Σάββατο 23 Μάρτη 2019 - Κυριακή 24 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Πίσω από την κάλπικη αντιπαράθεση, η ταύτισή τους στην αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου

Eurokinissi

«Εχουμε θετική πρόταση για την Υγεία, κοστολογημένη (...). Να βελτιωθούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες της, συνδυάζοντας δυνάμεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (...)

Τα νοσοκομεία μας καταναλώνουν πολλούς πόρους, δείχνουν όμως συχνά τριτοκοσμικά (...) Εχουμε προγραμματίσει 100 εκατ. ευρώ με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων νοσοκομειακών υποδομών και θα το κάνουμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με μεγάλα Ιδρύματα, όπως το ίδρυμα "Νιάρχος", το ίδρυμα "Ωνάσης" και θέλω από καρδιάς να τα ευχαριστήσω για αυτά που έχουν προσφέρει στη χώρα.

Θα υπογράψουμε συμφωνία που θα προβλέπει τη σταθερότητα στην αγορά για 5 χρόνια. Ετσι, οι επιχειρήσεις δεν θα βρίσκονται, κάθε τόσο, προ εκπλήξεων. Θα μπορούν να προγραμματίζουν, να σχεδιάζουν, να επενδύουν με σταθερότητα.

Θα προσφέρουμε κίνητρα και για συνενώσεις φαρμακείων, ώστε και τα φαρμακεία μας να μπορούν να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, παρέχοντας και αυτά πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Αυτό θα μας διευκολύνει να προσφέρουμε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόστος».

Σαν δυο σταγόνες νερό...

Ουκ ολίγες φορές υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ευχαριστήσει δημόσια τους «ευεργέτες» για τις χορηγίες που κάνουν έναντι ανταλλαγμάτων στο χώρο της Υγείας, έχουν προπαγανδίσει τη μείωση του κρατικού και μισθολογικού «κόστους», την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την εύνοια στην επιχειρηματικότητα, τον «ενεργό ρόλο» που πρέπει να έχει η Τοπική Διοίκηση στην Υγεία.

Ωστόσο, τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος του κόμματός του για την Υγεία (23/2/2019).

Το νήμα των προγραμματικών προτάσεων των αστικών κομμάτων είναι κοινό. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς είναι κοινή η ευθυγράμμισή τους με τους αντιλαϊκούς στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου και της ΕΕ για την Υγεία και την Πρόνοια.

Οι πρόσφατες προγραμματικές θέσεις της ΝΔ για την Υγεία και αυτές που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 4 χρόνια, έδωσαν αφορμή για άλλη μια κάλπικη - από την πλευρά των λαϊκών αναγκών - μεταξύ τους «αντιπαράθεση».

Αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν αναλάβει την κυβερνητική διαχείριση και κυρίως αυτά που εφαρμόζει ως κυβέρνηση - με ορισμένες κυρίως φραστικές παραλλαγές - τώρα τα προβάλλει η ΝΔ.

Με όσα λένε αναβιώνουν το γνωστό βυζαντινό ρητό «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν»... Απ' όποια πλευρά και αν το διαβάσεις, από αριστερά - όπως αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ - ή από δεξιά - όπως αρέσει στη ΝΔ - το ίδιο πράγμα λέει.

Πλήρης ευθυγράμμιση με την αντιλαϊκή στρατηγική κεφαλαίου - ΕΕ

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ, «ποτίζουν» τα προγράμματά τους για την Υγεία με τις συνταγές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με τις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων για μέτρα που θα τονώνουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους. Γι' αυτό και οι «καρποί» που αναπτύσσονται μπορεί να είναι «πλουμιστοί», πλην όμως δηλητηριώδεις για τον λαό.

Και μόνο το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ από κοινού ψήφισαν τα μνημόνια και τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους, που επιδείνωσαν ραγδαία τους όρους παροχής των υπηρεσιών Υγείας στον λαό, κάνει «φύλλο και φτερό» τις πλασματικές διαχωριστικές γραμμές που πάνε να στήσουν για να ξαναπαγιδεύσουν τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων.

Η πολιτική των ελάχιστων κρατικών παροχών, το κριτήριο του «κόστους - οφέλους», της «ατομικής ευθύνης», των μέτρων που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους, το μοίρασμα μεγαλύτερου μέρους των δαπανών «ισότιμα» ανάμεσα στους εργαζόμενους ανάλογα με το εισόδημα, η κατοχύρωση και διεύρυνση της «αγοράς» στην Υγεία, όχι μόνο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα αλλά και στις δημόσιες μονάδες Υγείας, η διαμόρφωση ενός πιο «φτηνού» υγειονομικού προσωπικού, αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία των προγραμμάτων τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, την απόπειρα που κάνουν με διάφορες «φιοριτούρες» να ξεπλύνουν «τις (αντιλαϊκές) αμαρτίες και το πρόσωπό τους», όπως είναι η ελεύθερη μετάφραση του βυζαντινού ρητού, ο λαός πρέπει να τη ρίξει στα σκουπίδια. Συσκοτίζοντας τις πραγματικές αιτίες, συνεπώς και την πραγματική λύση, ενοχοποιούν τις δήθεν υπερβολικές κρατικές παροχές...

Η αλήθεια είναι ότι...
  • Σε έξι χρόνια έχουν κατακρεουργηθεί τα 2/3 του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία (από 23 δισ. ευρώ το 2009, σε 8,4 δισ. ευρώ το 2015). Ολα τα αστικά κόμματα κάνουν λόγο για «αναγκαίες» προσλήψεις. Το «αναγκαίο» για το οποίο μιλούν όμως δεν καθορίζεται από τις λαϊκές ανάγκες αλλά από την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τους όρους που θέτουν. Για να μην ξεχνιόμαστε, σύσσωμοι ψήφισαν τα μνημόνια που προβλέπουν 1 πρόσληψη για κάθε αποχώρηση, διατηρώντας την ήδη άθλια κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας.
  • Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία είναι διαχρονική. Μόνο το 2014, επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο προϋπολογισμός περικόπηκε κατά 155 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πετσοκόπηκαν επιπλέον 400 εκατομμύρια. Μέσα σ' έξι χρόνια (2013 - 2019) ο κρατικός προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων έχει περικοπεί κατά 30,3%.
  • Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ): Για πρώτη φορά, το 2019 γίνονται μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων), ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ. Με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων έχουν κλείσει και παραμένουν κλειστά μια σειρά πολυιατρείων του πρώην ΙΚΑ. Οι κρατικές υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, πρόληψης, οι υπηρεσίες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Κοινή θέση της ΕΕ, κυβερνήσεων και δικών τους επιστημονικών επιτελείων είναι ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών αποκατάστασης της υγείας του λαού...
  • Για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη: Το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,1 δισ. ευρώ, ποσό που και τότε απείχε από την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Δέκα χρόνια μετά έφτασε στο 1,94 δισ. ευρώ... Οι πληρωμές των ασθενών έχουν εκτιναχθεί (μεσοσταθμικά έχουν ανέβει από το 9% στο 30%!), υπολογίζοντας μόνο τα φάρμακα της «θετικής λίστας», δηλαδή αυτά για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στην αποζημίωσή τους. Σε σχέση με το 2009, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν 57,7% λιγότερα και οι ασφαλισμένοι 43,1% περισσότερα. Να θυμίσουμε τους καβγάδες μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο Φάρμακο, οι οποίοι ανταγωνίζονταν για το ποιος κατάφερε τη μεγαλύτερη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
  • Για τους ανασφάλιστους: Πίσω από τον ντόρο για τους ανασφάλιστους παραμένει η κατεύθυνση της ΕΕ για «στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, ελάχιστα διαμορφωμένα πακέτα κάλυψης για τις ευάλωτες ομάδες, ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος μέσα από το συντονισμό επίσημων και ανεπίσημων παροχών Υγείας». Ακόμη κι αυτό το ελάχιστο θα γίνεται χωρίς την «επιβάρυνση» του κράτους, προκειμένου να συντηρηθεί η εργατική δύναμη σ΄ ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη προς εκμετάλλευση. Οι όποιες παροχές δίνονται για «δωρεάν» ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αφορά μόνο όσους έχουν εισόδημα 2.400 ευρώ το χρόνο, οι υπόλοιποι πληρώνουν συμμετοχή σε φάρμακα κ.ο.κ.) είναι με «ξένα κόλλυβα», δηλαδή από τις εισφορές των υπόλοιπων εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ.
  • Για τις νέες «δυνατότητες» της Τοπικής Διοίκησης στην Υγεία: Δηλαδή να χρηματοδοτεί τη δημιουργία μονάδων Υγείας, τον εξοπλισμό, τη μισθοδοσία του προσωπικού κ.ά. Μέσω αυτού του μέτρου μετατίθεται η κρατική ευθύνη στην Τοπική Διοίκηση και προοπτικά στους κατοίκους κάθε δήμου και Περιφέρειας μέσω της τοπικής φορολογίας (π.χ. δημοτικά τέλη). Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη ανισομετρία μεταξύ των μονάδων Υγείας, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των δήμων και των κατοίκων τους να χρηματοδοτούν τις ανάγκες τους.
Διαφορές τακτικής για τη διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Στα παραπάνω συνοψίζονται μερικά απ' όλα τα μέτρα που έχουν πάρει οι εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις - στο όνομα της «εξοικονόμησης των δαπανών» που αποτελεί το «όχημα» για τις περικοπές - σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού, όπως αυτά διαμορφώνονται πάνω στους βασικούς άξονες της ΕΕ: Ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας και ενίσχυση της λειτουργίας τους με όρους επιχειρήσεων, ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης. Περιορισμός των δωρεάν δημόσιων παροχών Υγείας στο επίπεδο του ελάχιστου. Μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας με το ελάχιστο δυνατό κόστος για το αστικό κράτος.

Η αλήθεια είναι ότι στάθηκε αδύνατο να βρεθούν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των εξαγγελιών της ΝΔ και των όσων ήδη βιώνει στο πετσί του ο ελληνικός λαός απ' την υλοποίηση του αντίστοιχου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες διαφορές εντοπίζονται ανάμεσά τους είναι δυσδιάκριτες κι αφορούν ζητήματα τακτικής για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) κεντράρει σε θέματα «οργάνωσης», «ικανότητας», «διαφάνειας» κ.ά.

Και με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται ο εγκλωβισμός του λαού και της πάλης του εντός των ορίων μιας «καλύτερης διαχείρισης».

Το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων και του λαού

Το πραγματικό συμφέρον ωστόσο των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων, βρίσκεται στον αγώνα και τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν, καθολικού και σύγχρονου συστήματος Υγείας. Σε μια ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την πλήρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας και γι' αυτό δεν θα «χωράει» καμία επιχειρηματική δράση. Σε ένα σύστημα Υγείας όπου οι σύγχρονες υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο, καθολικό και δωρεάν κοινωνικό αγαθό κι όχι ακριβοπληρωμένο από τον λαό εμπόρευμα, όπως είναι με τη σημερινή ανάπτυξη που κριτήριο έχει το κέρδος και γι' αυτό συμπιέζει στο ελάχιστο τις δωρεάν δημόσιες παροχές στην Υγεία.

Με την τεράστια εξέλιξη και δυνατότητα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας και του μεγάλου αριθμού ειδικευμένου υγειονομικού και άλλου προσωπικού να μπαίνει σχεδιασμένα στην υπηρεσία για την προάσπιση, αποκατάσταση και βελτίωση της υγείας του λαού.

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τα πολιτικά τους «εξαπτέρυγα», που διαγωνίζονται ποιος θα συνεχίσει πιο αποτελεσματικά την ίδια και χειρότερη αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Εχει κάθε λόγο να εμπιστευτεί τη δύναμή του και να ενισχύσει το ΚΚΕ παντού, στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση, στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, για να ενισχυθεί αποφασιστικά η πάλη του για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του στην Υγεία.


Ε. Τζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρον άρον «σκουπίζει» όποια «εκκρεμότητα» άφησαν οι προηγούμενοι(2022-05-06 00:00:00.0)
Βασικά σημεία του νομοσχεδίου(2022-05-05 00:00:00.0)
Προτείνουν κι άλλα χαράτσια για ασθενείς ασφαλισμένους(2011-02-26 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής(2011-01-26 00:00:00.0)
Θέσεις και αντιφάσεις που νομιμοποιούν την επιχειρηματική δράση(2009-09-23 00:00:00.0)
Ταυτισμένες μεταξύ τους - αντίθετες στα λαϊκά συμφέροντα(2009-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ