Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΚΙΝΕΤΑ, ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ
Τα προβλήματα είναι εδώ και οξυμένα...

Τόνοι από καμένα δέντρα και κλαδιά, που ακόμα συλλέγονται, αν και έχει περάσει ένας χρόνος, παραμένουν σε οικόπεδο εναπόθεσής τους
Τόνοι από καμένα δέντρα και κλαδιά, που ακόμα συλλέγονται, αν και έχει περάσει ένας χρόνος, παραμένουν σε οικόπεδο εναπόθεσής τους
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάθηκαν άνθρωποι. Δυστυχώς αυτές οι ζωές δεν έρχονται πίσω και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν είναι να προσπαθήσουμε ώστε να μην ξαναγίνει αυτό που συνέβη στο Μάτι. Να αγωνιστούμε προς την κατεύθυνση να παρθούν μέτρα ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοιες καταστροφές. Να διεκδικήσουμε υπερσύγχρονα πυροσβεστικά μέσα, αντίστοιχα της τεχνολογίας και της επιστήμης που έχουμε αναπτύξει τον 21ο αιώνα». Αυτά υπογραμμίζει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Γιαννόπουλος, μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων. Προσθέτει δε ότι «αυτός είναι ο φόρος τιμής που πρέπει να αποτίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έμειναν παιδιά χωρίς γονείς. Τη μέρα της καταστροφής όλοι οι άνθρωποι ήταν βέβαιοι ότι δεν θα ξαναφτιαχτεί τίποτα. Υπήρχαν άνθρωποι που έπαιξαν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα για να γλιτώσουν το σπίτι τους. Κάποιοι από αυτούς μείνανε καιρό στα νοσοκομεία. Αλλοι κάηκαν για να σώσουν το σπίτι τους. Δεν έφευγαν, γιατί γνώριζαν ότι αύριο θα το χάσουν».

Ενας χρόνος μετά

Αυτό αποδείχθηκε έναν χρόνο μετά, τόσο στο Μάτι όσο και στην Κινέτα. Στο δήμο Μαραθώνα και στο δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, όπου ανήκουν το Μάτι, ο Ν. Βουτζάς και το Κόκκινο Λιμανάκι, σε 4.678 αυτοψίες 469 κατοικίες κρίθηκαν «κόκκινες», δηλαδή κατεδαφιστέες, 1.731 κρίθηκαν «κίτρινες», δηλαδή προς επισκευή, και 2.478 κρίθηκαν «πράσινες», δηλαδή κατοικήσιμες, με φθορές ή χωρίς βλάβες.

Σπίτια που έχουν ...αποκατασταθεί
Σπίτια που έχουν ...αποκατασταθεί
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σεπτέμβρη αναμένονται να εκδοθούν οι πρώτες άδειες για να χτιστούν σπίτια εκεί όπου είχαν κηρυχτεί «κόκκινα». Ηδη, για τα «κίτρινα» έχουν εκδοθεί άδειες επισκευής και κάποιοι πυρόπληκτοι έχουν εισπράξει την πρώτη δόση. Υπάρχει βέβαια σημαντικός αριθμός «εγκλωβισμένων» κατοικιών που με την ανάρτηση των δασικών χαρτών θεωρείται ότι βρίσκονται σε δασικές περιοχές. Οσον αφορά την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών και μπάζων και τη συλλογή των καμένων δέντρων, οι σχετικές εργασίες ξεκινούν και όταν λήγουν οι εργολαβίες σταματούν μέχρι να ξεκινήσουν άλλες. Ετσι, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σχετικά έργα, όταν τα προπαγανδιστικά επιτελεία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορούσαν πέρυσι «ειδήσεις» όπως ότι «το Μάτι δεν θα ξεχαστεί», «είναι στοίχημα να αναγεννηθεί», «εφικτό οι εργασίες αποκατάστασης να ξεκινήσουν σε δύο μήνες», «το Μάτι δεν πωλείται», «να δούμε την αποκατάσταση της εικόνας».

Εκείνη τη χρονική περίοδο γίνονταν και ορισμένες «πονηριές». Ο Γ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στο κατεστραμμένο σπίτι της μητέρας του, που είχε χαρακτηριστεί «κόκκινο» και ο τελευταίος έλεγχος το χαρακτήρισε «κίτρινο». Ουσιαστικά ελέγχθηκε από τρεις επιτροπές. Πέρασε η πρώτη, το όρισε «κόκκινο», η δεύτερη «κόκκινο» και η τρίτη «κίτρινο». «Παίχτηκε ένα παιχνίδι», θα μας πει. «Τότε είχαν "βγάλει" κάποιους μηχανικούς στην αρχή - τότε που δεν ήξερες τι ξημέρωνε - για να ενημερώσουν και άφηναν να εννοηθεί ότι είναι προτιμότερο να χαρακτηριστούν "κίτρινα" τα σπίτια. Ο λόγος ήταν ότι εάν κατεδαφιστέα βγουν δασικά, λόγω δασικών χαρτών, δεν θα γινόταν τίποτα. Αν χαρακτηρίζονταν "κίτρινα" και σε δασικό, διέδιδαν ότι θα μπορούσαν να επισκευαστούν. Τότε ισχυρίζονταν ότι οι αποζημιώσεις θα ήταν περίπου στο 80% της αξίας του σπιτιού. Αυτό γινόταν πριν εκδοθεί οποιαδήποτε ΚΥΑ. Μετά βγήκαν οι ΚΥΑ για 1.000 ευρώ και έως 550, σε περίπτωση επισκευής. Τώρα δεν μπορείς να επισκευάσεις ούτε το "κίτρινο" αν είναι δασικό. Οταν λοιπόν ερχόταν η τρίτη επιτροπή και έλεγε σε κάποιον, είναι "κίτρινο" το σπίτι σου, αυτός έμενε βουβός διότι είχε την ελπίδα ότι θα το ξαναφτιάξει ξέροντας ότι δεν θα πάρει 1.000 ευρώ, ότι θα έπαιρνε έως 550. Ετσι βούλωσαν το στόμα σε πολύ κόσμο. Πολλοί παρακάλαγαν να τους το χαρακτηρίσουν "κίτρινο". Μετά ακολούθησαν ενστάσεις».

Ενα από τα πολλά καμένα σπίτια στο Μάτι που περιμένει, ένα χρόνο μετά, την «αποκατάσταση»
Ενα από τα πολλά καμένα σπίτια στο Μάτι που περιμένει, ένα χρόνο μετά, την «αποκατάσταση»
«Μετά από ένα αρκετό διάστημα μας ειδοποιούν ότι θα έρθει έλεγχος. Ηρθε τετραμελής επιτροπή. Ελεγχος έγινε οπτικά. Στη συζήτηση η μάνα μου προσπαθούσε να τους δείξει τις ρωγμές στη βάση του σπιτιού, ότι ο τοίχος κουνιέται, και απάντησαν ότι όλα αυτά φτιάχνονται. Κάποια στιγμή ένας από τους μηχανικούς λέει ότι σε πέντε χρόνια όλα θα είναι έτοιμα. Πόσο χρόνο μπορεί να περιμένει μια 74χρονη για να στεγαστεί; Σε λίγες μέρες βγήκε η απάντηση ότι είναι "κίτρινο" το σπίτι. Είμαστε σε διαδικασία να το χαρακτηρίσουμε ασύμφορο επισκευής. Ετσι "ξεπάστρεψαν" πολλά σπίτια που θα ήταν για ανακατασκευή, και γλίτωσαν χρήματα».

Παράλληλα, στην αρχή του χρόνου, όπως αναφέρει, στάλθηκε μήνυμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το υπουργείο Υποδομών στους πυρόπληκτους. Ηταν μία αίτηση ενδιαφέροντος που ανέφερε ότι ο πυρόπληκτος θα μπορούσε να αναθέσει σε εταιρεία την κατασκευή του σπιτιού του, αποποιούμενος τη στεγαστική συνδρομή. Δηλαδή, «το υπουργείο έκανε τον ντίλερ. Προφανώς είχε βρει εταιρείες αναλαμβάνοντας να τους βρει πελάτες. Αν ο κόσμος "τσίμπαγε", θα έκαναν χρυσές δουλειές».

Κινέτα

Ενα χρόνο μετά, τα προβλήματα παραμένουν σοβαρά για τους πυρόπληκτους της περιοχής. Επιπλέον προβλήματα προκλήθηκαν στην περιοχή λόγω πλημμυρών, που ακολούθησαν τις πυρκαγιές, από τις καταιγίδες του περσινού Οκτώβρη. Καμένα υλικά και αμίαντος ακόμα δεν έχουν αποσυρθεί. Τα περισσότερα καμένα υλικά μαζεύτηκαν σε μια περιοχή και σκεπάστηκαν με άλλα μπάζα. Τα ρέματα έχουν κλείσει και με μια βροχή οι δρόμοι μετατρέπονται σε ποτάμια. Πολλοί δρόμοι έχουν ζημιές, ενώ καμία άδεια ανακατασκευής κατεστραμμένων σπιτιών δεν έχει εκδοθεί. Ούτε γι' αυτά που είχαν άδεια, ούτε γι' αυτά που δεν είχαν άδεια, τα τακτοποιημένα. Για όσα υπάρχουν προβλήματα με δασική έκταση, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να ξαναχτιστούν.

Συνολικά, 119 σπίτια στην Κινέτα καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα 280 υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Δηλαδή, οι ένοικοι 399 σπιτιών έμειναν στο δρόμο. Από το σύνολο των πληγέντων ένα σημαντικό ποσοστό, 20% - 30%, δεν διέθετε άλλη κατοικία. Μέχρι σήμερα, από τις 250 αιτήσεις επισκευής οι 140 αφορούσαν κτίρια φερόμενα ως δασικά και 110 μη δασικά. Εχουν εκδοθεί δε 25 άδειες επισκευής από το ΤΑΕΦΚ Δυτικής Αττικής. Οσον αφορά την καταστροφή που έγινε στο περιβάλλον, 53.157 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης έγιναν στάχτη και κάηκαν 2.976 στρέμματα οικιστικής περιοχής.

Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανακατασκευής κατεστραμμένου ή επισκευής σπιτιού με ζημιές. Δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια ανακατασκευής, ούτε ακόμα και γι' αυτά που δεν φέρονται ως «δασικά». Οσον αφορά τις χρηματικές ενισχύσεις, η καταβολή των 586 ευρώ ξεκίνησε τον φετινό Φλεβάρη. Πρόκειται για τα πρώτα χρήματα που δίνονται, ανά σπίτι, για τα πρώτα έξοδα. Τα 5.000 ευρώ δόθηκαν πέρυσι τον Νοέμβρη, επίσης τα 1.200 ευρώ για τις τηλεπικοινωνίες και τα της οικοσκευής. Επιπλέον, υπάρχουν καθυστερήσεις από το υπουργείο Υποδομών στις συμβάσεις με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις κατεδαφίσεις. Οσο δε για τη συλλογή του αμιάντου, έληξαν το Γενάρη οι συμβάσεις των τριών εταιρειών, ενώ αργότερα ανανεώθηκαν και ξεκίνησαν ξανά. Υπάρχει και το ζήτημα του καθαρισμού των καμένων - και αυτή η δουλειά έμεινε στη μέση. Οσον αφορά τα κορμοδέματα, η σχετική διαδικασία άργησε να ξεκινήσει και δεν έχει ολοκληρωθεί. Επρεπε να είχε ξεκινήσει από πέρυσι τον Αύγουστο. Ετσι, σε τμήματα του βουνού δεν έχει μείνει χώμα για να χρησιμοποιηθεί για αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ