«Μέχρι σήμερα στο νησί της Κεφαλονιάς έχουν εγκατασταθεί Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), που ακουμπούν σε ισχύ τα 135 MW, ενώ σύμφωνα με τα κριτήρια και τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων, στις Δημοτικές Ενότητες Αργοστολίου, Πυλαρέων και Παλικής, όπου υφίστανται ή πρόκειται να εγκατασταθούν ΑΣΠΗΕ, ισχύουν τα παρακάτω ποσοστά (εδαφικής) κάλυψης της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας: ΔΕ Αργοστολίου 47,20%, ΔΕ Παλικής 11,13%, ΔΕ Πυλαρέων 39,45%.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία αλλά και τη σύμφυτη με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής αναρχία στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, προβλέπεται το επόμενο διάστημα το νησί της Κεφαλονιάς να δεχτεί ένα περιβαλλοντικό και οικονομικό πλήγμα. Ενα πλήγμα που του επιφυλάσσει η πολιτική "απελευθέρωσης" της Ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που έχουν επιβάλει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και φυσικά η σημερινή (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ).
Ιδιαίτερα η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στην Παλική στη θέση "Μωρού - Κηπούρια" της Τοπικής Κοινότητας Καμιναράτων, μια ιδιαίτερη περιοχή γεωμορφολογικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά, θα υποθηκεύσει όχι μόνο την οικονομική της δραστηριότητα (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός κ.λπ.), αλλά θα πλήξει και θα προσβάλει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και τον ιστορικό και μνημειακό χώρο των αρχαίων Ταφίων.
Οι φορείς αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής δεν συμφωνούν σε καμιά τέτοια δραστηριότητα στο χώρο αυτό. Από τη στιγμή που δρομολογήθηκε αυτή η εξέλιξη μέχρι σήμερα οι κινητοποιήσεις των κατοίκων είναι συνεχείς και πολύμορφες και έχουν αποτρέψει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αποτελεί γι' αυτούς πρώτη προτεραιότητα η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η βιοποικιλότητα και το τοπίο που μετατρέπεται σε βιομηχανικό λόγω του τεράστιου όγκου των ανεμογεννητριών από τα συνοδά έργα που έγιναν και θα γίνουν (μεγάλες τσιμεντοβάσεις, δρόμοι, χώροι εξόρυξης αδρανών υλικών, εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετικές εγκαταστάσεις κ.ά.). Εκτός από τη ριζική αλλαγή που θα επιφέρουν θα δημιουργήσουν συνολικότερη υποβάθμιση από διάβρωση, κίνδυνους πυρκαγιών κ.ά. Ας σημειωθεί επίσης ότι το συγκεκριμένο μέρος της εγκατάστασης ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του αρχαίου κράτους των Ταφίων, που διατηρεί τα ερείπια της Μονής του Ταφιού, το ιστορικό μοναστήρι του Ταφιού, το μοναστήρι στα Κηπούρια, το Δρακοντόσπηλο, τα φυλάκια, την Πλατιά Αμμο, το Μαντρί κ.ά. που είναι αδιαίρετα στοιχεία της ιστορικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Παλικής.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η κυβερνητική επιλογή, με τις ευλογίες της ΕΕ, έχει αποκλειστικά έναν και μόνο στόχο: Να στηρίξει τους επενδυτικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που είναι ενταγμένοι στη στρατηγική της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας. Για τη στρατηγική αυτή η Ενέργεια είναι ένα απλησίαστο και πανάκριβο εμπόρευμα για τη λαϊκή οικογένεια. Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση και στο νομό Κεφαλονιάς - Ιθάκης όπου παράγεται ήδη το διπλάσιο ρεύμα με ΑΠΕ από αυτό που χρειάζεται και όπου υπάρχουν προβλέψεις για πολλαπλάσιες "επιδόσεις", να βιώνουν ο λαός, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μια αμείλικτη ενεργειακή φτώχεια. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που ο αέρας και ο ήλιος γίνονται στα χέρια των επιχειρηματιών χρυσοφόρο πεδίο κερδοφορίας, σε αντίθεση με το συμφέρον του λαού για Ενέργεια - κοινωνικό αγαθό.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί πώς τοποθετούνται στα αιτήματα των κατοίκων και φορέων της Κεφαλονιάς και της συγκεκριμένης περιοχής: