Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντονη κριτική από τις ΗΠΑ στο φόντο σφοδρού ανταγωνισμού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα παρέμβαση έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ασκώντας κριτική στη γερμανική κυβέρνηση, αυτήν τη φορά για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το διάστημα 2020 - 2023.

Για το υπουργείο Αμυνας προϋπολογίζονται το 2020 45,1 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 2,2 δισ. περισσότερα από πέρυσι, αλλά και 2 δισ. λιγότερα από όσα είχε ζητήσει η αρμόδια υπουργός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ετσι, «για το 2020 οι αμυντικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 1,37% του ΑΕΠ» και για το 2023 θα περιοριστούν στο 1,25%.

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει σαφώς μέχρι το 2024 να έχουν επιτύχει το στόχο του 2% και όχι να έχουν απομακρυνθεί απ' αυτόν. Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει την ήδη απαράδεκτη συνεισφορά της στη Συμμαχία αποτελεί ανησυχητικό μήνυμα της Γερμανίας προς τους 28 συμμάχους της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ρ. Γκρενέλ. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αμυντικές δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ έως το 2024.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απάντησε ότι οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ συνεχώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα παρά την ανάπτυξη της οικονομίας (δηλαδή την αύξηση του ΑΕΠ).

Η νέα παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από γερμανικά πολιτικά κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι), και μάλιστα οι Φιλελεύθεροι (FDP) ζήτησαν να κηρυχθεί «persona non grata» και να απομακρυνθεί από τη χώρα. Ο Γκρενέλ έχει ασκήσει κριτική στη γερμανική κυβέρνηση και έχει απειλήσει με κυρώσεις γερμανικές επιχειρήσεις με διάφορες αφορμές, όπως η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ο αγωγός «Nord Stream 2» και η συμμετοχή της κινεζικής «Huawei» στο διαγωνισμό για τα δίκτυα 5G στη Γερμανία.

Ξεκινά ο διαγωνισμός για τα δίκτυα 5G

Υπέρ της συμμετοχής της κινεζικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών «Huawei» στο διαγωνισμό για την ανάθεση της δημιουργίας δικτύου 5G, που ξεκίνησε την Τρίτη, τάχθηκε εκ νέου η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού τους με την Κίνα.

«Διαφωνώ σε δύο θέματα: Πρώτον, να συζητιούνται αυτά τα ευαίσθητα θέματα ασφάλειας δημοσίως, και δεύτερον, να αποκλείεται μια εταιρεία απλά επειδή προέρχεται από μια συγκεκριμένη χώρα», δήλωσε η Μέρκελ κατά την επίσημη έναρξη της δημοπρασίας, απαντώντας ευθέως στον Αμερικανό πρέσβη.

Η καγκελάριος συνέχισε λέγοντας ότι μέχρι τώρα πολλές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της κινεζικής εταιρείας και η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει, αντί να την αποκλείσει, να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για το έργο. Ταυτόχρονα, προχωρά η διαδικασία για σύσταση ενός κρατικού ταμείου που θα προστατεύει σημαντικές γερμανικές εταιρείες απέναντι σε εξαγορές από άλλες εταιρείες, βασικά κινεζικές. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα κατά την απόκτηση ποσοστών σε εταιρείες, προκειμένου να αποτρέπονται «επικίνδυνες» εξαγορές. Το γερμανικό κράτος θα μπορούσε να αγοράσει αρχικά ένα ποσοστό και στη συνέχεια να το πουλά το συντομότερο δυνατόν σε ιδιώτες επενδυτές, ή να συνεργάζεται εξαρχής με ιδιώτες επενδυτές.

«Βλέπουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να καθόμαστε και να αφήνουμε να πάντα να καθορίζονται από το ελεύθερο παιχνίδι των δυνάμεων της αγοράς», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο «Reuters». Ετσι, η Γερμανία υιοθετεί μέτρα «προστατευτισμού» για να αντιμετωπίσει την «κρατικά καθοδηγούμενη μεταμόρφωση της Κίνας από πελάτη (σ.σ. της Γερμανίας) σε ανταγωνιστή, καθώς και τις απειλές του Αμερικανού Προέδρου για μονομερείς κυρώσεις στο εμπόριο και υψηλότερους δασμούς», δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ