Τρίτη 19 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
50 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Πολλά ερωτήματα από το μακελειό

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

Τα 50 έφτασαν τα θύματα των αποτρόπαιων επιθέσεων που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όταν ένοπλος εισέβαλε σε δύο μουσουλμανικά τεμένη και σκόρπισε το θάνατο, πυροβολώντας αδιακρίτως ανθρώπους από 3 μέχρι και 70 ετών.

Μέχρι και χτες, τουλάχιστον εννιά τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ φούντωναν διαρκώς η λαϊκή οργή για την ωμότητα των επιθέσεων αλλά και τα ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν, με δεδομένο και το πόσο γρήγορα έσπευσαν να τις αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο της συζήτησης αφενός για τις ανάγκες του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αφετέρου για την αξία περαιτέρω σφυρηλάτησης ενός «δημοκρατικού μετώπου κατά της ακροδεξιάς».

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ ήταν ο μόνος δράστης (οι άλλοι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι), ωστόσο συνεχίζονταν οι έρευνες για ύπαρξη συνεργών. Πάντως, οι συνθήκες υπό τις οποίες έδρασε ο 28χρονος, με σχέδιο ανάλογο στρατιωτικών επιχειρήσεων, γεννούν πολλά ερωτήματα για το αν ήταν δυνατό να δράσει μόνος του (διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο, μετά την πρώτη επίθεση συνέχισε και με δεύτερη, ανεβάζοντας μάλιστα ζωντανά στο διαδίκτυο μέρος του φονικού). Σημειωτέον, το πολυσέλιδο «μανιφέστο» του είχε αποσταλεί λίγα λεπτά πριν τις επιθέσεις σε διάφορα ΜΜΕ αλλά και στο πρωθυπουργικό γραφείο, αναγγέλλοντας ουσιαστικά τις επιθέσεις. Σε αυτό δηλώνει εκδικητής «κατά των ξένων που εισέβαλαν στα ευρωπαϊκά μας εδάφη προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους». Μεταξύ άλλων εμφανίζεται να έχει πάρει την έγκριση του Νορβηγού ακροδεξιού μακελάρη Μπρέιβικ, ενώ στους στόχους του περιλαμβάνει και ένα ξεκαθάρισμα ανάμεσα «στα έθνη του ΝΑΤΟ που είναι ευρωπαϊκά και τους Τούρκους (...) Για να γίνει το ΝΑΤΟ ξανά ένας ενωμένος ευρωπαϊκός στρατός και να επιστρέψει η Τουρκία στην αληθινή της θέση, ως μια ξένη, εχθρική δύναμη».

Στο μεταξύ, μετά από νέα συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε χτες ότι θα ανακοινωθούν αλλαγές στους νόμους για την οπλοκατοχή. Σήμερα, αν κάποιος έχει συμπληρώσει τα 16 του μπορεί να βγάλει άδεια χρήσης απλού όπλου, αφού παρακολουθήσει μαθήματα για την ασφαλή του χρήση.

Το διπλό φονικό στάθηκε αφορμή για ανανέωση σχεδιασμών και ...όρκων στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού». Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ετοιμότητα για «οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ».

Μεταξύ άλλων, ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας καταδίκασε «το φρικτό τρομοκρατικό χτύπημα», σχολιάζοντας πως «όταν δολοφονούνται άνθρωποι μόνο και μόνο λόγω της θρησκείας τους, πρόκειται για επίθεση εναντίον όλων μας».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν άρπαξε ξανά την ευκαιρία να εμφανιστεί υπέρμαχος των μουσουλμάνων, δηλώνοντας ότι «η εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ (...) ξεπέρασε τα όρια της ατομικής παρενόχλησης για να φθάσει στο επίπεδο ενός μαζικού φονικού (...) Το όραμα του φονιά (...) κερδίζει έδαφος στη Δύση σαν καρκίνος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάγγελμα Ομπάμα(2015-12-08 00:00:00.0)
Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Κάιρο(2015-02-27 00:00:00.0)
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ...(2003-03-04 00:00:00.0)
Με μυστικό ένταλμα συνέλαβαν και φυλάκισαν Σερβοβόσνιο(2002-07-09 00:00:00.0)
Αιματηρή επίθεση σε βάρος παιδιών(2001-08-09 00:00:00.0)
Η αρχή ενός νέου θρησκευτικού εμφυλίου;(1995-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ