Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΗ
Κινητοποίηση για τη Σύμβαση

Οι ηθοποιοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής έξω από το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

«Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Τώρα»! Αυτό το σύνθημα αναγραφόταν στο τεράστιο μαύρο πανί που απλωνόταν μπροστά στο υπουργείο. Με τα συνθήματά τους, τη μουσική, τα τρικάκια, τις ανακοινώσεις που μοίραζαν στους περαστικούς ζητώντας και τη δική τους στήριξη στον δίκαιο αγώνα που δίνουν εδώ και δύο χρόνια, οι ηθοποιοί έκαναν ξεκάθαρο ότι «χωρίς εμάς τα φώτα δεν ανάβουν».

Ανάμεσα στα συνθήματα, από τα ηχεία καταγγέλλονταν οι συνθήκες εργασίας των ηθοποιών (απλήρωτες πρόβες, ωρομίσθια κ.λπ.) και παράλληλα ενημέρωναν για τα δίκαια αιτήματά τους.

«Η κυβέρνηση, οι θεατρικοί επιχειρηματίες, αλλά και οι διοικήσεις των κρατικών θεάτρων έχουν δείξει τις προθέσεις τους. Οπως σε κάθε χώρο, έτσι και στον δικό μας, έχουν καταργήσει στην ουσία τις κλαδικές Συμβάσεις. Οπως σε κάθε χώρο, έτσι και στον δικό μας, προσφέρουν μια σειρά από επιχορηγήσεις και απαλλαγές στους επιχειρηματίες, ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορούν πλήρως για την επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας των εργαζομένων. Οπως σε κάθε χώρο, έτσι και στον δικό μας, φέρονται στους εργαζόμενους σαν αναλώσιμα εμπορεύματα».

Και με τη χτεσινή τους κινητοποίηση έκαναν ξεκάθαρο ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Διεκδικούν: Υπογραφή Σύμβασης στο ΚΘΒΕ, στο Εθνικό Θέατρο, σε κάθε ΔΗΠΕΘΕ και σε κάθε επιχορηγούμενο θίασο, ως προϋπόθεση για την επιχορήγησή τους από το υπουργείο. Να σταματήσει, όπου εφαρμόζεται σε καλλιτεχνικό προσωπικό αλλά και συνολικότερα, το ενιαίο μισθολόγιο. Να σταματήσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ