Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Συλλαλητήριο για την άμεση λειτουργία της ΜΕΘ και της Παιδιατρικής

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο
Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο
Συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» και «Αγώνας παντού - ξεσηκωμός για να μην πεθάνει ο λαός» κυριάρχησαν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26/1, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων.

Αιτήματα αιχμής του συλλαλητηρίου είναι η άμεση λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η επαναλειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Ζακύνθου, καθώς και η πλήρης επάνδρωση του ΕΚΑΒ.

Το συλλαλητήριο οργανώθηκε αρχικά με αφορμή το θάνατο τριών ανθρώπων από το νησί οι οποίοι για μέρες περίμεναν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ. Στο Νοσοκομείο Ζακύνθου εδώ και 7 χρόνια υπάρχει ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένη, με 5 κρεβάτια, που όμως δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, καθώς καμία από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν έχει προσλάβει εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό για τη στελέχωσή της. Σε αυτήν την εκρηκτική πραγματικότητα προστέθηκε το κλείσιμο της Παιδιατρικής κλινικής, μετά την παραίτηση - λόγω εντατικοποίησης της δουλειάς - του μοναδικού παιδιάτρου του νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην παλιά Νομαρχία απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κωνσταντίνου, καθώς και εκπρόσωποι του Συλλόγου Δασκάλων, της ΕΛΜΕ, των νοσοκομειακών γιατρών, των εργαζομένων του νοσοκομείου, των συνταξιούχων ΙΚΑ και του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού. Κοινή συνισταμένη ήταν το μήνυμα ότι «δεν δεχόμαστε να πεθαίνουν άνθρωποι τον 21ο αιώνα εξαιτίας ελλείψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Αμέσως μετά, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με το πανό του Εργατικού Κέντρου να δίνει το στίγμα: «Οχι άλλες χαμένες ζωές. Λειτουργία της ΜΕΘ τώρα».

Χτες το βράδυ, με πρωτοβουλία του ΕΚΖ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη σωματείων και φορέων για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, με προοπτική απεργιακής κινητοποίησης για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Την αλληλεγγύη στον αγώνα του Εργατικού Κέντρου, των σωματείων και των κατοίκων του νησιού εκφράζουν με ψηφίσματά τους η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

  • Μετά την Ερώτηση για την άμεση λειτουργία της ΜΕΘ, το ΚΚΕ κατέθεσε χτες Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό για τη λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος και Ν. Μωραΐτης,«αυτήν τη στιγμή τα παιδιά αλλά και τα νεογνά του νησιού δεν έχουν την απαραίτητη περίθαλψη και αντιμετώπιση», εξαιτίας της ανυπαρξίας μόνιμων παιδιάτρων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ