Τρίτη 21 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
ΗΠΑ και σύμμαχοι συνεχίζουν τις απειλές κατά του Ιράν

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Α. Λίνκολν» πραγματοποιεί ασκήσεις «εκφοβισμού» κοντά στο Ιράν
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Α. Λίνκολν» πραγματοποιεί ασκήσεις «εκφοβισμού» κοντά στο Ιράν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες απειλές εξαπολύουν τα τελευταία 24ωρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του ενάντια στο Ιράν, ενώ συνεχίζεται η έντονη κινητικότητα στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο, μεταξύ των οποίων και το αεροπλανοφόρο «Λίνκολν» που ξεκίνησε «στρατιωτικές ασκήσεις» μετά την άφιξή του στην περιοχή το Σαββατοκύριακο.

Ετσι, λίγο αφότου ξεκίνησαν το Σάββατο κοινές περιπολίες με τα αμερικανικά πολεμικά πλοία του 5ου στόλου, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC, όπου συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ομάν και το Κουβέιτ), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβασε τους τόνους, γράφοντας σε μήνυμά του στο «Τουίτερ»: «Εάν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, θα είναι επισήμως το τέλος του Ιράν. Ποτέ μην απειλήσετε ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες!». Προηγουμένως, μιλώντας στο δίκτυο FOX NEWS, ο Τραμπ δικαιολόγησε την κλιμάκωση της έντασης σε βάρος της Τεχεράνης, ισχυριζόμενος ότι αποχώρησε πέρσι από τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, για να αποτρέψει «το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Μολονότι ακριβώς αυτόν το στόχο εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη συνθήκη.

Τη σκυτάλη της «φοβέρας» ανέλαβε αργότερα χτες από τη Γενεύη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που κάλεσε το Ιράν να μην αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ, επειδή «αν δεχτούν επίθεση τα αμερικανικά συμφέροντα», τότε θα ανταποδώσουν.

Προηγουμένως, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν κάλεσε εκτάκτως σε Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιούνη στη Μέκκα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και του Αραβικού Συνδέσμου, με κύριο θέμα «απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή». Ως πρόσχημα χρησιμοποίησε τις πρόσφατες «περίεργες» δολιοφθορές σε τρία τάνκερ ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη σε πετρελαιαγωγό της Σαουδικής Αραβίας από τους Υεμενίτες αντικαθεστωτικούς ενόπλους Χούτι.

Η εμπρηστική ρητορική από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους απαντήθηκε ανάλογα από Ιρανούς αξιωματούχους.

Υψηλοί τόνοι και από την Τεχεράνη

Ο Ιρανός στρατηγός Αλί Χατζιλάι δήλωσε ότι «οι εχθροί του ισλαμικού Ιράν είναι ανίκανοι στα πεδία των επιχειρήσεων και γι' αυτό έχουν καταφύγει σε πόλεμο δηλώσεων στα Μέσα Ενημέρωσης γιατί φοβούνται τη στρατιωτική δύναμη του Ιράν». Και κατέληξε: «Δεν έχουμε εισβάλει σε καμία χώρα και δεν θα το κάνουμε, αλλά θα δώσουμε ισοπεδωτικό χτύπημα σε οποιαδήποτε επίθεση των εχθρών».

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τον Τραμπ να δοκιμάσει να σέβεται τους άλλους, τονίζοντας σε δική του ανάρτηση στο «Τουίτερ» πως ελπίζει να πετύχει «εκεί όπου απέτυχαν ο (Μέγας) Αλέξανδρος, ο Τζένγκις (Χαν) και οι άλλοι επιτιθέμενοι».

Παρ' όλα αυτά δεν πέρασε χτες απαρατήρητη η ξαφνική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ομάν, Γιουσούφ μπιν Αλάουι, στην Τεχεράνη, μία βδομάδα αφότου του τηλεφώνησε ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο. Ο Αλάουι συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του και συζήτησαν «διμερή και περιφερειακά θέματα». Το Ομάν παίζει, κατά καιρούς, στο παρασκήνιο ρόλο «μεσολαβητή».

Εμπλουτισμός ουρανίου

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων FARS και TASNIM μετέδωσαν πως τετραπλασιάστηκε η παραγωγή ασθενώς εμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά παραμένει στο όριο του 3,67% που είχε ορίσει η Συμφωνία του 2015. Ιρανοί αξιωματούχοι φέρεται πως ενημέρωσαν τη διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Με βάση τη διεθνή συμφωνία, η Τεχεράνη μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο στο 3,67%, πολύ κάτω από το 90% που απαιτείται για την κατασκευή όπλων. Είναι επίσης πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο του 20%, στο οποίο το Ιράν εμπλούτισε το ουράνιο πριν από τη σύναψη της Συμφωνίας.

Πύραυλος κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Το κλίμα έντασης στον Περσικό ανέβηκε την Κυριακή και με αφορμή την επίθεση με πύραυλο «Κατιούσα» που εξαπέλυσαν άγνωστοι, κοντά στην αμερικάνικη πρεσβεία στη Βαγδάτη. Από την επίθεση δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Ωστόσο, ήταν αρκετή για να «υπενθυμίσει» τις προειδοποιήσεις που είχαν κάνει την περασμένη βδομάδα Αμερικανοί αξιωματούχοι σε σχέση με «απειλές ασφαλείας» σε βάρος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού Γιαχία Ρασούλ εκτίμησε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ανατολικά προάστια της Βαγδάτης, όπου έχουν τη βάση τους σιιτικές πολιτοφυλακές. Ωστόσο, Σιίτες αξιωματούχοι διέψευσαν ότι σχετίζονται με την επίθεση.

Ο δημοφιλής Ιρακινός Σιίτης ιερωμένος, Μοκτάμπα αλ Σαντρ, αποδοκίμασε την επίθεση, τονίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να σύρουν το Ιράκ σε πόλεμο. Αιχμές για πιθανή προβοκάτσια άφησε και ο εκπρόσωπος της σιιτικής οργάνωσης «Καταίμπ Χεζμπολάχ», λέγοντας ότι η «αδικαιολόγητη» επίθεση με τον πύραυλο «Κατιούσα» στη Βαγδάτη θα μπορούσε να έχει γίνει «από τρίτο μέρος που προσπαθεί να προκαλέσει πόλεμο, όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ