Τρίτη 28 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Τραμπ στην Ιαπωνία

Από τις κοινές δηλώσεις Τραμπ - Αμπε
Από τις κοινές δηλώσεις Τραμπ - Αμπε
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε το Σάββατο τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, όπου μεταξύ άλλων παρακολούθησε αγώνες σούμο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, και έγινε δεκτός με επίσημη τελετή στο ανάκτορο του αυτοκράτορα Ναρουχίτο.

Αν και έγιναν προσπάθειες να εμφανιστούν οι διμερείς σχέσεις ότι παραμένουν ισχυρές, η πορεία της συνεργασίας τους επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την όξυνση διμερών αντιθέσεων, όπως αυτές στο εμπόριο και συνολικά τις οικονομικές σχέσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Τραμπ εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του για «μία απίστευτα μεγάλη ανισορροπία» που «έχουμε. Οπως ξέρετε, στο εμπόριο, για πολλά, πολλά χρόνια η Ιαπωνία έχει το μεγάλο πλεονέκτημα (...) Υπάρχουν εδώ λαμπροί επιχειρηματίες που μας ζορίζουν πολύ...». Ο ίδιος υποστήριξε ότι Ουάσιγκτον και Τόκιο θα καταλήξουν σε συμφωνία για την εμπορική τους συνεργασία μετά τις εκλογές που θα γίνουν στην ιαπωνική Γερουσία τον Αύγουστο, προσδοκώντας ότι «θα επαναφέρουμε το εμπορικό ισοζύγιο, γρήγορα». Ανέφερε μάλιστα ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ειδικά για τομείς όπως τα αγροτικά προϊόντα και το βοδινό κρέας.

Από τη μεριά του, ο Αμπε περιορίστηκε σε πιο τετριμμένες επισημάνσεις, όπως ότι η επίσκεψη Τραμπ «αποτελεί χρυσή ευκαιρία για να δείξει καθαρά τον αδιάσειστο δεσμό (των δύο) σε όλο τον κόσμο». Πάντως, η ιαπωνική πλευρά δεν ανέφερε κάτι για συμφωνία που θα κλείσει «προσεχώς» ώστε να ρυθμιστούν οι εμπορικές σχέσεις. Σημειωτέον, η διμερής οικονομική συνεργασία αφορά μεγάλους μονοπωλιακούς κολοσσούς. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελετή υποδοχής του Τραμπ, στην αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο, παραβρέθηκαν εκτελεστικοί διευθυντές των επιχειρήσεων «Toyota», «Nissan», «Honda», «Rakuten», Softbank.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ έκανε δηλώσεις και για το Κορεατικό, επαναλαμβάνοντας ότι από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Πιονγιάνγκ - Ουάσιγκτον δεν έχουν γίνει νέες βορειοκορεατικές δοκιμές αλλά και προσθέτοντας ότι «δεν βιάζομαι» για μια συμφωνία διευθέτησης της κατάστασης στη Χερσόνησο. Ακόμα, επανέφερε εκτιμήσεις όπως ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι «πολύ ευφυής» άνθρωπος, που καταλαβαίνει ότι «με τα πυρηνικά μόνο κακά πράγματα μπορεί να συμβούν» αλλά και τονίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα έχει «τεράστιο οικονομικό δυναμικό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ