Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εχθρική στάση από την κυβέρνηση απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις της αγροτιάς

Ενημέρωση και συνεδριάσεις στα μπλόκα μετά τη χτεσινή συνάντηση, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα του αγώνα

Από τη χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας των αγροτών με το κυβερνητικό κλιμάκιο
Από τη χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας των αγροτών με το κυβερνητικό κλιμάκιο
Απαιτώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις πάνω στα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας αιτήματα, για τα οποία βρίσκεται εδώ και τρεις βδομάδα στα μπλόκα η αγωνιζόμενη αγροτιά, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών.

Από την έναρξη της συνάντησης, ωστόσο, έγινε σαφές ότι το υπουργικό κλιμάκιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε χωρίς την παραμικρή διάθεση να δώσει σαφείς απαντήσεις στις διεκδικήσεις των αγροτών, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στην υπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Κάτω από την πίεση των μπλόκων και της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών σε πανελλαδικό συντονισμό, την κυβέρνηση εκπροσώπησε στη συνάντηση διευρυμένο υπουργικό κλιμάκιο - όπως ζητούσε από την αρχή η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων - αποτελούμενο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, και τον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τη συνήθη κυβερνητική πρακτική, έκανε λόγο περί ανάγκης να επικρατήσει ο «διάλογος». Ενώπιον των δημοσιογράφων, πήρε απάντηση από τους εκπροσώπους των αγροτών, οι οποίοι του θύμισαν ότι τα αιτήματα είναι γνωστά στην κυβέρνηση ήδη από τις 14 Δεκέμβρη, όταν κι έγινε η πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει συγκεκριμένα σε κανένα από αυτά.

Οπως επιβεβαιώθηκε και στη συνέχεια, το υπουργικό κλιμάκιο δεν προσήλθε με διάθεση να επιλύσει τα προβλήματα, αλλά να «τζογάρει» επικοινωνιακά για την κυβερνητική προπαγάνδα. Ετσι, μετά από 5 ώρες, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, οι υπουργοί εξήλθαν από την αίθουσα που διεξαγόταν η συνάντηση και ο Στ. Αραχωβίτης δήλωσε περίπου ότι... όλα τα αιτήματα βρίσκονται σε κατεύθυνση «επίλυσης» και πως η κυβέρνηση προσπαθεί τάχα για το καλύτερο.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι υπήρξε πλήρης άρνηση από τη μεριά της κυβέρνησης για την επίλυση των ζωτικών αιτημάτων της αγροτιάς.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, τόνισε: «Η κυβέρνηση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι στέκεται εχθρικά απέναντι στους αγρότες, ευρύτερα στα λαϊκά στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους με πακτωλούς χρημάτων και με ευνοϊκές ρυθμίσεις».

Πρόσθεσε ότι οι αγρότες δίνουν «αγώνα επιβίωσης όχι μόνο φέτος, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με κάθε μορφή αγώνα, γιατί αυτή η υπόθεση δεν τελειώνει μια κι έξω, δεν είναι υπόθεση ενός μπλόκου. Είναι μακροχρόνιος αγώνας και απαιτείται το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η συμμετοχή στους αγώνες γιατί μόνο έτσι θα έχουμε αποτελέσματα. Η κυβέρνηση δεν απάντησε σε κανένα από τα βασικά μας αιτήματα».

Κατέληξε τονίζοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί, θα γίνει ενημέρωση των συναδέλφων μας και μέσα από Γενικές Συνελεύσεις θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα».

Παραμένουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

Την ίδια ώρα που διεξαγόταν χτες η συνάντηση στην Αθήνα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα παρέμεναν στα μπλόκα, σε βασικούς οδικούς κόμβους σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, τα σημεία στα οποία έχουν στηθεί μπλόκα και πραγματοποιούνται αποκλεισμοί είναι τα εξής: Κόμβος Νίκαιας, Εθνική Οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης (Λάρισα). Κόμβος Αερινού, ΕΟ Αθήνας - Θεσσαλονίκης (Μαγνησία). Κόμβος «Ελιάς» Κατερίνης (Πιερία). Κόμβος Μαλγάρων, ΕΟ Αθήνας - Θεσσαλονίκης, κόμβος Δερβενίου, ΕΟ Θεσσαλονίκης - Καβάλας, Πράσινα Φανάρια (Θεσσαλονίκη). Κόμβος Κουλούρας, ΕΟ Θεσσαλονίκης - Βέροιας, και διασταύρωση Νάουσας, ΕΟ Βέροιας - Σκύδρας (Ημαθία). Κόμβος Γυψοχωρίου (Πέλλα). Διασταύρωση Σιδηροκάστρου (Σέρρες). Κόμβος Αντιγόνου Αμυνταίου (Φλώρινα). Κόμβος Πελασγίας, ΕΟ Αθήνας - Θεσσαλονίκης (Φθιώτιδα). Κόμβος Χαλικίου, Ιόνια Οδός (Αιτωλοακαρνανία). Κόμβος Λούρου, ΕΟ Πρέβεζας - Ιωαννίνων (Πρέβεζα). Βιομηχανική Ζώνη Πάτρας (Αχαΐα). Διασταύρωση Ανυφί και Πλατανίτη (Αργολίδα). Κόμβος Μεγαλόπολης (Αρκαδία). Κόμβος Αγίου Γεωργίου (Ηλεία). Κόμβος Μεσσήνης, ΕΟ Καλαμάτας - Αθήνας, και Χανδρινού Πυλίας (Μεσσηνία). Μεγάλα Χωράφια, ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου (Χανιά). Κόμβος Πραιτωρίων, νότιος οδικός άξονας Κρήτης (Ηράκλειο).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ