Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οργάνωση και αγώνας κόντρα στο «δουλεμπόριο» της εργολαβίας

Ανακοίνωση με αφορμή την αντεργατική τροπολογία που πέρασε άρον άρον η κυβέρνηση από τη Βουλή

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου»
«Οσες τροπολογίες κι αν φέρουν στα μουλωχτά, η εργατική τάξη δεν θα ανεχτεί το δουλεμπόριο τον 21ο αιώνα», σχολιάζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής με αφορμή την τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση ΝΔ κατάργησε τη διάταξη που προέβλεπε «συνευθύνη εργοδότη και εργολάβου» έναντι των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων ως προς την καταβολή των αποδοχών και όριζε ότι η σύμβαση ανάθεσης έργου θα έπρεπε να περιλαμβάνει όρο υποχρέωσης του εργολάβου να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Θυμίζουμε ότι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη. Μ' αυτήν επανέρχονται διατάξεις που είχε τροποποιήσει τον περασμένο Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε όλη του την κυβερνητική θητεία διατήρησε άθικτο το καθεστώς των εργολαβιών και ενίσχυσε μάλιστα το ρόλο των δουλεμπορικών γραφείων, με βάση Οδηγίες της ΕΕ.

Το Εργατικό Κέντρο υπενθυμίζει ότι πριν από δυο βδομάδες η Διοίκησή του είχε συνάντηση με την γενική γραμματέα του υπουργείου, στο πλαίσιο του αγώνα που δόθηκε ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Δαμασκηνού Μέντη, προέδρου της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης και εργολαβικού εργαζόμενου στο εργοστάσιο βαθυτυπίας «Αφοί Βλάχου». Στη συνάντηση το Εργατικό Κέντρο τόνισε την ανάγκη «να υπάρχει προστασία της συνδικαλιστικής δράσης και σε αυτό το κομμάτι της εργατικής τάξης, που ούτως ή άλλως εργάζεται με απαράδεκτους όρους».

«Δυο βδομάδες λοιπόν αργότερα, ο υπουργός Εργασίας "έτρεξε" να προλάβει, μεταξύ άλλων απαράδεκτων τροπολογιών, με τροπολογία "εξπρές" να απαλλάξει από την ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας τον έμμεσο εργοδότη, αναθέτοντάς την αποκλειστικά στον εργολάβο. Στο εξής, δηλαδή, όσοι απασχολούν εργαζόμενους μέσα από δουλεμπορικά συνεργεία δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ενώ αυτή θα αναζητείται πλέον σε εργολάβους, που συστήνουν, μεταφέρουν και διαλύουν τις επιχειρήσεις τους μέσα σε μια νύχτα!», τονίζει το Εργατικό Κέντρο.

Στο φόντο αυτό, στέλνει μήνυμα σε υπουργείο και κυβέρνηση πως «το δουλεμπόριο τον 21ο αιώνα δεν θα περάσει, οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το ταξικό κίνημα αργά ή γρήγορα θα επιβάλουν το δίκιο τους, θα επιβάλουν τη ζωή με δικαιώματα που στο επίκεντρό της θα έχει τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των αφεντικών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επίθεση διαρκείας στα εργασιακά δικαιώματα δεν θα μείνει αναπάντητη!(10/8/2019)
Το ΣΕΕΕΝ για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη ΔΕΗ(11/2/2015)
Οι υποταγμένοι δεν έχουν όρια(22/4/2010)
Τους αναγκάζουν να δουλεύουν χωρίς μέτρα ασφαλείας(7/6/2003)
Σαν το σκυλί πέταξαν στον ντόκο σακατεμένο εργάτη(12/3/2003)
Οργή για το νεκρό εργάτη(22/2/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org