Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...

- Πώς θα τροφοδοτηθεί η αγορά με νομίσματα ευρώ;

- Από την 1η του Γενάρη του 2002, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, οι εμπορικές εταιρίες θα δίνουν στους συναλλασσόμενους ευρώ, ανεξάρτητα από το νόμισμα με το οποίο πληρώνουν οι πελάτες. Πώς όμως, όλοι αυτοί θα προμηθευτούν το νέο νόμισμα; Από τις τράπεζες, οι οποίες ήδη εφοδιάζονται με ευρώ.

Με αφορμή το ερώτημα για την τροφοδοσία της αγοράς με ευρώ, η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δίνει στη δημοσιότητα διάφορα στοιχεία και πληροφορίες. Ορισμένα από αυτά είναι ενδιαφέροντα, άλλα λίγο «πικάντικα» κι άλλα εντελώς τεχνοκρατικά. Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΚΤ:

«Η μετάβαση στο ευρώ σε φυσική μορφή έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη νομισματική μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς στο επίπεδο των 12 χωρών - μελών έχουν αναληφθεί ορισμένες συντονισμένες δραστηριότητες, ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν εκπλήξεις την 1η του Γενάρη του 2002.

Από την 1η του Σεπτέμβρη, τη μέρα που έγινε σε επίπεδο ΕΕ η παρουσίαση των χαρακτηριστικών ασφαλείας των χαρτονομισμάτων, άρχισε η μεταφορά (μέσω ξηράς, θάλασσας και αεροπορικά) τεράστιων ποσοτήτων τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ προς τα πιστωτικά ιδρύματα ολόκληρης της ζώνης του ευρώ και, σε ορισμένες χώρες, σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις».

Για να αντιληφθεί ο πολύς κόσμος την έκταση του εγχειρήματος και προφανώς για τους σχετικούς διαφημιστικούς λόγους, η ΕΚΤ κάνει τις παρακάτω στατιστικές συγκρίσεις για την ποσότητα των νομισμάτων που θα μεταφερθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για:

  • 14,9 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα ευρώ, συνολικής αξίας 633 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τα χαρτονομίσματα αυτά θα μπορούσε να καλυφθεί η επιφάνεια 15.000 γηπέδων.
  • 51,6 δισεκατομμύρια κέρματα συνολικής αξίας 15,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσότητα ικανή να γεμίσει 9.000 φορτηγά. Αν τα κέρματα αυτά τοποθετούνταν όρθια το ένα δίπλα στο άλλο θα σχημάτιζαν αλυσίδα το μήκος της οποίας θα ήταν 2,5 φορές η περιφέρεια της Γης.
  • Οι αναγνώστες του «Ρ» μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα γύρω από το ευρώ, στέλνοντας επιστολή, τηλεφωνικά (στο 010- 6297.000), ή μέσω e-mail στη διεύθυνση oik@rizospastis.gr

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ