Σάββατο 25 Μάη 2019 - Κυριακή 26 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Βαθύτερα στο «κουβάρι» του ανταγωνισμού των μονοπωλίων

Συνέντευξη του Ν. Αναστασιάδη στην ΕΡΤ

Μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, εμφάνισε την «εμπλοκή μεγάλων εταιρειών» στην κυπριακή ΑΟΖ ως εργαλείο ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας και τις τριμερείς συμμαχίες ως σχήματα «υπεράσπισης κοινών συμφερόντων», όταν είναι βέβαιο ότι οξύνεται ο ανταγωνισμός μονοπωλίων με βασικό χαμένο όλους τους λαούς της περιοχής. Απέφυγε να απαντήσει καθαρά για το αν η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία θα δημιουργήσει νέα βάση στο νησί, αναφέροντας ωστόσο ότι η νέα συμφωνία Λευκωσίας - Παρισιού διαμορφώνει δικαιώματα χρήσης και διευκόλυνσης όσον αφορά τα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού, την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», τον ελλιμενισμό σε ναυπηγικές εγκαταστάσεις για επισκευές (πολεμικών πλοίων). Τόνισε ότι η χώρα του προσπαθεί να βαθύνει με κάθε τρόπο τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία, ανακοινώνοντας ότι ο γαλλικός κολοσσός «Total» άμεσα θα αποκτήσει δικαιώματα αξιοποίησης και σε όλα τα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ όπου σήμερα δραστηριοποιείται μόνο η ιταλική ΕΝΙ.

Ενδεικτικές ήταν και οι αναφορές του Ν. Αναστασιάδη στη Βρετανία (στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων με τις οποίες αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της), για την οποία είπε ότι «είναι αδιανόητο να παίζει σε διπλό ταμπλό, όταν έχει βρετανικές βάσεις στο νησί». Τα είπε αυτά θυμίζοντας την πρόσφατη (συμβουλευτική) απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καλεί σε αποχώρηση των βάσεων της Βρετανίας από το Μαυρίκιο, με το σκεπτικό ότι είναι προϋπόθεση για την «αποαποικιοποίησή» του.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για το ότι μοιάζει οξύμωρη η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ (επειδή τμήμα της πρώτης τελεί υπό κατοχή και η δεύτερη είναι κατοχική δύναμη), μίλησε για το «μεγαλείο που υπάρχει» όταν «ακόμα κι εκεί όπου υπάρχουν διαφορές, μπορείς να βρίσκεις τα κοινά σημεία», καταλήγοντας ότι «η Ενέργεια μας ενώνει».

Οσον αφορά την Τουρκία ανέφερε ξανά ότι όπως όλες οι γειτονικές χώρες είναι ευπρόσδεκτη στις τριμερείς, αρκεί να δείχνει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Από όσους επιμένουν ότι είναι πιο συμφέρουσα η μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ζήτησε ουσιαστικά καρτερικότητα εξηγώντας ότι πρώτα πρέπει να γίνουν οι σχετικές μελέτες για όλες τις εναλλακτικές, και για τον «EastMed» και για το σενάριο κατασκευής χώρων αποθήκευσης LNG.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ