τη δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων. Ουσιαστικά πρόκειται για την υιοθέτηση της πρότασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει αυτή της ΝΔ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «ευελπιστεί» ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
  • Τα νέα κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζικών ομίλων θα έχουν και συνέχεια, με την υιοθέτηση και της πρότασης που έχει υποβάλει η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη «μεταβίβαση σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που είναι εγγεγραμμένη στους ισολογισμούς των τραπεζών».

Να σημειωθεί ότι ο «αναβαλλόμενος φόρος» συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012. Το «δικαίωμα» αυτό θα μεταβιβάζεται στην εταιρεία «ειδικού σκοπού», ουσιαστικά με τη μορφή κρατικής εγγύησης και ως ένα ακόμα κίνητρο για τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς» προβληματικών δανείων.

Βέβαια, η ενεργοποίηση της σχετικής πρότασης επίσης προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση. Αυτή με τη σειρά της, όπως έχει υπογραμμίσει η Τράπεζα της Ελλάδας, θα ορίζει ότι η «μεταβιβαζόμενη φορολογική απαίτηση θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση της εταιρείας ειδικού σκοπού έναντι του ελληνικού Δημοσίου με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Με απλά λόγια, τα διάφορα funds μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια θα αγοράσουν από τις τράπεζες και το δικαίωμά τους για πλήρη φοροαπαλλαγή σε βάθος χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τον «ιδιοκτήτη» των «κόκκινων» δανείων (τράπεζες, funds και άλλα κοράκια), «κλειδωμένο» από τη συμφωνία με τους «θεσμούς» είναι το ζήτημα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της πρώτης κατοικίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ