Ο Γιώργος Κ. Μωραΐτης αναλύει το έργο του μεγάλου ποιητή με τρόπο «ποιητικού ψυχογραφήματος», προβάλλοντας όλα τα δημιουργικά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, θεμελιώνοντας έναν πλούτο πνευματικών αξιών.
Ο Παλαμάς αναδεικνύεται αμείλικτος αντίπαλος της κοινωνικής διαφθοράς, μαστιγώνοντας την κατρακύλα της πνευματικής και κοινωνικής ηγεσίας. Ο Γ. Κ. Μωραΐτης, καλός φιλόλογος, μαρξιστής, παρουσιάζει τις «ποιητικές αντανακλάσεις» σε γεγονότα της εποχής, που ο Παλαμάς δεν παίρνει θέση σοβινιστή. Αντίθετα ήταν πατριώτης κι αυτός ο πατριωτισμός του είτε νοθεύτηκε, είτε παρανοήθηκε...
Στην εποχή μας οι μαρξιστές μελετητές είναι πολύ χρειαζούμενοι. Τους έχουν ανάγκη οι νέοι, που βομβαρδίζονται με τα σκουπίδια της υποκουλτούρας. Κι ο Γ. Κ. Μωραΐτης είναι δίπλα στους νέους. Η ζωή το 'δειξε και του το αναγνώρισαν όσοι είχαν την τύχη να τον έχουν δάσκαλο κι όσοι διάβασαν τα βιβλία του.
Ο «υποβαθμισμένος» στην εκπαίδευση Κ. Παλαμάς, μέσα απ' τις σελίδες του βιβλίου του Γ. Κ. Μωραΐτη σηκώνεται «ψηλά» σαν ποιητής και πνευματικός ηγέτης. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις απ' τις 254 σελίδες του νέου βιβλίου του τις πιο καλές. Να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει και ο συγγραφέας, βοήθημα αποτέλεσε «και η απαράμιλλη προσέγγιση αισθητικών και λογοτεχνικών προβλημάτων. Επρεπε να επισημάνω το ιδεολογικό περιεχόμενο του Παλαμικού Στοχασμού, γιατί αυτό είναι που γεννά αξίες ζωής και έχει διαπαιδαγωγητική αξία».
Στο κεφάλαιο «Παλαμάς και εργάτες, ο κόσμος του μόχθου», ο συγγραφέας δίνει το βαθύτερο νόημα της γραφής του Παλαμά, που το δένει με το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».
«Αγκαλιαστείτε αδέρφια, ορθοί! με μια καρδιά, μια γνώμη,
Δικαιοσύνη, βρόντηξε, και λάμψε, Προκοπή!
...
Εμείς οι εργάτες είμαστε που τον ιδρώτα μας
Ποτίζουμε τη γη για να γεννά
Καρπούς, λουλούδια, τ' αγαθά του κόσμου ολόγυρά μας,
Φτωχή, αλουλούδιαστη, άκαρπη, μονάχα η Αργατιά».