Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
Οι ΗΠΑ προσμένουν «αποσαφήνιση» της Ρωσίας για την Κίνα

Η Κίνα εξακολουθεί να μη «βλέπει λόγους» συμμετοχής της σε τέτοιες συνομιλίες

ΓΕΝΕΥΗ.--

Τη συμμετοχή της Κίνας σε μια νέα συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων θέτουν οι ΗΠΑ ως βασικό ζητούμενο στις διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο στη Γενεύη. Στις συνομιλίες για τη «στρατηγική ασφαλείας» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, η Αμερικανίδα υφυπουργός για τον Ελεγχο των Οπλων και τη Διεθνή Ασφάλεια, Αντρεα Τόμσον, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ. Αμέσως μετά τη Γενεύη, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, για να ενημερώσουν τους συμμάχους τους στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Ο Ριάμπκοφ εξέφρασε την προσδοκία η συνάντηση στη Γενεύη να συμβάλει στον διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων (New START), η οποία λήγει το 2021.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Reuters» ότι δεν περιμένουν σημαντικά αποτελέσματα σχετικά με τη διαπραγμάτευση της New START, από την άλλη όμως θα θεωρούσαν «καλή» τη συνάντηση αν υπήρχε «μεγαλύτερη σαφήνεια για το πώς βλέπουν οι Ρώσοι τα πράγματα με τους Κινέζους». Αλλος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Κίνα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στις συνθήκες πυρηνικών όπλων ΗΠΑ - Ρωσίας και δεν είναι σαφές πόσο πρόθυμο είναι το Πεκίνο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για το θέμα αυτό.

«Επί του παρόντος, δεν βλέπουμε προϋποθέσεις ή λόγους για συμμετοχή της Κίνας σε τέτοιες συνομιλίες», ενώ «η Ρωσία επανέλαβε ότι κατανοεί τη στάση της Κίνας σε αυτό το θέμα», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, απαντώντας σε ερώτημα του ρωσικού πρακτορείου TASS και υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε δηλώσει τη θέση μας πολλές φορές (...) Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Το γεγονός ότι σχεδιάζουν να συζητήσουν τον έλεγχο των εξοπλισμών είναι πολύ καλό (...) Μπορούν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ