Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιχτή επιστολή του Φ. Πλιάτσικα για την κατάσταση των δημιουργών

Για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών κάνει λόγο ο τραγουδοποιός Φίλιππος Πλιάτσικας σε ανοιχτή επιστολή του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Το 2017 και το 2018 ήταν δύο χρονιές που το σύνολο σχεδόν των πνευματικών δημιουργών έλαβε μηδενικά ποσά για τη δουλειά του, για τα τραγούδια του, τα οποία εξακολουθούν να παίζονται και να είναι προϊόν προς εκμετάλλευση στο διαδίκτυο, στα καφέ, στις μουσικές σκηνές, στα νυχτερινά μαγαζιά, στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις κ.λπ. Από όλον αυτόν, λοιπόν, τον κύκλο που εισπράττει χρήματα εκμεταλλευόμενος τα τραγούδια των πνευματικών δημιουργών τα δύο τελευταία χρόνια, οι μόνοι που πληρώθηκαν ήταν κρατικοί λειτουργοί, επίτροποι και οι συν αυτοίς παρατρεχάμενοι διορισμένοι από την κυβέρνηση, οι οποίοι πήραν και εξακολουθούν να παίρνουν παχυλούς μηνιαίους μισθούς στο όνομα της "προστασίας των Ελλήνων δημιουργών". Το συνολικό δε ποσό το οποίο εισπράττουν όλοι αυτοί οι κρατικοί λειτουργοί και τα λειτουργικά τους έξοδα, την ίδια στιγμή που οικογένειες δημιουργών και κληρονόμων, οι οποίες στηρίζονταν σε αυτό το έσοδο για να ζήσουν, δεν έχουν λάβει τίποτα, είναι υπέρογκο για τα δεδομένα της εποχής. Αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο!

Ενας μικρός στρατός κομματικών στελεχών που διορίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο, με σκοπό να αποτρέψει την πτώχευση της ΑΕΠΙ για να μην καταστραφούν οι κόποι των δημιουργών όπως προέβλεπε ο νόμος, όχι μόνο οδήγησαν την ΑΕΠΙ σε πτώχευση με τη χαριστική βολή και της ίδιας της κυβέρνησης στο όνομα της "κάθαρσης", αλλά κατάφερε να δημιουργήσει και διάδοχη κρατικοδίαιτη κατάσταση, για να συνεχίσει να απομυζά το κράτος εν ονόματι των δημιουργών, εμποδίζοντας την αγορά να αποκαταστήσει τις πληγές της, προκαλώντας ασύγκριτα μεγαλύτερη καταστροφή. "Για το καλό μας", η υπουργός Πολιτισμού ξήλωσε σε μια νύχτα το ΔΣ του ΟΠΙ, αντικαθιστώντας το με κομματικά στελέχη, για να μπορέσει να περάσει καταστροφικές αποφάσεις, βάζοντας ταφόπλακα σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα στην κρατική ΕΥΕΔ μέσα από μια φωτογραφική τροπολογία που πέρασε αιφνιδιαστικά λίγες μέρες πριν.

Παρέσυραν τους απελπισμένους δημιουργούς στο κρατικό μόρφωμα με την υπόσχεση "στο αυτί" ότι θα μοιράσει η κυβέρνηση από το υπερ-πλεόνασμα του μικρού Αλέξη πέντε εκατομμύρια (...).»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ