Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-συριακές επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον στρατηγικής σημασίας λόφο Οθμαν στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ ανακατέλαβαν χτες Σύροι στρατιώτες, μετά από σφοδρές συγκρούσεις κοντά στο παρακείμενο χωριό Μπάνι με τζιχαντιστές και άλλους αντικαθεστωτικούς.

Παράλληλα, το αραβικό δίκτυο «Αl Μasdar» μετέδωσε χτες την πραγματοποίηση επιχειρήσεων της συριακής και ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» στα νότια περίχωρα της επαρχίας Ιντλίμπ. Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε πως ο συριακός στρατός ετοιμάζει επιχείρηση ανακατάληψης εδάφους και στην πόλη Καμπάνι, βορειοανατολικά της Λαττάκειας. Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος, μιλώντας στο δίκτυο το βράδυ της Κυριακής από τη βόρεια επαρχία Χάμα, ανέφερε ότι ο στρατός βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας μεγάλης επιχείρησης που θα ξεκινήσει «τις επόμενες λίγες μέρες», εκτός κι αν σταθούν εμπόδιο «οι τοπικές καιρικές συνθήκες και οι ρωσο-τουρκικές συνομιλίες στο βόρειο Χαλέπι για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης». Κατά την ίδια πηγή, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν τους Τούρκους ομολόγους τους να ακυρώσουν τα σχέδια για κατάληψη της περιοχής Ταλ Ριφάατ, εκτιμώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη «θα πολλαπλασίαζε τα προβλήματα στο βόρειο Χαλέπι».

Νωρίτερα, πάντως, το ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS, μεταδίδοντας δηλώσεις Ρώσου στρατιωτικού αξιωματούχου στη Λαττάκεια, κατηγόρησε ορισμένους Κούρδους αυτονομιστές που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη βορειοανατολική Συρία πως δημιουργούν τα κατάλληλα προσχήματα ώστε να εξασφαλίσουν στις ΗΠΑ «μακρόχρονη παρουσία στη Συρία».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης των Αντιμαχόμενων Πλευρών στη Συρία, Βίκτορ Κουπτσίσιν, ανακοίνωσε χτες το βράδυ πως η ρωσική αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ της Συρίας έγινε τη Δευτέρα στόχος επίθεσης δύο φορές, δίχως εντούτοις να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Οπως εξήγησε, η βάση βομβαρδίστηκε «από συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων» δύο φορές, νωρίς το πρωί και το απόγευμα. Και στις δύο περιπτώσεις, τα πυρά προέρχονταν από την κοινότητα Ζαουίγια, στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται από παρακλάδια της «Αλ Κάιντα».

Τέλος, χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του στην Αγκυρα με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ισχυρίστηκε ότι ο στρατός της χώρας του είναι «ο μόνος από τους στρατούς χωρών - μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που έχουν πολεμήσει στο έδαφος» τους τζιχαντιστές. Υποστήριξε επίσης ότι η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ «έχει βελτιωθεί» εξαιτίας των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή. Δεν παρέλειψε τέλος να επιτεθεί στους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG (που στην Τουρκία θεωρούνται παρακλάδι του ΡΚΚ), χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκράτες», με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο έξι Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη βόρεια Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ