Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κατάπτυστοι

Με μια κατάπτυστη ανακοίνωση, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής συνεχίζει τον τραμπουκισμό σε βάρος της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, που απειλήθηκε με σύλληψη από ομάδα ΔΙΑΣ, στη διάρκεια της εφημερίας της στην Ψυχιατρική Κλινική του «Θριάσιου», όταν ζήτησε από αστυνομικό συνοδό κρατούμενου ασθενή να μη φέρει το όπλο του μέσα στην κλινική για λόγους ασφαλείας των νοσηλευομένων. Η Ενωση αναφέρεται στην υποψηφιότητα της Αφροδίτης Ρέτζιου με το ΚΚΕ στις τελευταίες ευρωεκλογές και αφήνει αισχρά υπονοούμενα: «Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι με τις ''προοδευτικές τους ευαισθησίες'' θα φιλοτεχνήσουν συνδικαλιστικό και πολιτικό προφίλ και θα χτίσουν καριέρα στην πλάτη των αστυνομικών, έκαναν λάθος και λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο». Συνεχίζοντας να εκτοξεύει βρωμιές και ασυναρτησίες, η Ενωση προτείνει «ιατρική ανίχνευση και αξιολόγηση της ανακοίνωσης της ΟΕΓΝΕ από την συγκεκριμένη κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου» και καταλήγει: «Καλούμε τα μέλη της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΓΝΕ) να ασχοληθούν με τα του οίκου τους για να εξαλείψουν χρόνιες παθογένειες (φακελάκια κ.ά.) για να σταματήσει το ξεζούμισμα των Ελλήνων πολιτών, κάτι για το οποίο δυστυχώς έχουμε γνώση και άποψη όλοι». Το αντιδραστικό παραλήρημα της Ενωσης των αστυνομικών, που προσπαθεί να συγκαλύψει την αυθαιρεσία και τον τσαμπουκά, ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Οτι μόνο «αυθόρμητα» και «μεμονωμένα» δεν έδρασαν οι ένοπλοι που μπούκαραν στο «Θριάσιο» και απείλησαν να συλλάβουν την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ.

Το «προφίλ»

Πολλά γράφονται τις τελευταίες μέρες με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, για το προφίλ» του εμπρηστή δάσους, όπως σκιαγραφείται σε μελέτη στατιστικών στοιχείων από συλλήψεις εμπρηστών τη δεκαετία 2000-2010. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο «προφίλ», που μένει έξω από κάθε συζήτηση. Είναι το «προφίλ» της εμπρηστικής και δασοκτόνας πολιτικής, που εφαρμόζουν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό πλαίσιο στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, που αποτελεί προσάναμμα για τα δάση. Μόνο με νόμους των τελευταίων δεκαετιών, οι κυβερνήσεις διευκόλυναν ακόμα περισσότερο τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα, αφού θέσπισαν και διατήρησαν όλο το νομικό πλαίσιο που θωρακίζει τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων στα δασικά οικοσυστήματα με την παραχώρηση της χρήσης τους, προώθησαν την ένταση της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, μέσω κυρίως της αλλαγής χρήσης της και της εξασφάλισης παράλληλα του απαραίτητου γι' αυτό χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου. Ας μην ψάχνουν λοιπόν το «προφίλ» μόνο αυτών που ανάβουν το φιτίλι, αλλά κι εκείνων που με την πολιτική τους το τοποθετούν μέσα στα δάση...

Υπεραποδόσεις

Την ικανότητά τους στο ξεζούμισμα του λαού διαφημίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με αφορμή τα στοιχεία από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο 7μηνο του 2019. Τα στοιχεία, που δείχνουν «υπέρβαση» των εσόδων, έκαναν την προηγούμενη κυβέρνηση και τη σημερινή να φρενιάσουν για το ποια είναι πιο αποτελεσματική στο τσεκούρωμα των εργαζομένων. «Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», λένε οι μεν, τα αποτελέσματα του Ιούλη διαφημίζουν οι δε, επιβεβαιώνοντας ότι οι σημερινοί «χτίζουν» πάνω σε ό,τι παρέλαβαν από τους προηγούμενους. Την ίδια στιγμή που διαγκωνίζονται για το ποιος από τους δύο στέρησε περισσότερα από τις λαϊκές ανάγκες, ο λαός βιώνει τα τραγικά αποτελέσματα των «υπεραποδόσεων»: Τα χιλιάδες καμένα στρέμματα, ως αποτέλεσμα της υποχρηματόδοτησης της πρόληψης και της δασικής προστασίας, οι μεγάλες ελλείψεις στην Υγεία και την Πρόνοια, στην Εκπαίδευση κ.α. είναι η άλλη όψη των «καλών δημοσιονομικών» για τα οποία πανηγυρίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ... Οσο λοιπόν υπερασπίζονται τις «υπεραποδόσεις» τους οι σημερινοί και οι χτεσινοί κυβερνώντες, τόσο περισσότερο υποφέρει ο λαός, για να πιάνονται οι «στόχοι».

Μαγνήτης

Οι εξελίξεις με το ιρανικό τάνκερ που εμφανίζεται να πλέει προς την Καλαμάτα και η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν που κλιμακώνεται για την τύχη του πλοίου, φέρνουν την Ελλάδα στο επίκεντρο του μεταξύ τους ανταγωνισμού, επιβεβαιώνοντας τους τεράστιους κινδύνους που επιφυλάσσει για το λαό η εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η Ελλάδα θα θεωρηθεί ότι υποθάλπει τρομοκράτες αν δώσει άδεια ελλιμενισμού του πλοίου, την ώρα που το Ιράν απειλεί πως οποιαδήποτε παρεμπόδιση της πορείας του θα απαντηθεί ανάλογα. Κι αν αυτά συμβαίνουν τώρα, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα γίνει αν τελικά η Ελλάδα συνδράμει και με την παρουσία φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο στα σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, απαντώντας θετικά στο αμερικανικό αίτημα. Τα γεγονότα που σημαίνουν συναγερμό για το λαό πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Ο λαός μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μαγνήτη κινδύνων από την εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, κάνοντας επιτακτική ανάγκη το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, για την αποδέσμευση της Ελλάδας από τα βρώμικα σχέδια και τις δολοφονικές συμμαχίες του κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ