Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Αναμνηστικά για αντιπροσώπους και προσκεκλημένους

Με δύο ξεχωριστά αναμνηστικά από το Αρχείο του ΚΚΕ υποδέχθηκε η ΚΝΕ τους αντιπροσώπους και τους προσκεκλημένους του 12ου Συνεδρίου της.

Το πρώτο είναι αφίσα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών για το 2ο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βουδαπέστη, αφιερωμένη στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στην αφίσα, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1949, όταν ακόμα αντηχούσαν στα βουνά της Ελλάδας ο ύμνος και οι ριπές των όπλων του ΔΣΕ, αναγράφονται στα Γαλλικά τα εξής: «Παλεύοντας για την ελευθερία της Ελλάδας, παλεύουμε για την ειρήνη του κόσμου. Χέρι με χέρι, με τους νέους όλων των χωρών ανοίγουμε το δρόμο για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ελευθερία των χωρών μας, για ένα καλύτερο μέλλον».

Για το δεύτερο αναμνηστικό η ΚΝΕ έχει επιλέξει τέσσερα έργα από το λεύκωμα που είχε κυκλοφορήσει προς τιμήν του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (15 - 20 Μάη του 1978) με τίτλο: «Δέκα επιλογές από την ποίηση του Γ. Ρίτσου και τη χαρακτική του Α. Τάσσου». Το συγκεκριμένο αναμνηστικό έχει και συμβολική αξία καθώς οι δύο σπουδαίοι κομμουνιστές δημιουργοί, που υπηρέτησαν με το έργο τους την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, τίμησαν με την παρουσία τους τα πρώτα Συνέδρια της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ