Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΑΛΦΕΙΟΥ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι - Στα όριά του το αρδευτικό σύστημα

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης αναφορικά με την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων από το περασμένο καλοκαίρι στους εργαζόμενους του ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) Πηνειού - Αλφειού αλλά και στη συντήρηση του αρδευτικού δικτύου.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονταν στην επιστολή - καταγγελία των εργαζομένων στον ΓΟΕΒ, με την οποία επισήμαιναν κακή λειτουργία των αντλιών του αρδευτικού έργου και ελλιπή συντήρηση, στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε «κατάρρευση».

Οπως αναφερόταν, «οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά και για την πόλη του Πύργου, που είναι εξαιρετικά πιθανό να πληγεί από επικείμενες πλημμύρες. Εντονότερος καθίσταται ο κίνδυνος, αν συνεκτιμηθεί ότι όλα τα αρδευτικά αντλιοστάσια έχουν καμένους κινητήρες ή διαλυμένες αντλίες και χρήζουν άμεσης επισκευής. Ενώ επιβάλλονται δυσβάσταχτα τέλη χρήσης του νερού στους αγρότες, συνέπεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, το έργο παραμένει δίχως συντήρηση και τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του. Παράλληλα, οι 40 εργαζόμενοι του ΓΟΕΒ παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο».

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε την άμεση πληρωμή των εργαζομένων, την αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων με κρατική χρηματοδότηση και «κούρεμα» των συσσωρευμένων χρεών των αγροτών που πρέπει να έχουν φθηνό νερό για τις καλλιέργειές τους.

«Παρεμφερή προβλήματα συναντάμε στο σύνολο των ΓΟΕΒ», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό «εντάσσεται στη λογική που θέλει ακριβό νερό για τους αγρότες στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας». Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση, με παροχή κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση των αρδευτικών δικτύων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Ο Στ. Αραχωβίτης προσπάθησε να αποποιηθεί τις κυβερνητικές ευθύνες, κάνοντας λόγο περί «αυτοδιοίκητου» των ΓΟΕΒ, αλλά και «ασυδοσίας» που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια στη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η σημερινή κατάσταση. Παρότι μάλιστα από πολλές περιοχές της Ελλάδας έρχεται ανάλογη εικόνα, με συσσωρευμένα αγροτικά χρέη και απειλές διακοπής της παροχή υδροδότησης, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός δείχνουν ότι δεν πρόκειται να λάβουν μέτρα, πετώντας το «μπαλάκι» στις Περιφέρειες και στους ίδιους τους αγρότες...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ