Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Φριχτός θάνατος εργάτη σε πτηνοσφαγείο

Αγνοούνταν από τη Μεγάλη Πέμπτη και βρέθηκε πολτοποιημένος την Τρίτη του Πάσχα

Φριχτό θάνατο βρήκε 44χρονος μετανάστης εργάτης από το Πακιστάν, στο πτηνοσφαγείο «Αγροζωή» στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, που ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων «ΠΙΝΔΟΣ» από το 2001. Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», όπως φαίνεται, σημειώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, πριν από τις 10 το πρωί, όταν μηχάνημα τράβηξε τον εργάτη και τον πολτοποίησε.

Καθώς τα πράγματά του ήταν στο χώρο εργασίας, οι συνάδελφοι και φίλοι του άρχισαν να τον αναζητούν από τη μέρα εκείνη, χωρίς να ξέρουν τι είχε συμβεί. Παρότι η επιχείρηση λειτούργησε τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, ο θάνατος του εργάτη διαπιστώθηκε μόλις την Τρίτη του Πάσχα, όταν βρέθηκε πολτοποιημένος, μετά από καλύτερη αναζήτηση.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, «το τελευταίο διάστημα η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο, η παραγωγή έχει αυξηθεί αλλά όχι και το προσωπικό, καθώς έτσι βγαίνει περισσότερο κέρδος. Κάτω από τη λογική του κόστους αντιμετωπίζονται και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας που μπορεί να απέτρεπαν και το θάνατο του συναδέλφου, όπως και άλλα εργατικά "ατυχήματα", που έχει αυξηθεί η συχνότητά τους. Μόλις πριν 2,5 μήνες άλλος συνάδελφος είχε ακρωτηριαστεί.

Ακόμα χειρότερες είναι οι συνθήκες εργασίας στους εργολαβικούς εργαζόμενους. Αυτό ήταν το επόμενο επεισόδιο μετά τις μειώσεις, την πληρωμή με κουπόνια, την εντατικοποίηση, την εργολαβοποίηση τμημάτων, και είναι πολύ πιθανό μάλιστα να προσπαθήσουν να φορτώσουν το φταίξιμο στον ίδιο τον εργαζόμενο».

Το συνδικάτο αναφέρει επίσης ότι «οι άθλιες συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση, οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι καθεστώς στην πτηνοτροφία, ενώ οι μισθοί έχουν πάρει την κατηφόρα με αφορμή την κρίση».

Καταλήγοντας, το Συνδικάτο καλεί: «Εδώ και τώρα, όλοι οι εργαζόμενοι της πτηνοτροφίας, με τα επιχειρησιακά και κλαδικά μας σωματεία είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε αυξήσεις σε μισθούς - δικαιώματα. Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που διεκδικεί υπογραφή ΣΣΕ στην πτηνοτροφία με αυξήσεις, είναι ανάγκη να γίνει σημείο αναφοράς όλων των εργαζομένων και των σωματείων του κλάδου.

Κανένας να μην επιτρέψει να περάσει έτσι αυτό το έγκλημα, ανεξάρτητα αν εργάζεται στον συγκεκριμένο χώρο ή όχι. Αλλιώς θα αποθρασυνθούν ακόμα περισσότερο οι εργοδότες, θα είναι αέρας στα πανιά τους, σαν αυτόν που δίνουν οι κυβερνήσεις με τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζουν. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και το επιχειρησιακό σωματείο να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής. Απαιτούμε να αποζημιωθεί η οικογένεια του νεκρού συναδέλφου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζωής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ