Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Βρέφη και νήπια κινδυνεύουν να μην επανεγγραφούν

Παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων αύριο στο Δημοτικό Βρεφοκομείο

Ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα οι επανεγγραφές βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων, οι οποίες δεν είναι πλέον εξασφαλισμένες και κάποια παιδιά κινδυνεύουν είτε να αλλάξουν παιδικό σταθμό, είτε να μείνουν τελείως εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών. Παράλληλα, το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών στο δήμο Αθήνας χωρίς να βρεθούν άλλοι κατάλληλοι χώροι για να μεταφερθούν οι θέσεις που καταργήθηκαν οξύνει το πρόβλημα.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου Αθηναίων,«η κυβέρνηση κατάργησε την αυτόματη επανεγγραφή βρεφών και νηπίων στον ίδιο σταθμό και πλέον οι (κατ' όνομα) "επανεγγραφές" απλά μοριοδοτούνται με 100 μόρια. Πέρυσι, η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ) υιοθέτησαν τη σχετική Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών (κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, ΦΕΚ Β' 4249/5-12-2017)».

Ωστόσο, με τη μοριοδότηση δεν εξασφαλίζεται ότι ένα παιδί θα συνεχίσει στον ίδιο σταθμό από χρονιά σε χρονιά, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι στο δήμο Αθήνας, ούτε καν ότι ένα παιδί που ήδη φιλοξενούνταν σε ένα σταθμό θα γίνει δεκτό και τις επόμενες χρονιές.

Ενδεικτικά, αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων: «Πέρυσι το καλοκαίρι, στον βρεφονηπιακό σταθμό 3ΔΚ Κυκλώπων στα Ανω Πετράλωνα, τουλάχιστον 10 νήπια και βρέφη δεν επανεγγράφησαν στον ίδιο σταθμό, αλλά έγιναν δεκτά σε άλλες περιοχές (Κάτω Πετράλωνα, Κουμουνδούρου, Πλάκα), ενώ 3 παιδιά που φιλοξενούνταν μέχρι τότε στον συγκεκριμένο σταθμό έμειναν τελείως εκτός! Μετά από διαμαρτυρίες και πιέσεις των γονιών και του Συλλόγου Γονέων, τα παιδιά έγιναν δεκτά στην Κυκλώπων». Να σημειωθεί ότι πέρυσι το καλοκαίρι έκλεισαν τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί, στα Ανω Πετράλωνα, στα Πατήσια και στα Σεπόλια.

«Το αν θα συνεχίσει ένα παιδί στον ίδιο παιδικό σταθμό ή αν θα γίνει ξανά δεκτό σε έναν σταθμό εξαρτάται κάθε χρόνο από το εισόδημα ή την οικογενειακή κατάσταση μιας οικογένειας. Αυτή είναι η ..."κοινωνική πολιτική" της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής Αθήνας!», σημειώνει ο Σύλλογος, τονίζοντας ότι αυτό «είναι αντιπαιδαγωγικό και επιστημονικά απαράδεκτο».

Καλεί όλους τους γονείς σε παρέμβαση στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (Ρόδου 181, μετρό «Σεπόλια») αύριο Τετάρτη στις 4 μ.μ., για να απαιτήσουν να επανέλθει η αυτόματη επανεγγραφή, να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά και να βρεθούν κατάλληλα κτίρια ή να χτιστούν νέα για να στεγάσουν βρεφονηπιακούς σταθμούς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org