Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Αμερικανικά πυρηνικά σε Ευρώπη και Τουρκία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ βελγικής εφημερίδας που επικαλείται έγγραφο του ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πάνω από 150 αμερικανικά πυρηνικά όπλα - ιδιαίτερα βόμβες ελεύθερης πτώσης «Β-61» - φυλάσσονται σε έξι αμερικανικές και ευρωπαϊκές βάσεις, αποκαλύπτει η βελγική εφημερίδα «De Morgen», επικαλούμενη και έγγραφο από το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις αεροπορικές βάσεις Κλάινε Μπρόγκελ στο Βέλγιο, Μπίχελ στη Γερμανία, Βόλκελ στην Ολλανδία, Αβιάνο στην Ιταλία και Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Μάλιστα το ρεπορτάζ αναφέρει πως η ύπαρξη αμερικανικών πυρηνικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη εμπεριέχεται σε σχετικό έγγραφο που καταρτίστηκε για συζήτηση στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ την 1η Ιούνη, με τίτλο «Μια νέα εποχή για πυρηνική αποτροπή; Εκσυγχρονισμός, έλεγχος των εξοπλισμών και συμμαχικές πυρηνικές δυνάμεις».

Οι βόμβες βρίσκονται υπό αμερικανικό έλεγχο και μπορούν να «απελευθερωθούν» μόνο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα.

Η απόφαση να διατηρηθούν οι πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατοχή από τη Ρωσία μεγάλου αριθμού τακτικών πυρηνικών στο οπλοστάσιό της, αναφέρεται στο έγγραφο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ