Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Με σημαντική πείρα από την πλούσια αγωνιστική δράση και νέες δυνάμεις για τη συνέχεια

Μπροστά στο 25ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρόεδρό της, Γ. Τασιούλα

Από την άμεση κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, μαζί με άλλες ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, ενάντια στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος (Γενάρης 2018)
Από την άμεση κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, μαζί με άλλες ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, ενάντια στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος (Γενάρης 2018)
Με όπλο την αγωνιστική ιστορία του κλάδου που γράφεται κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς, στη μάχη για την κοινή δράση όλων των εργαζομένων ενάντια στον κοινό εχθρό, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας προχωρά στο 25ο Συνέδριό της, από τις 25 έως τις 27 Γενάρη.

Από το 1977, όταν οι οικοδόμοι στο 9ο Συνέδριο πέταξαν από τη διοίκηση τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, μέχρι και σήμερα, η Ομοσπονδία ακολουθεί σταθερά τη ρότα της ταξικής πάλης. Από τους ιδρυτές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, αποτελεί βασικό πρωτεργάτη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Στο συνέδριο που πραγματοποιείται τις επόμενες μέρες, οι οικοδόμοι όλης της χώρας στέλνουν τους αντιπροσώπους τους για να εκτιμήσουν τη δράση της Ομοσπονδίας στη διάρκεια του τελευταίου τρίχρονου, να συζητήσουν ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, να χαράξουν το σχέδιο δράσης του επόμενου διαστήματος.

Στο επίκεντρο μπαίνει η παραπέρα βελτίωση της λειτουργίας της Ομοσπονδίας και των σωματείων για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των εργαζομένων, για τον συντονισμό της δράσης τους με άλλους κλάδους, ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχονται από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Στάση εργασίας στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης
Στάση εργασίας στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης
Για το συνέδριο, τη σημαντική πείρα του προηγούμενου διαστήματος και τους στόχους που μπαίνουν για τη συνέχεια, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Γιάννη Τασιούλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Απέναντι στην εντατικοποίηση, στην ανεργία και τη δουλειά με ημερομηνία λήξης

-- Ποια είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα για τους εργαζόμενους στις Κατασκευές;

-- Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους του κλάδου, δεν έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική βελτίωση.

Η ανεργία αποτελεί μια από τις μεγάλες πληγές, αναπόσπαστο στοιχείο μιας οικονομίας που λειτουργεί με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρήσεων και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Η μικρή αύξηση στην απασχόληση δεν αντιμετωπίζει τις συνέπειες της μακρόχρονης υποχώρησης του κλάδου, το πρόβλημα της ανεργίας. Ούτε και αποτελούν άμεση λύση οι διάφορες εξαγγελίες υλοποίησης μεγάλων δημόσιων έργων, καθώς υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι την έναρξη κατασκευής τους.

Πατώντας μάλιστα πάνω στην ανεργία, το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον κλάδο, με τη στήριξη των κυβερνήσεων, της σημερινής και των προηγούμενων, διαμόρφωσαν ακόμα χειρότερους όρους εκμετάλλευσης. Στα όσα έργα υλοποιούνται σημειώνεται παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας. Στα περισσότερα μεγάλα εργοτάξια είναι επίσης έντονο το φαινόμενο της κλοπής ενσήμων, κυρίως όσων δουλεύουν σε εργολάβους που παίρνουν τμήματα των έργων από τις ανάδοχες κατασκευαστικές εταιρείες.

Πανοικοδομική απεργία, 14 Μάρτη 2018
Πανοικοδομική απεργία, 14 Μάρτη 2018
Ενα άλλο τμήμα των εργαζομένων του κλάδου αναγκάστηκε να κυνηγήσει το μεροκάματο μέσα από τα διάφορα προγράμματα που προωθεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, τα οποία υλοποιούνται από τους δήμους. Σε αυτά το μεροκάματο δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ, για απασχόληση με ημερομηνία λήξης.

Η Ομοσπονδία και τα σωματεία έκαναν και κάνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις. Κάποια από αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται, στα περισσότερα όμως απαιτείται διαρκής σύγκρουση και αντιπαράθεση, γιατί είναι στη φύση του κεφαλαίου να κλέβει τον ιδρώτα μας και να βρίσκει διαρκώς τρόπους ώστε κάθε φορά η κλοπή να είναι όσο γίνεται πιο μεγάλη.

Το ζητούμενο είναι να υπάρχει σταθερή παρέμβαση στους χώρους δουλειάς για την ανάπτυξη της πάλης με το πλαίσιο αιτημάτων μας, αξιοποιώντας τις επεξεργασίες μας για έργα ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, προβάλλοντας τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ικανοποίησή τους, την ανάγκη οργάνωσης των εργατών.

Μπροστάρης στις μάχες του κλάδου και σε όλους τους σταθμούς του εργατικού κινήματος

-- Ποια βήματα έκανε η Ομοσπονδία Οικοδόμων στο τρίχρονο που πέρασε από το προηγούμενο συνέδριό της;

-- Από το προηγούμενο Συνέδριο μέχρι τώρα, αναπτύξαμε πλούσια δράση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αδυναμίες, καθυστερήσεις και κενά, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε καλύτερη θέση για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις.


Η Ομοσπονδία Οικοδόμων είναι από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που μπήκαν μπροστά σε σημαντικούς αγωνιστικούς σταθμούς του εργατικού κινήματος όλη αυτήν την περίοδο.

Πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις για ζητήματα όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, όπου ενάντια στην προπαγάνδα της κυβέρνησης συνέβαλε στο να αποκαλυφθεί ότι και οι δικοί της νόμοι τσακίζουν τις συντάξεις και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Μπήκαμε μπροστά στην πρωτοβουλία συντονισμού του αγώνα με επίκεντρο τις ΣΣΕ και τον κατώτερο μισθό, μαζί με άλλες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία άλλων κλάδων. Η πρωτοβουλία αυτή πήρε σάρκα και οστά με το σχέδιο νόμου που συνυπογράψαμε 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη νομοθετική αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των ΣΣΕ. Την πρόταση αυτή καταθέσαμε στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα στη Βουλή, εκτός της ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Αυτή η πρωτοβουλία από τη μια βοήθησε στον συντονισμό του αγώνα μεταξύ κλάδων, κατανοήθηκε καλύτερα πως είναι κοινά τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Από την άλλη, αποκάλυψε, ακόμα μια φορά, ότι η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα είναι ενάντια στους εργαζόμενους, όταν αναγκάστηκαν να απορρίψουν το σχέδιο νόμου, το οποίο έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Από συνέλευση σε εργοτάξιο του αγωγού TAP στον Εβρο
Από συνέλευση σε εργοτάξιο του αγωγού TAP στον Εβρο
Ακόμα, ως Ομοσπονδία αναπτύξαμε διεθνή δράση. Μεταξύ άλλων διοργανώσαμε από κοινού με τη Διεθνή των Οικοδόμων (UITBB) και φιλοξενήσαμε στην Αθήνα - τον Ιούλη του 2017 - την Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Συνδικάτων στις Κατασκευές, με θέμα την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Γενικότερα για το ζήτημα αυτό θεωρούμε αναγκαίο να αναπτυχθεί αγώνας με συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης, που θα φωτίζει και τις αιτίες και θα βοηθάει τους εργαζόμενους να κατανοήσουν ότι και σε περίοδο ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» και στον πόλεμο, οι εργαζόμενοι, η φτωχολογιά, βρίσκονται στο στόχαστρο, ενώ κοινός παρονομαστής για τα μονοπώλια είναι το κέρδος, από τα πετρέλαια, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Στον κλάδο μας οργανώσαμε με επιτυχία 13 απεργίες. Από αυτές οι δύο ήταν πανελλαδικές πανοικοδομικές.

Εγιναν ακόμα δεκάδες απεργίες και στάσεις εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς σε πολλές περιοχές της χώρας για τη βελτίωση των όρων δουλειάς, για αυξήσεις, καταβολή δεδουλευμένων, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Πέρα από το κομβικό ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων, ανοίξαμε και δράσαμε για σειρά ζητημάτων που αφορούν την προστασία των ανέργων, το Ασφαλιστικό, το δικαίωμα της απεργίας, την πάλη ενάντια σε απολύσεις. Κάναμε παρεμβάσεις που αφορούν και άλλες πτυχές της ζωής των εργαζομένων, όπως αγωνιστικές δράσεις ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, έμπρακτη αλληλεγγύη σε λαϊκά νοικοκυριά που χτυπήθηκαν από πλημμύρες και φωτιές, παρεμβάσεις για το ζήτημα των δανείων του ΟΕΚ κ.ά.

Από την πρόσφατη στάση εργασίας στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ
Από την πρόσφατη στάση εργασίας στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ
Βασικό συστατικό στοιχείο της δράσης μας είναι η προσπάθεια να ενημερώνουμε διαρκώς και να εξοπλίζουμε τα σωματεία για όλες τις εξελίξεις, το αντεργατικό περιεχόμενο των ρυθμίσεων που προωθούν οι κυβερνήσεις και τις συνέπειες που έχουν στον κλάδο. Αναδεικνύουμε τη θετική πείρα των αγώνων, αλλά και επισημαίνουμε τις αδυναμίες μας. Προχωρήσαμε ακόμα παραπέρα, οργανώνοντας μαζί με τα σωματεία την απευθείας ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις στα γραφεία των σωματείων.

Ενα ακόμα θετικό στοιχείο στη μάχη που δίνουμε για την οργάνωση του κλάδου είναι η ανάδειξη νέων στελεχών και πρωτοπόρων εργατών στα Συνδικάτα και την Ομοσπονδία. Τα νέα στελέχη, μαζί με τα παλιότερα, ανταποκρίθηκαν στις μάχες που δώσαμε, έδειξαν αντοχή και σταθερότητα. Αυτή η πείρα μπορεί να μας πάει ακόμα πιο μπροστά, να δώσουμε συνέχεια με μεγαλύτερη επάρκεια στην αγωνιστική ταξική παράδοση του κλάδου και να έχουμε μεγαλύτερη συμβολή στους αγώνες της τάξης μας.

Μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

-- Σημαντικό κομμάτι της δράσης της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων της αφορά την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ποια είναι η πείρα που βγαίνει από αυτήν τη δραστηριότητα;

-- Η διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα αποτελεί βασικό άξονα της δουλειάς μας. Η καπιταλιστική κρίση, η ανεργία, το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων, που έχουν στα χέρια τους οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου, έφεραν μεγάλη μείωση του μεροκάματου, καθώς και τη μη υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ από το 2009.

Πριν 9 χρόνια, όταν και υπογράψαμε την τελευταία ΣΣΕ, το ελάχιστο μεροκάματο του τεχνίτη με 7 τριετίες καθοριζόταν στα 64 ευρώ καθαρά. Σήμερα, το ελάχιστο μεροκάματο του τεχνίτη, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, καθορίζεται στα 21,99 ευρώ της ΕΓΣΕΕ, προσαυξημένο κατά 3 τριετίες συν το επίδομα γάμου, δηλαδή 27,49 ευρώ για έναν παντρεμένο. Το στοιχείο αυτό δείχνει δύο πράγματα: Το μεγάλο χτύπημα που έχει δοθεί στις κλαδικές ΣΣΕ, αλλά και τη μεγάλη αξία των κλαδικών συμβάσεων, που με τη σειρά της σηματοδοτεί τη μεγάλη αξία που έχει ο αγώνας μας για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Γι' αυτό δώσαμε και δίνουμε τη μάχη ώστε η διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ να γίνει κτήμα των εργαζομένων. Ο αγώνας αυτός δεν είναι εύκολος, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας υπέγραψε εργοταξιακές συμβάσεις σε τρία μεγάλα εργοτάξια (ανάπλασης Φαληρικού Δέλτα, «Αστέρα» Βουλιαγμένης, ανακαίνισης ξενοδοχείου «Ledra»). Οι συμβάσεις υπογράφηκαν με τις ανάδοχες κατασκευαστικές εταιρείες και τους διάφορους υπεργολάβους, βελτιώνοντας το μεροκάματο των οικοδόμων, καθορίζοντας ότι δεν θα δουλεύει κανείς κάτω από τα 45 ευρώ. Ακόμα αποσπάστηκαν αυξήσεις, 5-15%, από την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ». Παρότι δεν υπήρξε υπογραφή σύμβασης, το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό.

Οι αγώνες που έχουμε δώσει μέχρι τώρα, έχουν συμβάλει στο σπάσιμο της αδιαλλαξίας των μεγαλοεργοδοτών. Σήμερα ο Σύνδεσμος των εργοδοτών έχει διαφοροποιήσει τη στάση του. Παρ' όλα αυτά, δεν εγκαταλείπουν τη βασική τους στρατηγική, δηλαδή να μείνουν καθηλωμένα τα μεροκάματα. Για εμάς, η βάση συζήτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερο από αυτό που πετύχαμε στα εργοτάξια, 45 ευρώ κατώτερο μεροκάματο. Σε αυτήν τη βάση θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας σε κάθε χώρο δουλειάς.

-- Τι στόχους βάζετε για το επόμενο διάστημα;

-- Ο βασικός άξονας της δουλειάς και παρέμβασής μας αντικειμενικά θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και κλιμάκωση της πάλης μας σε όλα τα βασικά προβλήματα, που θα παραμείνουν το ίδιο οξυμένα. Οπως σημειώσαμε και παραπάνω, το ζήτημα του μεροκάματου, των Συλλογικών Συμβάσεων, των όρων δουλειάς, είναι ένα διαρκές μέτωπο πάλης. Πατώντας πάνω σε όσα θετικά αποτελέσματα έχουμε, θα επιδιώξουμε την ανάπτυξη αγώνων σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια της χώρας και τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ξεχωριστά.

Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Το ίδιο θα κάνουμε με το ζήτημα της προστασίας των ανέργων, ενώ έχουμε ανοιχτό μέτωπο ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους. Χρειάζεται επεξεργασία και επικαιροποίηση πλαισίου πάλης και αιτημάτων για τη νεολαία και τις σχολές μαθητείας. Ακόμα, απαιτείται ολοκληρωμένη προετοιμασία για τους μετανάστες.

Παράλληλα με αυτούς τους άξονες πάλης, θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη για τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, την ένταξη νέων Συνδικάτων στις γραμμές μας και την ενεργοποίηση όσων έχουν αδρανήσει, το δυνάμωμα της Ομοσπονδίας συνολικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επιτυχία η μεγάλη μάχη, σταθμός για τη συνέχιση του αγώνα(2023-11-09 00:00:00.0)
Αποτέλεσμα σκληρού αγώνα που αφήνει παρακαταθήκες(2022-05-05 00:00:00.0)
Νεκρώνουμε όλα τα γιαπιά και τα εργοτάξια στις 4 Νοέμβρη, για ΣΣΕ με αυξήσεις!(2021-10-23 00:00:00.0)
Απεργούν στις 4 Νοέμβρη οι οικοδόμοι όλης της χώρας(2021-10-21 00:00:00.0)
Σύσκεψη με Ομοσπονδίες και Συνδικάτα για τις ΣΣΕ(2014-01-18 00:00:00.0)
Δυναμώνει ο διεκδικητικός αγώνας(2009-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ