Τρίτη 19 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συγκεντρώσεις και εν αναμονή κυβερνητικός ανασχηματισμός

Από τη διαδήλωση την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ενάντια στην επέμβαση στη Βενεζουέλα
Από τη διαδήλωση την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ενάντια στην επέμβαση στη Βενεζουέλα
Με συγκεντρώσεις που οργάνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση του αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου - μαριονέτα, Χουάν Γκουαϊδό, συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο η αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση και οι υποστηριχτές της βγήκαν στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων για να γιορτάσουν τη «νίκη» ενάντια στην επίθεση στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας με την εμπλοκή των ΗΠΑ, που ξεπεράστηκε μετά από πολυήμερο μπλακάουτ, ενώ ο Γκουαϊδό ανήγγειλε από την πόλη Βάργκας ότι ξεκινάει περιοδεία σε όλη τη χώρα με την επωνυμία «Επιχείρηση ελευθερία», που θα καταλήξει «στον τερματισμό της κατάχρησης εξουσίας από τον δικτάτορα Μαδούρο». Ο Γκουαϊδό έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και συμμάχων τους που θέλουν να βάλουν πάλι στο χέρι τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα (που κέρδισαν θέσεις στα 20 χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης στη χώρα). Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκέντρωσή του υπήρχαν συνθήματα για επέμβαση. Να σημειωθεί πως την Κυριακή με πρωτοβουλία αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων έγινε συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον ενάντια στην επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Από την άλλη, ο γνωστός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, Μάρκο Ρούμπιο, επικαλούμενος και συνομιλία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, προανήγγειλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τις επόμενες μέρες η Βενεζουέλα θα είναι ελεύθερη».

Το Σαββατοκύριακο ωστόσο ολοκληρώθηκαν ασκήσεις του στρατού της Βενεζουέλας σε πολλές περιοχές και για την προστασία εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, ενώ η αντιπρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες, ενημέρωσε ότι ο Πρόεδρος, Ν. Μαδούρο, ζήτησε από τους υπουργούς του να τεθούν σε διαθεσιμότητα γιατί ετοιμάζει «μία σε βάθος αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα να προστατευθεί από οποιαδήποτε απειλή». Οπως είπε ο Βενεζουελανός Πρόεδρος, «θα είναι μια κυβέρνηση που θα είμαι καθημερινά στο δρόμο με το λαό». Πάντως χτες αναφέρθηκε νέο περιστατικό με έκρηξη σε ηλεκτρικό υποσταθμό, στην επαρχία Μιράντα, που προκάλεσε διακοπή του ρεύματος για κάποιες ώρες σε κάποιες περιοχές, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια.

Σημαντική επίσης θεωρείται η σημερινή συνάντηση που αναμένεται να έχουν στη Ρώμη ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Ελιοτ Εϊμπραμς (παλιά «καραβάνα», στέλεχος της CIA επί κυβέρνησης Ρίγκαν που ενίσχυε τους εγκληματίες Κόντρας στη Νικαράγουα τη δεκαετία του '90) και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, που θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, υποτίθεται στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακύρωσε την παράδοση του βενεζουελάνικου χρυσού στον Γκουαϊδό(2020-10-06 00:00:00.0)
Προετοιμάζει δίωξη κατά του Κολομβιανού Προέδρου(2020-05-13 00:00:00.0)
Καταγγέλλει άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίθεση της Κυριακής(2020-05-06 00:00:00.0)
Προαναγγέλλεται κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ(2019-05-03 00:00:00.0)
Προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα με την επιστροφή Γκουαϊδό(2019-03-05 00:00:00.0)
Συνεχίζονται η αντιπαράθεση και οι απειλές(2019-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ