Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Οχι στην εμπορευματοποίηση από κυβέρνηση, δήμους και Περιφέρειες

Ο Ν. Γελαδάς ανέδειξε ότι ο Αθλητισμός από κοινωνικό αγαθό έχει γίνει ξεκάθαρα εμπορεύσιμο είδος, που το καταναλώνουν μόνο όσοι μπορούν. Οπως είπε, «το να ασχολείσαι με τον αθλητισμό δεν είναι καθόλου μικροαστική συνήθεια. Αντίθετα, είναι επαναστατική συνήθεια να προασπίσεις την υγεία του εργαζόμενου». «Ο αθλητισμός είναι προάσπιση της υγείας αφού διαπιστωμένα βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση 26 ασθενειών, ρίχνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Μια δραστηριότητα λοιπόν που συμβάλλει στην υγεία και την ευτυχία του εργαζόμενου είναι εμπορεύσιμο είδος, δεν έχει πρόσβαση όποιος δεν έχει εισόδημα. Ο Αθλητισμός επίσης διαμορφώνει συνειδήσεις και διαπαιδαγωγεί (...) Γι' αυτό εμείς αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε την υγεία των εργαζομένων και μέσω του αθλητισμού να διαμορφώνουν μια προσωπικότητα που έχει να κάνει με την αγωνιστικότητα, με τον καθημερινό αγώνα».

Ο Δ. Τουμανίδης υπογράμμισε ότι κυρίαρχο ζήτημα είναι το πώς θωρακίζει κανείς το δικαίωμα στην άθληση. Ανέδειξε την ευθύνη του κράτους να διασφαλίζει αυτό το δικαίωμα και είπε ότι μπροστά στις εκλογές ο κόσμος του ερασιτεχνικού αθλητισμού πρέπει να εκτιμήσει ότι οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι στήριγμα για τα σωματεία. «Για να απαντηθεί αυτή η εμπορευματοποίηση πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που στηρίζουν αυτόν τον αγώνα και χρειάζεται συνεχής μάχη», είπε.

Ο Κ. Αντωνόπουλος ξεχώρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζει η «αθλητική καρδιά της Αθήνας», το ιστορικό σωματείο του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου (ΠΓΣ). Οπως είπε, εκεί βρίσκουν αθλητική διέξοδο εκατοντάδες παιδιά, όμως τα προβλήματα του συλλόγου είναι πολλά, γύρω από τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, την πληρωμή του προσωπικού και των προπονητών, παλιές οφειλές που δεν μπορούν να καλυφθούν από το μοναδικό έσοδο, τις συνδρομές των παιδιών. Ανέδειξε τις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται από τους εργαζόμενους να διατηρηθεί ζωντανό αυτό το κύτταρο του αθλητισμού της Αθήνας. Σημείωσε ότι από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις στο δήμο Αθηναίων για τον ΠΓΣ. «Μαζί με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" έχουμε κοινό όραμα: Να γνωρίσουν και να κάνουν αθλητισμό όλα τα παιδιά, χωρίς να χρειάζεται η οικογένεια να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη», ανέφερε.

Ο Γ. Βηλαράς σημείωσε ότι μια συζήτηση για τον Αθλητισμό δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, σε στενά αθλητικά όρια, αλλά αναπόφευκτα πηγαίνει και στις γενικότερες κοινωνικές ανάγκες. Στάθηκε στο κόστος που βαραίνει τη λαϊκή οικογένεια η πρόσβαση στον αθλητισμό και ανέδειξε ότι ο σχεδιασμός του κράτους γύρω από τον αθλητισμό περιστρέφεται κυρίως γύρω από αθλήματα που μπορούν να είναι επικερδή για το κεφάλαιο. Επίσης, ως δημότης Πετρούπολης χαρακτήρισε φωτεινό το παράδειγμα του δήμου που έχει δωρεάν ή συμβολική συνδρομή στις αθλητικές του εγκαταστάσεις.

Η Β. Μανιάτη αναφέρθηκε στους λόγους που συμπορεύεται με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας ότι εκφράζεται απόλυτα από το σύνθημα «Ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια για λίγους». Είπε χαρακτηριστικά ότι στο σημερινό σύστημα «μέλλον έχουν μόνο όσοι στηρίζονται από τις μεγάλες εταιρείες και υποδομές υπάρχουν και λειτουργούν κυρίως γι' αυτούς που έχουν τις μεγάλες επιδόσεις. Στην εποχή της απομόνωσης, της ναρκω-κουλτούρας και της συντηρητικοποίησης συνειδητοποίησα πως μέλλον υπάρχει μόνο μέσω της συμμετοχής, και μάλιστα οργανωμένα, για να δώσουμε τη μάχη ώστε να φέρουμε τους νέους στα στάδια, στα γήπεδα, στα κολυμβητήρια και από άβουλους θεατές στην εξέδρα να τους παρουσιάσουμε τη συλλογική δράση».

Ο Χ. Βουρδουμπάς αναφέρθηκε στις υποβαθμισμένες αθλητικές υπηρεσίες του δήμου της Αθήνας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι γι' αυτές τις υπηρεσίες η δημοτική αρχή έχει έναν τιμοκατάλογο τριάντα ολόκληρων σελίδων! Δίνοντας επιπλέον στοιχεία για τις ελλείψεις, είπε ότι ο δήμος έχει 3 δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου και 5 δημοτικά κλειστά γυμναστήρια και σε αυτά συνωστίζονται δεκάδες αθλητικά σωματεία με χιλιάδες παιδιά και νέους. Επίσης, ολόκληρος δήμος Αθηναίων έχει μόλις 4 δημοτικά κολυμβητήρια. Χαρακτηριστικό της εμπορευματοποίησης είναι ότι ο ΟΠΑΝΔΑ είχε έσοδα 1 εκατ. ευρώ για το 2018 και για το 2019 προβλέπονται πάνω από 3 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι το καλοκαίρι προσπάθησαν να περάσουν την επιβάρυνση των αθλητικών συλλόγων με 5 ευρώ την ώρα για τη χρήση των αθλητικών χώρων, κάτι που εμποδίστηκε με παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και από αντίδραση των σωματείων. Ανέδειξε ότι όλα αυτά συμβαίνουν χρόνια, παρά τις εναλλαγές των δημοτικών αρχών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ