Σάββατο 2 Μάρτη 2019 - Κυριακή 3 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Πιθανότερη η προσωρινή αναβολή του

Τη λύση της αναβολής της αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit) που έχει οριστεί για τις 29 Μάρτη, επιλέγει η κυβέρνηση της Βρετανίας της Τερέζα Μέι. Μπροστά στις ανησυχίες μέρους των μονοπωλίων για σημαντικά αρνητικές συνέπειες από το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία και έπειτα από την πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων που υπολογίζουν επιπρόσθετες ζημιές στη βρετανική οικονομία ύψους 9 δισ. στερλινών, η Μέι δείχνει έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Την περασμένη Τετάρτη, στη Βουλή, για παράδειγμα, υποστήριξε τροπολογία των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, που θα μπορούσε να την αναγκάσει να ζητήσει παράταση, ενώ αντιμετωπίζει και «εσωκομματικά προβλήματα».

Παράλληλα, «δυσκολίες» έχει και ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, του οποίου η τελευταία τροπολογία στη Βουλή για μόνιμη παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση υπέστη ήττα. Εφθασε δε στο σημείο (έπειτα και από τις πρόσφατες αποχωρήσεις 9 βουλευτών από την κοινοβουλευτική του ομάδα) να κάνει στροφή 180 μοιρών, υποστηρίζοντας δεύτερο δημοψήφισμα.

Η κατάσταση ίσως ξεκαθαρίσει μετά τις 12 Μάρτη, οπότε προγραμματίστηκε η επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, εφόσον βεβαίως η Μέι δεν την αναβάλει για μία ακόμη φορά. Η αναβολή της προθεσμίας αποχώρησης γίνεται δεκτή από την ΕΕ αλλά δηλώνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, ειδικά για το θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ