Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΝΕΟΛΑΙΑ
28ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αντάμωμα με την Ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος

Στις 12 - 14 Ιούλη στο Καρπενήσι. Το Σάββατο 13 Ιούλη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο Καρπενήσι, στις 12 - 14 Ιούλη, ταξιδεύει φέτος το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, με σύνθημα: «Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε. Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά για το δίκιο του λαού!». Η κατασκήνωση του Διημέρου για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα θα φιλοξενηθεί στο Πάρκο Κεφαλόβρυσου. Στο πλούσιο πρόγραμμά του ξεχωρίζει η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 13 Ιούλη στην πλατεία του Καρπενησίου, με ομιλητές τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων η ΚΝΕ στο κάλεσμά της για το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, το φετινό αντάμωμα θα γίνει:

«Στα λημέρια του Βελουχιώτη, του Γιώτη, του Διαμαντή...

  • Στη Ρούμελη...

...που έδρασαν οι πρώτες ανταρτοομάδες την περίοδο της τριπλής ναζιστικής κατοχής (1941 - 1944).

...του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, στελέχους του ΚΚΕ, Αρη Βελουχιώτη...

...των Αετόπουλων της ΕΠΟΝ, που μικροί στην ηλικία έγραψαν μεγάλες σελίδες ηρωισμού και αγώνα στη δίκαιη υπόθεση για μία καλύτερη ζωή, χωρίς ντόπιους και ξένους δυνάστες...

...του ΕΑΜ που έσωσε το λαό και οργάνωσε τη ζωή στις περιοχές που απελευθερώνονταν από την μπότα των ναζί...

  • Στην περιοχή...


...που φιλοξένησε το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), της "Κυβέρνησης του Βουνού", όπως έμεινε στην Ιστορία...

...που μετά την αποχώρηση των ναζί και φασιστών κατακτητών ο λαός δεν χάρηκε τη νίκη του και βρέθηκε γρήγορα να πολεμάει ενάντια στην εξουσία των λίγων και στους διεθνείς συμμάχους της, πρώτα τη Μ. Βρετανία και ύστερα τις ΗΠΑ.

-- Σε αυτά εδώ τα μέρη που τα περπάτησαν χιλιάδες μαχητές του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), που έδρασε την περίοδο 1946 - 1949.

-- Στα βουνά και τις ρεματιές, στα χωριά και τα κρησφύγετα του καπετάνιου Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκης) και του καπετάν Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου), διοικητών της 1ης και της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, αντίστοιχα...

-- Στο Καρπενήσι που το Γενάρη του 1949 γιόρταζε τη λευτεριά του μετά τη νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ και την κατάληψη της πόλης...

-- Σε αυτά τα μέρη που είναι δεμένα με το ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας... Που αναβλύζουν τα ιδανικά και οι αξίες της ταξικής πάλης, η πίστη στο δίκιο του αγώνα, η αποφασιστικότητα για θυσίες στην πάλη για το σοσιαλισμό!

Σε αυτά τα μέρη θα βρεθεί φέτος η ΚΝΕ στο 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο!».

Σε αυτόν τον τόπο, λοιπόν, θα συναντηθούν φέτος χιλιάδες νέοι αγωνιστές από όλη τη χώρα, για να εμπνευστούν, να πάρουν δύναμη για τους σημερινούς μας αγώνες. Γιατί η μελέτη και η γνώση της Ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος, καθώς και τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν, είναι σήμερα απαραίτητο εφόδιο για να εμπνευστεί η νέα γενιά, να γίνουν περισσότεροι όσοι παλεύουν για τον νέο κόσμο, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στη Ρούμελη της ΠΕΕΑ και του ΔΣΕ


Ανάμεσα στις σελίδες της Ιστορίας που θα συναντήσουν με βιωματικό τρόπο οι χιλιάδες νέοι και νέες που θα συμμετάσχουν στο Διήμερο, ξεχωρίζουν αυτές της δεκαετίας του '40.

Στα χρόνια της Κατοχής, το ΕΑΜ οργάνωσε την ένοπλη λαϊκή αντίσταση και δημιούργησε φύτρα εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές, Αυτοδιοίκηση, Λαϊκή Δικαιοσύνη και Κυβέρνηση: Στις 10 Μάρτη 1944 ορκίστηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), το κεντρικό πολιτικό όργανο διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών, η Κυβέρνηση του Βουνού, όπως έμεινε στην Ιστορία.

Η ΠΕΕΑ διοργάνωσε εκλογές στις συνθήκες της Κατοχής (23 Απρίλη 1944), από τις οποίες εκλέχτηκε το Εθνικό Συμβούλιο, με έδρα τις Κορυσχάδες (30 Απρίλη 1944). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές ψήφισαν για πρώτη φορά οι γυναίκες και οι νέοι από 18 χρόνων. Συμμετείχαν περίπου 1.800.000 ψηφοφόροι, ενώ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1936 είχαν πάρει μέρος 1.000.000 ψηφοφόροι, αφού δεν αναγνωριζόταν το δικαίωμα να ψηφίζουν και οι γυναίκες.

Αργότερα, την περίοδο του ένοπλου ταξικού αγώνα του ΔΣΕ, σε τούτα τα μέρη που θα φιλοξενήσουν το φετινό Διήμερο, ξεχωρίζει η μάχη του Καρπενησίου, η κορυφαία επιχείρηση του ΔΣΕ στη Ρούμελη, που πραγματοποιήθηκε στις 20 - 21 Γενάρη 1949 και είχε νικηφόρα έκβαση.

Αργά το βράδυ της 19ης Γενάρη του 1949 ο ΔΣΕ, με συνολική δύναμη περίπου 3.000 μαχητών και με καλά οργανωμένο σχέδιο, μπαίνει στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, την ιστορική πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας κατά την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης. Το σχέδιο ήταν το εξής: Το Κλιμάκιο του Γενικού Αρχηγείου Νοτίου Ελλάδος (ΚΓΑΝΕ) διέταξε τα τμήματα της 1ης Μεραρχίας του Γιώτη να κινηθούν απευθείας στο Καρπενήσι με σκοπό την εξουδετέρωση του εχθρού, κατάληψη και κατοχή της πόλης. Η διαταγή επιχείρησης του ΚΓΑΝΕ όρισε ότι η 2η Μεραρχία του Διαμαντή θα κρατούσε με ισχυρές δυνάμεις τα υψώματα Μερκάδας και θα απαγόρευε κάθε προσπάθεια προώθησης του κυβερνητικού στρατού απ' τη στενωπό, που δημιουργούν τα γύρω βουνά και λόφοι, προς το Καρπενήσι. Το Καρπενήσι κρατήθηκε για 20 μέρες και η κατάληψή του είχε γενικότερη πολιτικοστρατιωτική σημασία: Ηταν η δεύτερη πρωτεύουσα νομού, μετά τη Νάουσα, που κέρδιζε ο ΔΣΕ μέσα σε ένα μήνα, σε μια περιοχή μακριά από τα σύνορα, όπου ο αντίπαλος ισχυριζόταν ότι είχε «καθαρίσει» από τον Δημοκρατικό Στρατό, όμως δέχτηκε ισχυρό πλήγμα.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ