Σάββατο 23 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 24 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαράζ «μεταμνημονιακών» ιδιωτικοποιήσεων

Το σύνολο της κρατικής περιουσίας που έχει περάσει στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ (θυγατρική του υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις) «βγάζει στο σφυρί» η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων της τρέχουσας «αξιολόγησης».

Σε αυτό το φόντο, το «αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ» εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και δημοσιοποιήθηκε στο ΦΕΚ, στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα, ως «αναπόσπαστο μέρος» της κυβερνητικής απόφασης, όπως αναφέρεται.

Στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για την προσεχή περίοδο περιλαμβάνονται κρατικά μετοχικά πακέτα σε νευραλγικούς κλάδους, όπως Ενέργεια, νερό, μεταφορές, υποδομές, καθώς βέβαια και τα φιλέτα δημόσιας γης και ακίνητης περιουσίας, που προσφέρονται προς αξιοποίηση σε μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού και άλλων κλάδων. Τα παραπάνω προδιαγράφουν και ένα κύμα ανατιμήσεων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, οι οποίες άλλωστε καταμαρτυρούνται και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (υπερταμείο) για την περίοδο 2018 - 2022.

Μεταξύ άλλων, το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει: 10 Οργανισμούς Λιμένων, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (τα σχετικά νομοσχέδια ψηφίστηκαν μέσα στη βδομάδα), μαρίνες, Εγνατία Οδός, «Ελληνικά Πετρέλαια», ΔΕΗ (εκκρεμεί ο νέος διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες), ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, ακίνητο Αφάντου (Ρόδος), ακίνητο «ΞΕΝΙΑ» και ιαματική Κύθνου, Θερμοπύλες, ακίνητο λουτρόπολης και κάμπινγκ Καμένων Βούρλων, ακίνητο σε Γούρνες Ηρακλείου, Castello bibelli Κέρκυρας, γηπεδική έκταση στο δήμο Μαρκοπούλου, ακίνητο πρώην κυριότητας ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, πρώην εργοστασιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου κ.ά.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έσπευσε να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την περιβόητη άδεια του καζίνο στο φιλέτο του Ελληνικού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα στάδιο, με απευθείας δεσμευτικές προσφορές από τους «επενδυτές», δηλαδή με συνοπτικές διαδικασίες. Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε στα 30 χρόνια και η προθεσμία υποβολής προσφορών από τους «επενδυτές» μέχρι τις 22 Απρίλη 2019.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org