Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κατρακύλα

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση έχει κάνει «σημαία» τη δήθεν επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ισχυρίζεται ότι με την πολιτική της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και βελτίωση του εργατικού εισοδήματος. Ομως, η πραγματικότητα δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Οτι δηλαδή οι μισθοί όχι μόνο δεν βελτιώνονται, αλλά συνεχίζουν να κατρακυλούν και η θέση των μισθωτών να χειροτερεύει. Την πραγματικότητα αυτή έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ. Ετσι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Νοέμβρης 2018), ο μέσος μισθός των 2,2 εκατομμυρίων μισθωτών σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016 υποχώρησε κατά 4%! Μάλιστα, στην περίπτωση των μισθωτών που εργάζονται πλήρες ωράριο, η μείωση του μέσου μισθού ανέρχεται στο 4,9%. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τρεις στους δέκα μισθωτούς εργάζονται με μερική απασχόληση, με μέσο μισθό μόλις 384,2 ευρώ και αυτά μεικτά! Οσο λοιπόν και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει με την προπαγάνδα της το μαύρο άσπρο, όσο και αν εμφανίζεται να αγωνιά δήθεν για τους πολλούς με τα νομοσχέδια που καταθέτει προεκλογικά, η πραγματικότητα την διαψεύδει. Αυτήν την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να την κάνουν κριτήριο ψήφου και μπροστά στις κάλπες να σημαδέψουν σωστά. Να πούνε «όχι» στην πολιτική αλλά και στην κοροϊδία που τους μοιράζουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου με τους ψευτοκαβγάδες τους, να ενισχύσουν τη μόνη δύναμη που βρίσκεται δίπλα τους: Το ΚΚΕ!

Συνδυασμός που σκοτώνει

Στην Ουκρανία, που ήταν και είναι «ενεργειακός κόμβος», η εμπλοκή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επί θητείας μάλιστα του σημερινού Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, σήμανε ένα πραξικόπημα, μια κυβέρνηση με διάφορα φασιστικά στοιχεία και εκατοντάδες νεκρούς, την ώρα που το φιτίλι σιγοκαίει για μια πιο γενικευμένη σύγκρουση. Στη Συρία, που ήταν και είναι ενεργειακός κόμβος, η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η σύγκρουση συμφερόντων με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα δεν άφησαν πέτρα πάνω στην πέτρα, με δεκάδες χιλιάδες θύματα και εκατομμύρια ξεριζωμένους, ενώ παρήγαγε ακόμα περισσότερη καύσιμη ύλη για όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή. Στη Βενεζουέλα, που ήταν και είναι από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς, η «ενεργότερη» εμπλοκή των ΗΠΑ και της ΕΕ σηματοδοτεί μία ακόμα απόπειρα πραξικοπήματος και ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης, σε συνδυασμό με ανοιχτές πλέον απειλές για στρατιωτική επέμβαση. Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα - για να μην πάμε παραπίσω, ή σε άλλες γωνιές του πλανήτη - που δείχνουν πόσο κάλπικη είναι η προπαγάνδα που παπαγαλίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, από κοντά και της ΝΔ, ότι η μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» και η ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή σηματοδοτούν τάχα μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια για το λαό. Η επικίνδυνη αυτή προπαγάνδα πρέπει να «φάει πόρτα» από το λαό και μπροστά στις κάλπες να αποτελέσει κριτήριο ενίσχυσης του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που την αποκαλύπτει και πρωτοστατεί στο να οργανωθεί η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.

Πλυντήριο...

Με κάθε αφορμή, η ΕΡΤ επαληθεύει το ρόλο της ως «πλυντηρίου» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και της ελληνικής εμπλοκής στα βρώμικα σχέδιά τους στην περιοχή. Αυτήν τη φορά, οι φονικές επιδρομές του Ισραήλ στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας παρουσιάστηκαν με τρόπο που ξεπλένει κυριολεκτικά την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ, με το οποίο η κυβέρνηση αναβαθμίζει τις σχέσεις της υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα. Κάπως έτσι, οι σχολιαστές της ΕΡΤ1 στην πρωινή εκπομπή «Απευθείας» είδαν ...«έξαρση της βίας» και εξίσωσαν τους δολοφονημένους Παλαιστίνιους με τον θύτη, δηλαδή το κράτος - δολοφόνο και τον στρατό του Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα, ο σχολιαστής της εκπομπής έφτασε στο σημείο να αποδίδει την «έξαρση της βίας» (sic!) στις αντιδράσεις του Ιράν «που δεν θέλει ησυχία στην περιοχή». Εκθείασε μάλιστα την «καλή δουλειά που κάνει η κυβέρνηση Νετανιάχου», έχοντας εξασφαλίσει τις ...χλιαρές αντιδράσεις του αραβικού κόσμου, που σε άλλες περιπτώσεις θα αντιδρούσαν. Σύμφωνα με τον σχολιαστή, το Ισραήλ απαντάει στις ρουκέτες της «τρομοκρατικής "Χαμάς", που αναστάτωσαν και πάλι το Ισραήλ».

... ΕΡΤ

Σαν να μην υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, μόνο τον τελευταίο χρόνο, από την έναρξη των κινητοποιήσεων στη Γάζα για την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων, ενώ στις ισραηλινές φυλακές πάνω από 5.500 είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Σαν να μην είναι το Ισραήλ που κατέχει Παλαιστινιακά εδάφη, χτίζει τείχος και επεκτείνει τους εποικισμούς, ενώ με τη στήριξη των ΗΠΑ, που μετέφεραν μάλιστα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, βάζει φωτιά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Φαίνεται πως για την ΕΡΤ, όπως και για την κυβέρνηση, όλα αυτά είναι «ψιλά γράμματα», μπροστά στην ανάγκη να «ξεπλυθούν» οι συμμαχίες της αστικής τάξης, που για τους επιχειρηματικούς ομίλους «μυρίζουν» κέρδη, αλλά για τους λαούς «μυρίζουν» βάσανα, κατοχή και αίμα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1825 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης της κλασικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι.

1832 Με τη Συνθήκη του Λονδίνου η Ελλάδα ανακηρύσσεται σε ανεξάρτητο κράτος με βασιλιά τον Οθωνα και εγγυήτριες δυνάμεις την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, οι οποίες παράλληλα εγγυώνται δάνειο εξήντα εκατομμυρίων φράγκων.

1892 Γεννιέται ο Γιουγκοσλάβος κομμουνιστής ηγέτης Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (από το 1939 έως το θάνατό του το 1980) και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (από το 1953 έως το 1980).

1913 Η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας απορρίπτει το αίτημα για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες (ψήφοι: 266 κατά - 219 υπέρ).

1915 Γερμανικό υποβρύχιο βυθίζει το βρετανικό υπερωκεάνιο «Λουζιτάνια», με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι 1.195 από τους συνολικά 1.959 επιβάτες και πλήρωμα του πλοίου.

1918 Η Βουλγαρία εντάσσεται στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο των Κεντρικών Δυνάμεων (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1919 Γεννιέται η Εβίτα Περόν, σύζυγος του Προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν.

1934 Δραπετεύουν από τις φυλακές της Αίγινας 8 στελέχη του ΚΚΕ, οι Σακαρέλος, Θωμάζος, Φλαράκος, Σαρίκας, Δαρβίσογλου, Δουλγέρης, Κλειδωνάρης και Βαβούδης. Ολοι οι δραπέτες ήταν καταδικασμένοι από 5 έως 20 χρόνια.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ ενεργούν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Γρεβενών, χτύπησαν οχυρωμένες θέσεις του εχθρού στα χωριά Μικρό και Μεγάλο Σειρήνι, Μικρό και Μεγάλο Ελεύθερο και Μηλιά, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθούν και να αιχμαλωτιστούν φρουρές τους. Κυβερνητικές δυνάμεις που κινήθηκαν από μια σειρά περιοχές αναχαιτίστηκαν.

1953 Ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), σημερινή ΕΥΠ.

1954 Τελειώνει η μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου στο Βιετνάμ, που κράτησε συνολικά 1 μήνα, 3 βδομάδες και 3 μέρες και ολοκληρώθηκε με αποφασιστική νίκη των κομμουνιστών ανταρτών Βιετ Μινχ κατά των στρατευμάτων του γαλλικού ιμπεριαλισμού.

Οι απώλειες του γαλλικού στρατού έφτασαν συνολικά τους 75.867 αξιωματικούς και οπλίτες. Η νίκη επέδρασε καταλυτικά στην υπογραφή το ίδιο έτος των πρωτοκόλλων της Γενεύης, που όριζαν την αποχώρηση όλων των γαλλικών στρατευμάτων από την Ινδοκίνα, αλλά και τον διαχωρισμό του Βιετνάμ σε Βόρειο (με κυβέρνηση των Βιετ Μινχ) και Νότιο (με κυβέρνηση του αυτοκράτορα Μπάο Ντάι).

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ινδοκίνα θα συνεχίζονταν για σχεδόν δύο δεκαετίες ακόμα, με τους Αμερικανούς να διαδέχονται τους Γάλλους από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

1960 Χιλιάδες Γάλλοι αγρότες πραγματοποιούν μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις σε 18 πόλεις της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1961 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.357.526 άτομα. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή ήταν 724.725 άτομα.

1963 Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου του γαλλικού μονοπωλιακού ομίλου «ΠΕΣΙΝΕ». Το κόστος κατασκευής του υπολογιζόταν σε 3 δισ. δραχμές και ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που είχε γίνει έως τότε στην Ελλάδα, όπως και μία από τις πιο ληστρικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στη νεότερη ελληνική Ιστορία.

1986 Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία. Οι απεργοί διαμαρτύρονταν για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευε τις αυξήσεις) και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα (εκπαραθύρωση της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

2006 Πεθαίνει ο αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Δημήτρης Καρυστινός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ