Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με αφορμή τις συγχωνεύσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ στη Δυτική Ελλάδα

Την προηγούμενη Τρίτη πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση 18 φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών στην Πρυτανεία. Ο λόγος ήταν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για τις συγχωνεύσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ στη Δυτική Ελλάδα και αφορά συνέχεια των προηγούμενων νομοσχεδίων για την Ανώτατη Εκπαίδευση, στο πλαίσιο διαμόρφωσης του «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης» με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Οι φοιτητές κατέκλυσαν από κάθε σχολή τον χώρο που θα πραγματοποιούνταν η συζήτηση, προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Δεν πρόκειται για καινούρια εξέλιξη, μιας και απασχολεί τους φοιτητές από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς. Αφορά τη δημιουργία 8 σχολών και 4 νέων τμημάτων, δεν προβλέπει συγκεκριμένο σχέδιο για τα τμήματα της ΣΤΕΦ και αλλάζει εντελώς το επιστημονικό αντικείμενο σε κάποιες σχολές όπως στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) Αγρινίου. Υποβαθμίζει περισσότερο τις σπουδές των φοιτητών, μιας και παγιώνει την υποχρηματοδότηση και την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις σχολές, τις ελλείψεις σε καθηγητές και εξοπλισμό, ενισχύει τις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων, το κυνήγι πανάκριβων πιστοποιήσεων.

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Πάτρα
Από τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Πάτρα
Στη συζήτηση που άνοιξε μέσα στους συλλόγους, υπήρχαν πολλές φωνές που θέλησαν να καθησυχάσουν τους φοιτητές, να πείσουν ότι δεν πρόκειται «να αλλάξουν και πολλά». Ομως οι φοιτητές είχαν ήδη μπόλικη πείρα, με χαρακτηριστικότερη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου η κατάσταση για τους φοιτητές είναι χειρότερη, μιας και τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση ενισχύθηκαν περισσότερο, σχολές ολόκληρες έκαναν μήνες για να ανοίξουν, προγράμματα σπουδών «κόπηκαν και ράφτηκαν» με βάση τις ελλείψεις καθηγητών.

Μπήκαν μπροστά οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ

Με πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, οργανώθηκε ο αγώνας, δημιουργήθηκε Συντονιστικό Συλλόγων στην Πολυτεχνική σχολή, με στήριξη και άλλων συλλόγων. Οργανώθηκαν κοινές δράσεις με τους σπουδαστές του ΤΕΙ. Οι φοιτητές βγήκαν μπροστά, διεκδικώντας «ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και δουλειά με δικαιώματα». Πάρθηκαν μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως η συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο 1η Νοέμβρη, κινητοποιήσεις σε Συγκλήτους για να παρθούν αποφάσεις καταδίκης και να υιοθετηθούν τα αιτήματα των φοιτητών. Οργανώθηκε σύσκεψη φοιτητών όπου καλέστηκαν και καθηγητές που υιοθετούσαν τα αιτήματα των φοιτητών, προκειμένου να οργανωθεί ο αγώνας από κοινού.

Τα αντανακλαστικά των φοιτητών φάνηκαν και την τελευταία βδομάδα. Πραγματοποιήθηκαν μέσα σε δύο μέρες Γενικές Συνελεύσεις με συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών. Η πλειοψηφία των ετών σε κάθε σχολή συνεδρίασαν, έθεσαν τις διεκδικήσεις τους, συμμετείχαν μαζικά στις κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν έτη σε μια σειρά σχολές που συνεδρίασαν πάνω από δύο φορές μέσα σε δύο μέρες προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φοιτητές. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε με την κινητοποίηση της Τρίτης και τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών.

Για τη στάση των άλλων δυνάμεων

Στην προσπάθεια αυτή φάνηκε ότι η κυβέρνηση έχει συνεργάτες μέσα στα πανεπιστήμια που με νύχια και με δόντια έκαναν προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τους φοιτητές, να εμποδίσουν να εκφραστεί η αγανάκτηση, να οργανωθεί ο αγώνας.

Είναι χαρακτηριστική η στάση που κράτησε η Πρυτανεία. Πέραν του ότι όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσε να κρατήσει τους φοιτητές στα «σκοτάδια», καθησυχάζοντάς τους ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα που να χτυπάει τις σπουδές των φοιτητών, η απόφαση που πάρθηκε την περασμένη Τρίτη, δείχνει ότι κινείται στον ίδιο δρόμο με αυτόν της κυβέρνησης. Γύρισε την πλάτη στις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των φοιτητών, δεν έδωσε ούτε μια απάντηση για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις σχολές.

Ακόμα πιο χαρακτηριστική όμως είναι η στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους. Αποδείχτηκαν για μια ακόμα φορά οι καλύτεροι υπηρέτες των σχεδιασμών κάθε κυβέρνησης. Προσπαθούσε να σπάσει Γενικές Συνελεύσεις, να εμποδίσει συλλόγους να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. Μάλιστα, μπροστά στο φόβο μήπως και δεν περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, δεν δίστασε να το υπερψηφίσει σε συνελεύσεις καθηγητών, όπως έκανε η εκπρόσωπός της στο Τμήμα του Χημικού. Στους Πολιτικούς Μηχανικούς μέσα στη Συνέλευση Τμήματος οι εκπρόσωποί της δήλωναν ότι «το νομοσχέδιο θα περάσει, αλλά πρέπει να το περάσει άλλος πολιτικός φορέας, πιο φερέγγυος», εννοώντας φυσικά τη ΝΔ, που έχει εγγυηθεί ότι θα εφαρμόσει και θα συνεχίσει την πολιτική στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Χαρακτηριστική είναι και η στάση που κράτησε απέναντι στη μαζική κινητοποίηση της Τρίτης. Τη στιγμή που εκατοντάδες φοιτητές διαμαρτύρονταν, οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ απείχαν και μάλιστα έβαλαν εμπόδιο στους συλλόγους όπου πλειοψηφούν στα ΔΣ να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή. Δεν περιμέναμε τίποτα παραπάνω από αυτούς που συμφωνούν με την κατηγοριοποίηση των πτυχίων και των αποφοίτων, που συμφωνούν με τον χαρακτηρισμό του πτυχίου ως προσόντος, την αποσύνδεσή του από το επάγγελμα, που καταδικάζει τους φοιτητές σε ένα μόνιμο κυνήγι πιστοποιητικών, σεμιναρίων επί πληρωμή. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως και αυτό το νομοσχέδιο, όπως και αυτά που γενίκευσαν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, παγίωσαν την υποχρηματοδότηση και ενίσχυσαν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων, είναι δικές τους προτάσεις και υλοποιούνται. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσαν οι φοιτητές των Πολυτεχνικών Τμημάτων στους εκπροσώπους της ΔΑΠ μέσα στις ΓΣ: «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτούς που με τη σφραγίδα τους έχουν περάσει οι αντιδραστικές διατάξεις στο ΤΕΕ για την κατηγοριοποίηση των μηχανικών με βάση την εργασιακή τους εμπειρία».

Αποκαλυπτική είναι και η στάση που κράτησαν και οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ μέσα στους συλλόγους. Καταδίκαζαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όμως δεν έβγαζαν άχνα για την κατάσταση που επικρατεί ήδη στις σχολές, αντίθετα καλλιεργούσαν τη λογική να μείνουν τα Τμήματα «ως έχει». Δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στις σχολές, που ολόκληροι τομείς υπολειτουργούν ή και κλείνουν λόγω ελλείψεων σε καθηγητές όπως στο Μαθηματικό, ή εκεί που η παιδαγωγική επάρκεια αποσπάται από το πτυχίο όπως στο Χημικό.

Να στείλουν τον «λογαριασμό» στην κυβέρνηση και όσους προωθούν την πολιτική της στις σχολές

Η ίδια η δράση των φοιτητών έδωσε απάντηση στην προσπάθεια των παραπάνω δυνάμεων και της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσουν. Διαχώρισαν τη θέση τους από αυτές τις δυνάμεις. Καταδίκασαν το νομοσχέδιο, πρόταξαν μπροστά τα δικά τους αιτήματα. Απαίτησαν να αντιστοιχηθεί η γνώση που παίρνουν με τις σύγχρονες ανακαλύψεις της επιστήμης, το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Διεκδίκησαν επαρκή χρηματοδότηση, να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές. Αντιτάχθηκαν στις κατηγοριοποιήσεις που φέρνει το νομοσχέδιο. Δεν εγκλωβίστηκαν σε συντεχνιακές λογικές και σε συντονισμό με τους σπουδαστές του ΤΕΙ οργάνωσαν την αντεπίθεση απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Σημαντικό όμως είναι και το ότι οι φοιτητές έβγαλαν συμπέρασμα για το ποιοι είναι απέναντί τους. Είναι πολλοί εκείνοι που στις ερχόμενες φοιτητικές εκλογές είναι αποφασισμένοι να στείλουν τον «λογαριασμό» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στις δυνάμεις της ΔΑΠ, που στηρίζουν και προωθούν την πολιτική της μέσα στις σχολές. Πληθαίνουν οι αγωνιστές που στρατεύονται καθημερινά στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», που είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν τον συσχετισμό στον σύλλογό τους, που θέλουν φέτος να κάνουν τη διαφορά. Την επόμενη μέρα των φοιτητικών εκλογών μπορεί να είναι πιο δυνατοί οι φοιτητές που παλεύουν καθημερινά για να αναβαθμιστούν οι σπουδές τους, για να μπορούν να δουλέψουν στο αντικείμενό τους με δικαιώματα. Μπορούμε στις 11 Απρίλη να ξεμπερδέψουμε με όσους δεν μπορούν και δεν θέλουν να τα βάλουν με τους εχθρούς των δικαιωμάτων μας, ισχυροποιώντας σε όλες τις σχολές την «Πανσπουδαστική ΚΣ».


Δημήτρης ΓΡΙΒΑΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ