Παρασκευή 26 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΥΜ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Εξετάζουν αναβάθμιση σε «διεθνή οργανισμό»

Από τη συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου
Από τη συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου
Την αναβάθμιση του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum - EMGF) σε «διεθνή οργανισμό της ΝΑ Μεσογείου» εξέτασε η 2η Υπουργική Σύνοδος που ολοκληρώθηκε χτες στο Κάιρο, με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας Κ. Χατζηδάκη, της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη, του Ισραήλ Γ. Στάινιτς, της Παλαιστίνης Μ. Μουσταφά, της Αιγύπτου Τ. Μόλα, της Ιορδανίας Χ. Α. Ζαγουατί και της Ιταλίας Α. Τσόφι. Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρ. Πέρι, ο οποίος έκανε εκτενή παρέμβαση, ενώ εκπροσωπήθηκε και η Γαλλία από τον πρέσβη της στο Κάιρο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η Σύνοδος έλαβε σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τη διάρθρωση και την οργάνωση του φόρουμ, ενώ όλες οι χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αξιολογήσουν την ενδεχόμενη αναβάθμιση του φόρουμ στον πρώτο διεθνή οργανισμό της ΝΑ Μεσογείου. Οι υπουργοί αποφάσισαν επίσης να συστήσουν μια Επιτροπή Διαβούλευσης με τη βιομηχανία φυσικού αερίου, όπου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν τόσο οι κρατικές όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στις χώρες που συμμετέχουν του φόρουμ».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα παράσχει «σημαντική οικονομική βοήθεια» για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του, ενώ οι υπουργοί ενέκριναν και την πρώτη μελέτη, που θα διεξαχθεί για λογαριασμό του EMGF, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα εξετάσει το δυναμικό φυσικού αερίου της περιοχής αλλά και των βέλτιστων σεναρίων αξιοποίησης και εξαγωγής του.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της οποίας «συζητήθηκε το συνολικό πλέγμα των διμερών ελληνοαμερικανικών ενεργειακών σχέσεων», ενώ ο Κ. Χατζηδάκης δεν έχασε φυσικά την ευκαιρία να αναλύσει τις... επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα για αμερικανικές ενεργειακές επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε, ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης, όπως επίσης και ο τομέας των ΑΠΕ αλλά και η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ολα τα ενεργειακά έργα διεθνών διασυνδέσεων στην περιοχή «έπεσαν» στο τραπέζι της συζήτησης, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου «East Med», που ειδικά γι' αυτό το ζήτημα, όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, ο Κ. Χατζηδάκης «τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστεί η υπάρχουσα καθυστέρηση λόγω της εκκρεμότητας υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Ισραήλ και την Ιταλία». Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Μάη, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η χώρα του «δεν ενδιαφέρεται» για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων Φράνσις Φάνον, ο οποίος έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στην Τριμερή Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ στις 7 Αυγούστου.

Ανάλογη συνάντηση πραγματοποίησε ο Κ. Χατζηδάκης και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, κατά την οποία απηύθυνε επίσης πρόσκληση σε ισραηλινές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ