Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αφορμή τη λήξη των συμβάσεων 17 εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση του ΠΑΓΝΗ και του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου.
Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, «αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πραγματικά να διώξει τους εργολάβους, θα μετέτρεπε εξαρχής τις συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου για να πάψουν να είναι όμηροι, να πάψει η ανακύκλωση της ανεργίας. Ο στόχος όμως δεν ήταν αυτός. Οι ίδιες οι διοικήσεις έγιναν εργολάβοι, χωρίς να αναγνωρίζουν προϋπηρεσίες, 13ο και 14ο μισθό, με μισθούς πείνας, με 6ωρα κ.λπ. Ο αγώνας που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε στόχο τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου, άμεση επανασύσταση των καταργημένων θέσεων από τους οργανισμούς των νοσοκομείων, οι οποίες καταργήθηκαν με ευθύνη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε μια νύχτα».
Σχολιάζοντας εξάλλου τις γνωστές απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και τις εκάστοτε διοικήσεις ότι «δεν μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις σε ΙΔΑΧ, δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατί το απαγορεύει το άρθρο 103 του Συντάγματος», ο Δ. Βρύσαλης τόνισε ότι με την επικείμενη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση δεν έχει πια προσχήματα, πρέπει να προχωρήσει η κατάργηση όλων των σχετικών διατάξεων όπως ήδη απαιτούν Ομοσπονδίες και σωματεία του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο κλιμάκωσης των αγώνων, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων που έχουν εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων στις αρχές Φλεβάρη.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 28/1, ενώ θα διεξάγεται κυβερνητική φιέστα στο ΠΑΓΝΗ από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για τα εγκαίνια δύο ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου πραγματοποιεί στάση εργασίας (10.30 π.μ.- 12.30 μ.μ.), με συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.
Το Σωματείο καλεί Λαϊκές Επιτροπές, άλλα σωματεία, συλλόγους ασθενών, να παραβρεθούν και να διεκδικήσουν όλοι μαζί το δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία.
Οπως επισημαίνει, η καθημερινή σκληρή εικόνα στο ΠΑΓΝΗ «διαψεύδει την κυβέρνηση πανηγυρικά. Ακόμα και η εγκατάσταση του 2ου σύγχρονου γραμμικού επιταχυντή, που αναμφίβολα θα προσφέρει στους χιλιάδες ασθενείς της Κρήτης, δεν είναι προϊόν επένδυσης των δισεκατομμυρίων από τη σκληρή φορολόγηση του ελληνικού λαού, αλλά αποτελεί αγορά με χρήματα "φιλανθρωπίας" ενός από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας μας. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αντί να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία με κρατική χρηματοδότηση (...) προσφεύγει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο για τη δημιουργία και ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού, "ξεπλένοντάς" το με "νόμιμες" φοροαπαλλαγές. Εχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι οι δωρεές δεν γίνονται με αγνές προθέσεις, αλλά προσβλέπουν στην ανάπτυξη των δημόσιων δομών Υγείας με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα διάφορων ιδιωτικών ιδρυμάτων και ομίλων, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων και στην προσέλκυση ασθενών - πελατών με κίνητρο το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών για Υγεία».
«Αποτελεί πρόκληση να καλούμαστε στα εγκαίνια την ώρα που μετράμε απολύσεις νοσηλευτών, προσωπικού ασφαλείας, κοινωνικών λειτουργών και έπονται γιατρών, εργαζομένων στην καθαριότητα - σίτιση κ.α.», υπογραμμίζει το Σωματείο.