Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Δόγμα Τρούμαν - Σχέδιο Μάρσαλ - «Στρατηγικός Διάλογος» με ΗΠΑ

Τότε και σήμερα

Συμπληρώνονται φέτος 72 χρόνια από το 1947, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξήγγειλε το Δόγμα Τρούμαν και δεκαπέντε βδομάδες αργότερα ακολούθησε η εξαγγελία του Σχεδίου Μάρσαλ. Σε όλη τη δεκαετία του 1950, καθώς και αργότερα, οι ιμπεριαλιστές συγκρότησαν μηχανισμούς και προώθησαν εναλλακτικές μορφές στην άσκηση της αστικής εξουσίας, που εξυπηρετούσαν την πάλη τους κατά των σοσιαλιστικών κρατών και των ΚΚ των καπιταλιστικών χωρών.

Στην ομιλία του, ο Τρούμαν ανήγγειλε την εξαγωγή της αντεπανάστασης και την εγκαθίδρυση της παγκόσμιας κυριαρχίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν μια επείγουσα έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης για χρηματική και οικονομική υποστήριξη (...) Η ύπαρξη του ελληνικού κράτους απειλείται σήμερα από την τρομοκρατική δράση μερικών χιλιάδων οπλισμένων ανθρώπων, που καθοδηγούνται από τους κομμουνιστές και που θέτουν σε αμφισβήτηση την εξουσία της κυβέρνησης σε μερικά σημεία της χώρας, ιδιαίτερα κατά μήκος των βορείων συνόρων».

Η άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και η ανάγκη σταθεροποίησης του καπιταλιστικού συστήματος στην Ελλάδα οδήγησαν στην ένταξη της Ελλάδας στα προγράμματα της «αμερικανικής βοήθειας», όπως το Δόγμα Τρούμαν, το Σχέδιο Μάρσαλ, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης. Αυτό επιβεβαίωσε και πρόσφατα ο Πάιατ σε ομιλία του στις 14/5 στη Σχολή Ικάρων, λέγοντας: «Το 1947, όταν οι ΗΠΑ επένδυσαν στην επιτυχία της Ελλάδας μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ και παραμένει αλήθεια και σήμερα, όπου η Ελλάδα εξέρχεται από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει πολλαπλές στρατηγικές προκλήσεις σε αυτήν την περιοχή».

Η ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949, με το οποίο συγκροτήθηκε η κύρια πολεμική μηχανή κατά των σοσιαλιστικών κρατών, αποτελεί σταθμό στη διαμόρφωση της στρατηγικής του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος, αποφασιστική ενίσχυση της ενιαίας δράσης των καπιταλιστικών κρατών εναντίον όλων των λαών, υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ σε αυτό. Μετά από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πυροδότησαν νέες εστίες πολέμου στην Κορέα το 1950 και στο Βιετνάμ από τη Γαλλία και στη συνέχεια από τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με ιδιαίτερη ένταση την πολιτική όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών. Βαθαίνει παραπέρα την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Προωθεί την επικαιροποίηση της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» για την ακόμη μεγαλύτερη χρήση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, ως βάση εφόρμησης και υποστήριξης των πολεμικών επιχειρήσεων των ιμπεριαλιστών σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός, στο τελευταίο του ταξίδι στις ΗΠΑ, στη συνάντηση με τον Τραμπ, δήλωσε: «Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ» και πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει θέση - κλειδί στη στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή των Βαλκανίων.

Για το σκοπό αυτόν ο υπουργός Αμυνας τον Ιούνη θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ, για να υπάρξει επικαιροποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής. Στο ίδιο πλαίσιο και ο Πάιατ είπε ότι θα γίνουν ακόμα πιο συχνές οι επισκέψεις αμερικανικών μονάδων στη χώρας μας, αφού όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν έξοχο τόπο εκπαίδευσης για όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να γίνονται ακόμα περισσότερες, πιο ποιοτικές και πιο πολύπλοκες κοινές ασκήσεις μεταξύ των δύο στρατευμάτων. «Αυτές οι κοινές ασκήσεις δείχνουν σε όλους τη δύναμη του δεσμού μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», σημείωσε.

Ο λαός μας πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα του για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα, για την αποδέσμευση της χώρας μας από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο πλαίσιο της πάλης για ριζικές αλλαγές στην πολιτική εξουσία και στην οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ