Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κινητοποιήσεις μαθητών σε Καρδίτσα, Βόλο, Λάρισα

Από την κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Από την κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Με μαζική παρουσία μαθητών, γονιών και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/3, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, η συναυλία που οργάνωσαν μαζικοί φορείς της περιοχής (Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Οικοδόμων, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, Ομάδα Γυναικών Σέκλιζας, Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού, αλλά και για συμπαράσταση στους μαθητές που αγωνίζονται ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου για το εξεταστικό και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και με τις προσαγωγές μαθητών του 4ου Λυκείου στην Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας. Την εκδήλωση στήριξαν το μουσικό σχήμα «Ταξιδιώτες» και συγκρότημα μαθητών από το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας.

Οι μαθητές έφτασαν στην κεντρική πλατεία με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «θέλουμε σχολείο που να μας μορφώνει, κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί τους νόμοι», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά» κ.ά.

Στη συγκέντρωση εκ μέρους των γονέων μίλησε ο Μιχάλης Σιώκος, καλώντας σε μαζικό αγώνα για να μην περάσουν όχι μόνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά συνολικά οι πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία, που υψώνουν ταξικούς φραγμούς στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Στον Βόλο
Στον Βόλο
Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ, το 1ο ΓΕΛ, το 4ο ΓΕΛ και το Μουσικό Σχολείο, που καταδίκασαν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τόνισαν πως ο αγώνας θα συνεχιστεί. Στην ανάγκη συνέχισης των αγώνων αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της και η Κλεοπάτρα Ζούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας.

Προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ!

Η αγωνιστική κινητοποίηση των μαθητών και των μαζικών φορέων φαίνεται να τάραξε τη Νομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αφού υποκριτικά δηλώνει αντίθεση σε οποιαδήποτε παρέμβαση αστυνομίας σε σχολείο, στη συνέχεια προκαλεί, κάνοντας λόγο για «τακτικές διαστρέβλωσης και καπήλευσης των γεγονότων και των αγώνων των μαθητών, από συλλόγους ή σωματεία, που επιχειρούν να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη»!

Αμεση ήταν η απάντηση των μαζικών φορέων, που σε ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν τους αγώνες των μαθητών και επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για τα παιδιά μας που βιώνουν τη φτωχοποίηση των οικογενειών μας εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών, που αδυνατούμε να "αγοράσουμε" την ακριβοπληρωμένη Παιδεία που μας παρέχουν, που τα βλέπουμε να χάνουν την ικμάδα τους, τρέχοντας στα φροντιστήρια ή κυνηγώντας "χαρτιά και τίτλους" χωρίς αξία, για να εξασφαλίσουν μια θέση στο αύριο, που μας στερούν και μας εμποδίζουν να ονειρευτούμε.

Τα παιδιά μας όπως κι εμείς βλέπουμε τους υπεύθυνους, τους "σφαγείς" μας, που δεν είναι άλλοι από τις πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Προφανώς όλα αυτά που βιώνουμε δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους. Αλλωστε, θα πρέπει να θυμίσουμε σε κάποιους πως είμαστε φορείς που με τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις μας:

  • Αναδείξαμε τα προβλήματα της Υγείας στο νομό μας, όταν κάποιοι παρακολουθούσαν... ατάραχοι τη συρρίκνωση της δημόσιας Υγείας.
  • Μέσα από τα μπλόκα παλέψαμε να παραμείνουμε στη γη μας και γι' αυτό μας έσυραν στα δικαστήρια.
  • Αντισταθήκαμε στα λουκέτα των μαγαζιών μας, στις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων, στους πλειστηριασμούς, στα κομμένα ρεύματα από τη ΔΕΗ, στις απολύσεις που μερικοί δεν ...είδαν και δεν άκουσαν τίποτα!

Στον δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης θα συνεχίσουμε, γνωρίζοντας πως "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή".

ΥΣ: Αλήθεια, τι ακριβώς "τάραξε" τη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ; - Η μαζική συμμετοχή των μαθητών και η εναντίωσή τους στην κυβερνητική πολιτική; `Η μήπως η συμπαράσταση των φορέων που εκφράστηκε έμπρακτα; Μάλλον και τα δύο!».

Στον Βόλο

Αγωνιστικές δράσεις μαθητών ενάντια στο νομοσχέδιο για το εξεταστικό και το νέο Λύκειο αναπτύχθηκαν και στον Βόλο. Το πρωί της Παρασκευής 22/3, μετά τις σχολικές γιορτές, οργανώθηκε συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου στην παραλία του Βόλου. Την πρωτοβουλία πήραν ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 15μελές του 3ου ΓΕΛ Βόλου και μαθητές από 5μελή και 15μελή σχολείων του νομού. Στη συναυλία έπαιξαν οι «Cinnamon Groove», καθώς και μέλη της μπάντας «The Messengers».

Σε μαχητικό κλίμα ήταν ο χαιρετισμός του Παναγιώτη Ηλιάδη, προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής, ενώ ο Πάνος Κορομπίλης, αντιπρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 3ου ΓΕΛ, τόνισε: «...Τι απαιτούμε; Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και ό,τι συνεπάγεται αυτό! Την εστίαση της κυβέρνησης (...) σε θέματα που αφορούν την Εκπαίδευση αλλά και τη λειτουργία των σχολείων (...) Δώστε βάση στη μόρφωση της νέας γενιάς...».

Με αφορμή τις εξελίξεις μαθητές συμπλήρωναν το ερωτηματολόγιο που διακινούνταν στο χώρο, με τίτλο «Πες μας τη σκέψη σου...».

Στο τέλος της συναυλίας από τα μεγάφωνα ακούστηκε πως το ραντεβού ανανεώθηκε«...τη μέρα που θα τολμήσετε να το φέρετε, τα σχολεία κλείνουν, οι μαθητές κατεβαίνουν στο δρόμο!».

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο School Festival ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό και τον ρατσισμό, την Παρασκευή 22/3, στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Η εκδήλωση άνοιξε με τραγούδια για την Ειρήνη από τους Δημήτρη, Αποστόλη και Μαρία Φωτιάδη και ακολούθησαν συναυλίες από τα μαθητικά συγκροτήματα «Cake Wrappers» και «Ασπρες Μάσκες».

Χαιρετισμό έκανε η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Λάρισας, τονίζοντας: «Οι μαθητές δεν στέκονται αδιάφοροι μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Δεν αντέχουν τις εικόνες φρίκης του πολέμου. Δεν ανέχονται τους φασίστες και τις ιδέες τους στα σχολεία και τις γειτονιές μας».

Χαιρέτισε, επίσης, ο Δημοσθένης Τακούδης, μαθητής του 2ου ΕΠΑΛ, υπογραμμίζοντας: «Απ' την αρχή της χρονιάς δείξαμε την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Οι εκατοντάδες μαθητές που κινητοποιήθηκαν τον Οκτώβρη, αλλά και οι χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, κατάφεραν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στα κλέφτικα. Η απάντηση που θα δώσουμε οι μαθητές είναι τη μέρα που θα κατατεθεί στη Βουλή, κάνοντας καταλήψεις, αποχή και κινητοποιήσεις στην κεντρική πλατεία της Λάρισας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το δίκιο μας θα γίνει πράξη»(2020-10-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι μαθητές(2019-03-22 00:00:00.0)
Μαθητικές κινητοποιήσεις στις 2 Νοέμβρη(2015-10-27 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη(1997-11-25 00:00:00.0)
Μαθητές εκλεγμένοι σε 5μελή: Ξυπολιτά Πόπη, Χριστοδούλου Γεωργία,(1997-06-26 00:00:00.0)
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους καθηγητές(1997-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ