Τρίτη 28 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στην Κύπρο στέλεχος του αμερικανικού Κογκρέσου

Την προτεραιότητα που οι ΗΠΑ δίνουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσε χτες και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, Ελιοτ Ενγκελ, ο οποίος είχε επαφές με την κυπριακή ηγεσία στη Λευκωσία.

Η επίσκεψή του έγινε λίγες μέρες μετά από νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Κογκρέσο, αυτήν τη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τίτλο «Για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019». Αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τον Απρίλη και στη Γερουσία, το άλλο νομοθετικό Σώμα του Κογκρέσου, με τον ίδιο στόχο, την ενίσχυση της ενεργειακής αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ), ως ανάχωμα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Ρωσία - Κίνα) και όχι μόνο.

Φτάνοντας στη Λευκωσία, ο Ενγκελ συνάντησε τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και - όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου - είχαν «μια πολύ παραγωγική συζήτηση». Ο ίδιος μίλησε για τις «διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και τις ΗΠΑ» που «ανασκοπήθηκαν» και φυσικά αξιοποιήθηκαν ξανά γενικόλογες αναφορές των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, που κάθε πλευρά επαναφέρει κατά το δοκούν, ανάλογα με την εξέλιξη και τις προτεραιότητες διαφόρων αντιλαϊκών παζαριών που «τρέχουν».

Παράλληλα, πρόσθεσε ο Προδρόμου, «συζητήθηκαν σε όλο τους το εύρος οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία, σχέσεις που αυτήν την περίοδο καλλιεργούνται ιδιαίτερα», και η Λευκωσία εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων. Μεταξύ άλλων, η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε και την αποφασιστικότητα με την οποία παρακολουθεί - για να αξιοποιήσει και να παρέμβει ανάλογα - την εξέλιξη πολυμερών σχημάτων στην περιοχή, αφού «συζητήθηκε ιδιαίτερα η διπλωματική δραστηριότητα ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και όλες τις γειτονικές χώρες, το Ισραήλ, την Αίγυπτο κ.ά., την οποία δραστηριότητα οι ΗΠΑ θεωρούν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή». Ο Προδρόμου κατέληξε πως «υπογραμμίστηκε ότι είναι προς το συμφέρον όλης της περιοχής να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα κράτη προκειμένου μέσα από την αναζήτηση αμοιβαίου οφέλους να υπάρχει ταυτόχρονα και σταθερότητα στην περιοχή, η οποία δοκιμάζεται από διάφορες απειλές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ