Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αποφασίστηκε η συγκρότηση πανθεσσαλικού μπλόκου στον κόμβο της Νίκαιας

Προχωρούν σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες για το στήσιμο μπλόκων στις 28 Γενάρη

Η συγκρότηση ενός ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου στον κόμβο της Νίκαιας στις 28 Γενάρη, το οποίο θα αποτελέσει κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι και σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο, σηματοδοτώντας την αγωνιστική αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, αποφασίστηκε, ομόφωνα, στην πανθεσσαλική σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε χτες στα Φάρσαλα.

Η σύσκεψη, που έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με στήσιμο μπλόκων σε όλη τη χώρα, ήταν μαζική: Η μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου γέμισε, καθώς συμμετείχαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και άλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από δεκάδες χωριά και των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.

Κοινός τόπος της συζήτησης που αναπτύχθηκε ήταν η ανάγκη η μικρομεσαία αγροτιά της Θεσσαλίας να βγει στον αγώνα την ερχόμενη Δευτέρα ενιαία, μαζικά και δυναμικά, σηματοδοτώντας για μια ακόμα φορά την κλιμάκωση της σκληρής μάχης ενάντια την πολιτική που πλήττει βάναυσα τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, για τη διεκδίκηση ικανοποίησης του συγκεκριμένου πλαισίου αιτημάτων - διεκδικήσεων, όπως έχει καθοριστεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Από τη χτεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη στα Φάρσαλα
Από τη χτεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη στα Φάρσαλα
Ηδη, τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες χωριών, αναμένοντας το σύνθημα να ξεκινήσουν για το μπλόκο.

Μιλώντας εισηγητικά στη σύσκεψη, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, τόνισε, εξαρχής, την ανάγκη να στηθεί ενιαίο, μαζικό και δυναμικό πανθεσσαλικό μπλόκο, σε επιλεγμένο σημείο, ούτως ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα αγωνιστικής απάντησης της μικρομεσαίας αγροτιάς στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και για να είναι ισχυρότερη η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση.

Μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, υπογράμμισε ότι στις 28/1 οι Θεσσαλοί πρέπει να βγουν με εκατοντάδες τρακτέρ στους δρόμους, καθώς άλλη επιλογή για την αγροτιά δεν υπάρχει, παρά ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας για να μπορέσει να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα και να παραμείνει στα χωριά της. Αναφερόμενος στα εμπόδια που θα στηθούν μπροστά και σ' αυτή τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και στις υπαρκτές δυσκολίες που υπάρχουν στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και τις οποίες κάποιοι επικαλούνται, είπε χαρακτηριστικά: «Οταν το κάρο είναι στο βάλτο, χρειάζεται να είμαστε περισσότεροι, δυνατότεροι και πιο αποφασιστικοί για να το βγάλουμε».

Στα συγκεκριμένα κέρδη που είχαν οι μικρομεσαίοι αγρότες από τους αγώνες τους όλα τα προηγούμενα χρόνια αναφέρθηκε ο Αχ. Λιάτος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη», τονίζοντας ότι χαμένος πάει μόνο ο αγώνας που δεν γίνεται. «Οι Τρικαλινοί αγρότες», επισήμανε, «ξέρουμε πολύ καλά και από την πείρα μας πως όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα και περισσότερα».

Ο Ν. Αγγελής, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Αερινού Μαγνησίας, σημείωσε: «Αν σήμερα εμείς δεν κάνουμε αυτό που πρέπει και όπως πρέπει, αύριο τα παιδιά μας θα μας ζητήσουν το λόγο και δεν θα έχουμε τίποτα να απαντήσουμε».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις όλων των άλλων εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων που πήραν το λόγο στη σύσκεψη.

Αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Μαζική συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στην Πάτρα πραγματοποίησαν χτες οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Δυτικής Αχαΐας, Πατρών, Ωλενίας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηλείας.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων κατέθεσε υπόμνημα αιτημάτων σε εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Εθνικής Οδού Πάτρας - Κορίνθου, στο ύψος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και ο Τάκης Σκιαδάς, υποψήφιος δήμαρχος Ερυμάνθου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων θα πραγματοποιήσει ανοιχτή Γενική Συνέλευση στο Τεφέλι.

Για τη Δευτέρα 28/1 προγραμματίζονται το στήσιμο μπλόκων και μια σειρά ακόμα κινητοποιήσεις:

-- Οι αγρότες της Φθιώτιδας κατέρχονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Ανθήλης και στη διασταύρωση της Γλύφας στην Πελασγία, μετά από απόφαση που λήφθηκε σε σύσκεψη που διοργάνωσε στην Ανθήλη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε μαζική συμμετοχή στο μπλόκο που θα στηθεί στις 12.00 στο Αγρίνιο, στην είσοδο της Ιονίας Οδού στο Χαλίκι. Θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις με τρακτέρ στη Συκιά Μακρυνείας και στο Αγγελόκαστρο στις 11 π.μ. Επίσης, την Τετάρτη 30/1 θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στον κόμβο Αμφιλοχίας στις 11.30 π.μ.

-- Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ερύμανθου το απόγευμα της ίδιας μέρας θα παραταχθούν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Σταυροδρόμι.

-- Οι συνάδελφοί τους στο Αίγιο, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. στα Βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού στο ύψος του Αιγίου.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που πραγματοποιεί στον κόμβο Αγ. Γεωργίου έξω από τον Πύργο στις 11.30 μ.μ., ενώ εκεί θα στήσει το δικό της μπλόκο.

-- Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων στις 11 π.μ. θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με αγροτικά οχήματα στη Δημοτική Αγορά της πόλης.

Τέλος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» αποφάσισε το στήσιμο μπλόκου στον Κόμβο των Καστανεών, την Τετάρτη 30/1, στις 12 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ