Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Μαχητικά και μεθοδικά στο πλάι του Κόμματος για να καταφέρουμε τα καθήκοντά μας στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα!

Στις Θέσεις του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ εκτιμάμε θετικά τα βασικά βήματα στη δράση της Οργάνωσης στο πλάι του Κόμματος στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα (ΔΚΚ), από το 11ο Συνέδριο έως σήμερα, και θέτουμε ορισμένες βασικές κατευθύνσεις της διεθνούς δράσης της Οργάνωσής μας για τη συνέχεια. Περιγράφουμε επίσης συνοπτικά την κατάσταση και τις βασικές τάσεις που διαμορφώνονται στις Κομμουνιστικές Νεολαίες (ΚΝ), που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ΔΚΚ, και τα μέλη τους το «αύριο» των Κομμουνιστικών Κομμάτων (ΚΚ).

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε σε όσα έχουμε με κόπο ήδη κατακτήσει - που είναι σημαντικά - αλλά αξιοποιώντας τα, να χτίσουμε παραπέρα και με μέθοδο σε ακόμη πιο γερές βάσεις. Αλλωστε, το ΔΚΚ βρίσκεται σε ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική υποχώρηση και όπως είναι προφανές η στρατηγική των ΚΚ καθορίζει την κατάσταση και το πλαίσιο δράσης των ΚΝ.

Κάθε ΚΝίτης και ΚΝίτισσα, κάθε φίλος της ΚΝΕ, και γενικότερα όποιος διαβάζει με συνέπεια τον «Οδηγητή», τον «Ριζοσπάστη», την ΚΟΜΕΠ, έχει μία αντιπροσωπευτική και αντικειμενική εικόνα για την πορεία του ΔΚΚ. Με ιδιαίτερη συχνότητα, άλλωστε, τα όργανα του Κόμματος και της ΚΝΕ, εσωοργανωτικά αλλά και με δημόσιες εκδηλώσεις (πολλές φορές και με παρουσία στελεχών άλλων ΚΚ και ΚΝ) και κείμενα, ενημερώνουν ολοκληρωμένα και γίνεται συζήτηση για την κατάσταση, για το σχέδιο παρέμβασης του Κόμματος, στο οποίο φυσικά συμμετέχει έχοντας ιδιαίτερα και σημαντικά καθήκοντα η ΚΝΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι γι' αυτά τα ζητήματα, όπως φαίνεται και από την προσυνεδριακή συζήτηση στα όργανα, στις ΟΒ, στις εκδηλώσεις μας, παρουσιάζεται ενδιαφέρον, θέληση από αρκετούς συντρόφους και φίλους να τα μελετήσουν καλύτερα. Γιατί όσο κατανοητό είναι ότι «καθρέφτης» της ΚΝΕ είναι η δράση της για την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής πάλης στην Ελλάδα με τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων νέων από όσους έχουμε καταφέρει έως τώρα, άλλο τόσο ξεκάθαρο είναι ότι η εργατική τάξη είναι διεθνής δύναμη και η ταξική πάλη διεξάγεται και σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι κάθε χρόνο στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ μας, που έχει καθιερωθεί ως χώρος συγκέντρωσης, συζήτησης και συνεργασίας ΚΝ από όλο τον κόσμο (την τελευταία χρονιά με τη συμμετοχή 40 Οργανώσεων) υπάρχουν χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι απευθύνονται στους διεθνείς αντιπροσώπους. Ενδιαφέρον που ενισχύεται και καλλιεργείται μέσα και από πετυχημένες πρωτοβουλίες που παίρνει η Οργάνωσή μας, όπως:

-- Οι ετήσιες Συναντήσεις Ευρωπαϊκών ΚΝ για τις οποίες πρωτοστατεί μαζί με άλλες ΚΝ, η Διεθνής Συνάντηση στη Ρωσία των 36 ΚΝ για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, τα 15 διεθνή σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, τα κοινά καλέσματα, τοποθετήσεις και εκδηλώσεις δεκάδων ΚΝ για τις εξελίξεις, οι δεκάδες κοινές εκδηλώσεις με την ΚΝ Τουρκίας στις δύο χώρες στο πλαίσιο της κατοχύρωσης και αναβάθμισης των υποδειγματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο Οργανώσεις.

- Οι αποστολές αλληλεγγύης στη Συρία, στη Βενεζουέλα, οι επισκέψεις στην Κούβα, στο Λίβανο, στο Μεξικό, στη Ν. Αφρική, στην Ινδία, οι επισκέψεις αντίστοιχα στην Ελλάδα στελεχών ΚΝ, αγωνιστών και αγωνιστριών όπως η Ταμίμι κ.ά.

Αλλωστε, αυτό το ενδιαφέρον, αντικειμενικά «κουμπώνει» με τις εντεινόμενες προσπάθειες που καταβάλλει το Κόμμα από κοινού με άλλα ΚΚ στο ΔΚΚ (π.χ. Διεθνείς Συναντήσεις, «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση», Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία) χαράσσοντας έναν απαιτητικό αλλά ελπιδοφόρο δρόμο για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση του ΔΚΚ σε επαναστατική βάση, για τη συγκρότηση διακριτού μαρξιστικού - λενινιστικού πόλου. Προσπάθειες οι οποίες ανεβάζουν και τον πήχη των απαιτήσεων για τη δουλειά της ΚΝΕ με τις ΚΝ.

Σύνθετες εξελίξεις και δυσκολίες...

Οι εξελίξεις στο ΔΚΚ χαρακτηρίζονται από συνθετότητα, δυσκολίες αλλά και δυνατότητες. Την κίνησή τους θα την παρομοιάζαμε με ένα ζικ - ζακ. Να δώσουμε ένα παράδειγμα - που δεν είναι μεμονωμένο - αυτό της Ευρώπης:

Υπάρχουν δυστυχώς όχι λίγα παραδείγματα όπου η διαχειριστική στρατηγική ΚΚ, ακόμη και η συμμετοχή ή ανοχή τους σε αστικές κυβερνήσεις, οδηγεί τις ΚΝ σε θέσεις αποδοχής του ανέφικτου «εξανθρωπισμού του καπιταλισμού». Τις ωθεί σε ερμαφρόδιτα σχήματα συμμαχιών με σοσιαλδημοκράτες, οπορτουνιστές, αναρχοαυτόνομους, συμβάλλοντας από κοινού με άλλους παράγοντες στο να χάνουν οι ΚΝ τον πρωτοπόρο ρόλο τους μέσα στη νεολαία, να αδυνατούν να διαμορφώσουν μέτωπα πάλης στο ύψος των αναγκών της νεολαίας και σε σύγκρουση με το σύστημα, προωθώντας μια αμυντική γραμμή ήττας και βάζοντας ουσιαστικά πολύ χαμηλά το ταβάνι των απαιτήσεων της νεολαίας για τη ζωή, στο όνομα μάλιστα του «να είμαστε ένα με τη νεολαία». Πρόκειται για «ρεαλισμό» της υποταγής που αντικειμενικά ωθεί αυτές τις ΚΝ και στον οργανωτικό κατακερματισμό τους, στη μείωση της επιρροής τους, αφού δεν βοηθά να ανέβει επίπεδο η ριζοσπαστικοποίηση νεανικών συνειδήσεων, αδυνατεί να εμπνεύσει, πολλές φορές είναι δυσδιάκριτες οι διαφορές τους από τις Νεολαίες των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, από ΜΚΟ.

Η στάση αυτών των δυνάμεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι επίσης ενδεικτική. Καλλιέργησαν προσδοκίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντάς τον μάλιστα σαν «χρυσή συνταγή» και για άλλες χώρες, αποσιωπώντας ή διαστρεβλώνοντας τις κρυστάλλινες θέσεις του ΚΚΕ και τη δράση του. Οταν η ανοιχτή σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι τεμενάδες του στην αστική τάξη και τους διεθνείς συμμάχους της (ΕΕ - ΝΑΤΟ) άφησαν αυτές τις δυνάμεις ...στον άσο, πόνταραν τις ελπίδες τους σε άλλα «κουτσά άλογα», σε πρώην στελέχη της κυβέρνησης, που τους καλούν μάλιστα και στα φεστιβάλ τους. Εχουν μείνει πολύ πίσω.

...που γεννούν νέες δυνατότητες!

Εντοπίζουμε τα παραπάνω αρνητικά για να γίνει καλύτερα κατανοητή η σπουδαιότητα του ελπιδοφόρου γεγονότος ότι υπάρχουν σήμερα ΚΝ, περισσότερες απ' ό,τι στο παρελθόν, που με τη στήριξη των ΚΚ τους αναπτύσσουν τα επαναστατικά τους χαρακτηριστικά και δεν υποτάσσονται στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Γιατί εκεί που βλέπουμε τις δυσκολίες, χρειάζεται το ίδιο αντικειμενικά να εκτιμάμε και τα βήματα προόδου που γίνονται. Γιατί όταν στο ΔΚΚ ορισμένες φορές όλα μοιάζουν να μένουν ακίνητα ή και να πηγαίνουν προς τα πίσω, έχει μεγάλη σημασία για παράδειγμα ότι:

-- Στην Ιταλία, το ΚΚ, που μεταπολεμικά είχε τη μεγαλύτερη εκλογική επιρροή στην Ευρώπη, έφτασε να μετονομαστεί σε Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς που συμμετείχε στην αστική κυβέρνηση, η οποία στήριξε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς το 1999 στη Γιουγκοσλαβία, αλλά σήμερα υπάρχουν το ΚΚ (Ιταλία) και το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας που, παρά τις αδυναμίες, προσπαθούν να οργανώσουν τον αγώνα. Είναι σημαντικό π.χ. που δεκάδες χιλιάδες μαθητές κατεβαίνουν στους δρόμους με τις κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο στα χέρια, και εκλέγουν μαζικά ως αντιπροσώπους τους στα όργανα του μαθητικού κινήματος εκατοντάδες νεολαίους κομμουνιστές.

-- Στην Ισπανία, κόντρα στο ΚΚ, που συνεχίζει την ευρωκομμουνιστική παράδοση και είναι πρωτεργάτης του λεγόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), παλεύουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας και οι Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, που δίνουν μάχη στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

-- Στη Γαλλία, μπορεί το μεταλλαγμένο ΚΚ να έφτασε από το σφυροδρέπανο να έχει σήμερα ως σήμα του τα αστέρια της ΕΕ ...όμως το σφυροδρέπανο «ξαναφυτρώνει» σε μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται, ενισχύονται οι ταξικοί αγώνες στη Μασσαλία και άλλες περιφέρειες, με τους νέους κομμουνιστές να παίζουν πρωτοπόρο ρόλο.

-- Στην Τουρκία, που η αστική τάξη, η κυβέρνησή της και συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα δυναμώνουν την επιθετικότητά τους κατά του λαού και της νεολαίας, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών και διατηρώντας στρατό κατοχής σε εδάφη τριών γειτονικών κρατών, η Κομμουνιστική Νεολαία, στο πλάι του Κομμουνιστικού Κόμματος, δίνει μια παλικαρίσια μάχη, πρωτοστατεί στα πανεπιστήμια για την κινητοποίηση χιλιάδων φοιτητών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και παράλληλα απαιτούν την απόσυρση του τουρκικού στρατού από τα κατεχόμενα εδάφη. Συγκρούεται καθημερινά με το σύστημα, την κυβέρνηση Ερντογάν και το ΝΑΤΟ, απαντώντας αποφασιστικά στην καταστολή και στον περιορισμό της πολιτικής δράσης.

-- Στο Μεξικό, όπου η αστική τάξη για να ασκεί απρόσκοπτα την κυριαρχία της, δίνει εκατομμύρια σε φασιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, σε εμπόρους ναρκωτικών που δολοφονούν και απάγουν αγωνιστές και μεταξύ αυτών και φοιτητές, το ψηφοδέλτιο της Κομμουνιστικής Νεολαίας στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας παίρνει πάνω από 4.000 ψήφους και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε όλες τις αστικές δυνάμεις, αποκαλύπτοντας και το βρώμικο ρόλο της νέας σοσιαλδημοκρατίας.

Η ΚΝΕ - όπως κάνει και το Κόμμα μας στο επίπεδο των ΚΚ - εκφράζει την ολόπλευρη αλληλεγγύη της στις παραπάνω προσπάθειες καθώς και σε άλλες αντίστοιχες σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι γνωστό σε κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την υπόθεση του ΔΚΚ, που την πονάει. Είναι γνωστό σε νέους σε όλο τον κόσμο που δίνουν τον αγώνα, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, στους κομμουνιστές της Συρίας, της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Παλαιστίνης, του Πακιστάν, της Κολομβίας κ.ά. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που το κύρος της ΚΝΕ ανέβηκε τα προηγούμενα χρόνια, είναι περισσότεροι όσοι έχουν ανοιχτά τα αυτιά τους, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις αναλύσεις και τη δράση των κομμουνιστών στην Ελλάδα. Πρόκειται για δυνάμεις που σέβονται και υπερασπίζονται τις αξίες και τις παραδόσεις του ΔΚΚ, με τις οποίες συνεργαζόμαστε και υποσχόμαστε να δουλέψουμε ακόμη πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχει μεγάλη σημασία να μην ξεχαστεί ότι δεκάδες Κομμουνιστικές Νεολαίες πρωτοστατούν στις χώρες τους για να ακουστεί η φωνή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Για να μην πνιγεί μέσα στους τόνους λάσπης, ψεμάτων και λαθροχειριών, με τα οποία συνοδευόταν από αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, η προβολή των εξελίξεων στην Ελλάδα, αποκρύπτοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι χιλιάδες τα δημοσιεύματα σε άλλες χώρες, εκατοντάδες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα, και που χωρίς αυτά θα ήταν αδύνατο να εκφραστεί το κύμα αλληλεγγύης με την πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, να αποκρουστεί η προσπάθεια αποσιώπησης ή συκοφάντησης των θέσεων και της πάλης μας, από το ΚΕΑ και άλλες δυνάμεις. Αυτή η στάση, μαζί με άλλους παράγοντες, είναι που απέτρεψε, για παράδειγμα, στην Ευρώπη τις προσπάθειες της Νεολαίας του ΚΕΑ να αποκτήσει έρεισμα, παρά την επανασυγκρότησή της το 2015.

Να δικαιώσουμε τις προσδοκίες!

Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε, χτίζοντας την απαραίτητη υποδομή για να τα καταφέρουμε. Με Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, που δουλεύει ακούραστα δίπλα στο Κεντρικό Συμβούλιο, που χρειάζεται συνεχώς να προσπαθεί να βελτιώνει τη δουλειά της. Με ομάδες δουλειάς που παρακολουθούν τις εξελίξεις σε διάφορες περιοχές της υδρογείου, με μεταφραστικό μηχανισμό που μας επιτρέπει «να μιλάμε» σε αρκετές γλώσσες, να μεταφράζουμε ενημερωτικά, ομιλίες, άρθρα που αποστέλλουμε στις άλλες ΚΝ, να παρεμβαίνουμε σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις τους.

Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας το αμέσως επόμενο διάστημα, για παράδειγμα οι εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, περιφερειακές και τοπικές εκλογές, οι βουλευτικές εκλογές όποτε γίνουν), φυσικά η διαρκής μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, σε σύγκρουση με τον καπιταλισμό, με στόχο την εργατική εξουσία, θα έχουν θετική επίδραση και στο εξωτερικό. Κάθε μάχη που δίνουμε στην Ελλάδα, τραβά το ενδιαφέρον πολλών εργαζομένων και νέων και σε άλλες χώρες. Πολλές φορές δημιουργεί και εκτός Ελλάδας μεγαλύτερες προσδοκίες απ' ό,τι και οι ίδιοι συνειδητοποιούμε...

Μπορούμε και πρέπει να τις δικαιώσουμε!

Γι' αυτό, πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ! ΚΝΕ δυνατή στο πλάι του! Να ανοίξουμε το δρόμο «για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, τον σοσιαλισμό»!


Του
Νίκου ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ*
*Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ