Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Αδιάλλακτη αντίθεση στα πολεμοχαρή σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ

Συνέντευξη με τον Μάρκο Ρίτσο, Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας

Ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας, για το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τις Ενοπλες Δυνάμεις, να μας απαντήσει για τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με το ΝΑΤΟ και την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Η συζήτηση έχει ως εξής:

-- Η Ιταλία είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ. Ποια είναι η θέση του ΚΚ της Ιταλίας σχετικά με την ιμπεριαλιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και την Ιταλία;

-- Οι θέσεις μας, που εκφράζονται καθαρά στις Αποφάσεις των συνεδρίων μας, μιλάνε για αδιάλλακτη αντίθεση στα πολεμοχαρή σχέδια του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, στη Μεσόγειο και γενικά στον κόσμο, σημειώνοντας πως το ΝΑΤΟ έχει πλέον ξεπεράσει τα αρχικά του σύνορα και έχει μετατραπεί σε οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού παγκοσμίως. Αντίθετα από τους Ευρωκομμουνιστές, που χαιρετούσαν την υποτιθέμενη «ομπρέλα προστασίας του ΝΑΤΟ», το Κόμμα μας πάντοτε μαχόταν για την έξοδο της Ιταλίας από το ΝΑΤΟ και για το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια. Αυτές οι στρατιωτικές δομές εξαιρούνται από τον έλεγχο της ιταλικής κυβέρνησης και της ιταλικής Βουλής, πληρώνονται από τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό και χειρίζονται πυρηνικά και άλλα επιθετικά οπλικά συστήματα. Παραβιάζουν το ιταλικό Σύνταγμα, εκθέτοντας τη χώρα μας στον κίνδυνο πιθανών αντιποίνων, μπορούν να σύρουν την Ιταλία σε έναν πόλεμο ενάντια στη θέλησή μας. Προκαλούμε εκείνους που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση, που ξεπλένουν το στόμα τους με τη λέξη «κυριαρχία», να βρουν το κουράγιο να διώξουν από την ιταλική επικράτεια τα κατοχικά στρατεύματα και τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα και τη λαϊκή θέληση.

Φέτος είναι η 70ή επέτειος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Το Κόμμα μας θα κινητοποιήσει τα μέλη του, εργάτες, άνεργους, φοιτητές σε μια μεγάλη διαδήλωση με θέμα «Ιταλία έξω από το ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ έξω από την Ιταλία!», στην οποία θέλουμε να προσκαλέσουμε και εκπρόσωπο του ΚΚΕ, ενάντια σε αυτήν την εγκληματική ιμπεριαλιστική οργάνωση. Ελπίζουμε ότι θα μετατραπεί σε κοινή και ταυτόχρονη δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, των μελών της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας και του «Solidnet».

-- Η ΕΕ γίνεται όλο και πιο αντιδραστική και στρατιωτικοποιείται. Ποια πρέπει να είναι η θέση των λαών σε σχέση με αυτά τα ζητήματα;

-- Πολλοί εκπρόσωποι της αστικής ψευτο-ριζοσπαστικής αριστεράς, μαζί με τους οπορτουνιστές του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πάντα χειροκροτούσαν την ολοένα και μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, που την παρουσίαζαν σαν χειραφέτηση από την ιμπεριαλιστική ηγεμονία των ΗΠΑ, έχοντας τη λανθασμένη άποψη ότι η πολυπολικότητα αποτελούσε εγγύηση για την ειρήνη. Εχοντας εγκαταλείψει τον επιστημονικό, λενινιστικό ορισμό του ιμπεριαλισμού, δεν καταλαβαίνουν ότι καταλήγουν να υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό στη διαπάλη του με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Δεν κατανοούν ότι, στις σημερινές συνθήκες, η ανάδυση ενός νέου ιμπεριαλιστικού πόλου σε ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν διασφαλίζει τον συσχετισμό δυνάμεων. Αντιθέτως, αυξάνει τον κίνδυνο του πολέμου. Τέλος, έχουν ξεχάσει ότι η Κοινή Πολιτική Εξωτερικών και Ασφάλειας της ΕΕ, σύμφωνα με τους επίσημα διακηρυγμένους στόχους της, δεν συγκρούεται με το ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται μαζί του και αποτελεί τμήμα του.

Η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση της αυθαιρεσίας, και είναι γνωστό ότι τα νέα στρατιωτικά Σώματα, όπως ήδη γίνεται με την «Eurogendfor», δεν υπόκεινται καν στον έλεγχο των κοινοβουλίων των κρατών - μελών. Ακόμη: Εχουμε αύξηση της επιθετικότητας της ΕΕ, με νέες στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό, αύξηση του κόστους και των κινδύνων που οι εργαζόμενοι και οι λαοί θα πρέπει να υπομείνουν, για να συντηρηθούν δομές, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.

Η μόνη θέση που οι λαοί μπορούν να έχουν είναι αυτή της ακλόνητης αντίθεσης σε αυτά τα αντιδραστικά σχέδια, θέση πάλης για να φύγουν οι χώρες τους από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και από κάθε άλλον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, με τη ριζοσπαστική αλλαγή τάξης στην εξουσία, ανατρέποντας τον καπιταλισμό, δηλαδή το σύστημα που γεννά ανισότητα, εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ