Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Βόυτσεκ» στο Θέατρο «Σημείο»

Το αριστούργημα «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου «Σημείο» (Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα). Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωνσταντίνου και η σταθερή ομάδα ηθοποιών και συνεργατών, που μας έδωσαν τις υπέροχες παραστάσεις δραματοποιημένης λογοτεχνίας «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» του Γ. Βιζυηνού, «Μαζώχτρα» του Αργ. Εφταλιώτη και «Χαλασοχώρηδες» του Αλ. Παπαδιαμάντη, προτείνουν τη δική τους, νέα εκδοχή πάνω στο έργο που άλλαξε την παγκόσμια θεατρική δραματουργία. Για την παράσταση έγινε νέα μετάφραση από τον ποιητή Αλέξη Μάινα, ο οποίος επιμελήθηκε και τη νέα δραματουργική πρόταση της ομάδας για το ανέβασμα του έργου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο:

«Ολα είναι δουλειά κάτω απ' τον ήλιο, και στον ύπνο ακόμα ιδρώτας».

Το άτιτλο τελευταίο έργο του Μπύχνερ (1836 - 1837) έγινε γνωστό ως «Βόυτσεκ». Πρόκειται για τέσσερα ημιτελή και μισοσβησμένα χειρόγραφα με διαφορετικές σειρές σύντομων σκηνών, ένα έργο - γρίφος. Εκδότες και δραματουργοί καλούνται να συνθέσουν κάθε φορά από την αρχή δράση και προβληματική, βάζοντας σε σειρά τις πολυεπίπεδες μικροσκηνές. Πρόκειται για ένα έργο - «θεμέλιο» της μετέπειτα παγκόσμιας προοδευτικής δραματουργίας. Ο Μπύχνερ, αξιοποιώντας ένα πραγματικό γεγονός, το αντιμετώπισε από ταξική σκοπιά. Για πρώτη φορά εισάγει στο παγκόσμιο θέατρο τον εξαθλιωμένο καταπιεζόμενο. Μέσα από το έργο καταγγέλλει την εξευτελιστική εκμετάλλευση του ανίσχυρου οικονομικά και κοινωνικά ανθρώπου, τη βία και τον κυνισμό των εκπροσώπων και «οργάνων» της άρχουσας τάξης και των εκφραστών της.

Ο φτωχός στρατιώτης Βόυτσεκ μοιάζει διαρκώς κυνηγημένος... Ξυρίζει τον λοχαγό του, εκτελεί την υπηρεσία του και συμπληρώνει τον ελάχιστο μισθό του συμμετέχοντας στο πείραμα μονοφαγίας του γιατρού, τρώγοντας για μήνες μόνο μπιζέλια. Εχει ένα παιδί εκτός γάμου με την Μαρία. Η Μαρία είναι ό,τι έχει. Ως αποτέλεσμα του πειράματος αρχίζει να χάνει σταδιακά την υγεία σώματος και μυαλού. Οταν η Μαρία τον απατά με άλλον άντρα, τη σκοτώνει.

Ο Γερμανός συγγραφέας Μπύχνερ γεννήθηκε το 1813. Φοιτώντας στα πανεπιστήμια του Στρασβούργου και του Γκίσεν, ήρθε σε επαφή και ενθουσιάστηκε με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και του ουτοπικού σοσιαλισμού. Ηταν μέλος της Επαναστατικής Εταιρείας για τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Οι λέξεις «Ειρήνη στα καλύβια, πόλεμος στα παλάτια», με τις οποίες αρχίζει η διακήρυξη της «Αποστολής της επαρχίας της Εσσης» που έγραψε ο Μπύχνερ το 1834, ακούγονταν για πρώτη φορά στη Γερμανία!

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση - Δραματουργική επιμέλεια: Αλέξιος Μάινας. Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου. Βοηθός σκηνοθέτη: Χαρά Δημητριάδη. Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Βίκυ Πάντζιου. Πρωτότυπη μουσική - Στίχοι τραγουδιών: Βασίλης Κουτσιλιέρης. Κινησιολογία: Κατερίνα Γεβετζή. Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης.

Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Βασιλική Σουρρή, Φοίβος Συμεωνίδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ