Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα της μετεγκατάστασης της ΣΕΦΑΑ

Η εικόνα του ανοιχτού γηπέδου της ΣΕΦΑΑ μαρτυρά την ανεπάρκεια των νυν εγκαταστάσεων
Η εικόνα του ανοιχτού γηπέδου της ΣΕΦΑΑ μαρτυρά την ανεπάρκεια των νυν εγκαταστάσεων
Το σοβαρό θέμα της ανεπάρκειας των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθήνας (ΣΕΦΑΑ, πρώην ΤΕΦΑΑ) έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου. Στο επίκεντρο της Ερώτησης βρέθηκε η πρόταση μετεγκατάστασης της Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να παραμένει το πρόβλημα με τις νυν εγκαταστάσεις στη Δάφνη.

Στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Οι εγκαταστάσεις της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του ΕΚΠΑ βρίσκονται στο δήμο Δάφνης - Υμηττού από το 1930. Από την περίοδο δηλαδή που ονομαζόταν ΕΑΣΑ (Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής). Σήμερα οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι απαρχαιωμένες και ξεπερασμένες. Καταρχάς, βρίσκονται στη συμβολή δύο μεγάλων οδικών αρτηριών, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλός θόρυβος και υψηλή αέρια μόλυνση. Αυτό είναι κοινή ομολογία τόσο των φοιτητών όσο και των καθηγητών που έχουν περάσει τις πύλες τους. Η δημοτικότητα της Σχολής είναι υψηλή και το πλήθος των φοιτητών μεγάλο, καθιστώντας τις υπάρχουσες υποδομές ανεπαρκείς. Ετσι, ξοδεύονται χρήματα για ενοικιάσεις ακατάλληλων χώρων για εκπαίδευση, με τους φοιτητές να περιφέρονται σε γυμναστήρια σε όλο το λεκανοπέδιο, πράγμα που κοστίζει και σε χρήμα και σε χρόνο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φορτώνονται με απουσίες και χάνουν τα μαθήματα λόγω αυτής της κατάστασης.

Επιπρόσθετα, ο χώρος για υπαίθριες θαλάσσιες δραστηριότητες όπου γίνονταν τα αντίστοιχα μαθήματα, ο Αγ. Κοσμάς, έχει πια ιδιωτικοποιηθεί με την "επένδυση" του Ελληνικού.

Το αίτημα για μετεγκατάσταση από το υπάρχοντα χώρο δεν είναι καινούργιο. Υπάρχει από τη δεκαετία του 1990. Υπήρχαν προτάσεις και για χώρους όπως το ΟΑΚΑ ή ο Αγ. Κοσμάς, που είτε απορρίφθηκαν είτε έγιναν μεγάλα εμπορικά κέντρα (Mall).

Η πρόταση για μετεγκατάσταση στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου έχει μείνει στη μέση. Οι πρώτες μελέτες ξεκίνησαν με απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ το 1994, όπου έγινε ανάθεση εκπόνησης μελέτης για τη σύνταξη προσχεδίου των κτιριακών εγκαταστάσεων ΤΕΦΑΑ και τη σύνταξη προμελέτης του κτιρίου Διοίκησης ΤΕΦΑΑ. Το πλήρες κτιριολογικό πρόγραμμα του Τμήματος είχε εγκριθεί από τη Σύγκλητο και το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από το έτος 1999. Η Τεχνική Υπηρεσία του ΕΚΠΑ (ΤΥΠΑ) σε έγγραφό της προς την Πρυτανεία υπέβαλε το πλήρες κτιριολογικό πρόγραμμα 17.485 τμ. Τέλος, το Πρυτανικό Συμβούλιο το 2002 ενέκρινε μετά από γνωμοδότηση του Οικονομικού Συμβουλίου συνολικά το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη.

Η μετεγκατάσταση της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε νέο χώρο θα απελευθερώσει ζωτικό ελεύθερο χώρο στην περιοχή Δάφνης - Υμηττού.

Ο χώρος στου Ζωγράφου είναι ο φυσικός χώρος ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος. Οι φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες φυσικής αγωγής, αθλητισμού, πρόληψης, αποκατάσταση τραυματισμών και χρόνιων παθήσεων στην τεράστια (30.000 άτομα) πανεπιστημιακή κοινότητα και στην ευρύτερη πυκνοκατοικημένη περιοχή των όμορων δήμων.

Η έκταση αυτή έχει πρόσφατα επιβεβαιωθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ότι διατίθεται ακόμα για τις κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι ενέργειες θα γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση της ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ άμεσα στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ