«Απέναντι στο οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης των Συλλόγων, μεγαλώνει η ευθύνη μας να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε αυτήν την πορεία.
Γι' αυτό και δεν πρέπει να κρυφτούν οι δικές μας αδυναμίες, να τονωθεί η κριτική εξέταση της παρέμβασής μας, η πρωτοβουλία και η πρωτοπόρα δράση για την οργάνωση και κινητοποίηση των φοιτητών, την εκλαΐκευση και εξειδίκευση του πλαισίου πάλης του ΜΑΣ, τη μαζικοποίηση των Συλλόγων.
Η δράση μας για την οργάνωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ είναι η απάντηση στα φαινόμενα εκφυλισμού και υπονόμευσης των Φοιτητικών Συλλόγων! Είναι κομμάτι της πάλης μας για την αγωνιστική ανασυγκρότησή του. Ενα φοιτητικό κίνημα χωρίς οργάνωση, χωρίς πανελλαδική συγκρότηση, είναι διασπασμένο, αδύναμο, κατακερματισμένο, δεν μπορεί να τα βάλει με όσους μας στερούν τις σπουδές και το μέλλον. Ο εκφυλισμός βολεύει όσους θέλουν τους νέους στη γωνία, να μην αντιδρούν, γι' αυτό μεθοδεύουν την παραπέρα διάλυση και τον έλεγχο του φοιτητικού κινήματος.
Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι η σταθερή, επίμονη προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών στους Φοιτητικούς - Σπουδαστικούς Συλλόγους, για να δυναμώσει το ΜΑΣ σε κάθε έτος και Τμήμα. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θα ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των φοιτητών, θα απομονώνονται οι φωνές της υποταγής και της μοιρολατρίας, θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις "από τα κάτω" συντονισμού των Συλλόγων».
«Η πρότασή μας για την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος ξεκινά από το κάθε έτος και φτάνει σε πανελλαδικό επίπεδο:
Η λειτουργία και η δράση του Συλλόγου είναι ο καθρέφτης του. Σύλλογοι με αδύναμη λειτουργία και δράση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως μαχητικές, διεκδικητικές, μαζικές οργανώσεις των φοιτητών.
Σύλλογοι χωρίς μόνιμη έγνοια για την οργάνωση, την ενημέρωση και το τράβηγμα όλων των φοιτητών στις δραστηριότητές τους, χωρίς άμεση παρέμβαση για τα προβλήματα του χώρου τους, ΔΣ με αραιή συνεδρίαση, χωρίς ουσιαστική συζήτηση και με τυπική έγκριση ψηφισμάτων, ΓΣ να γίνονται αραιά και συνήθως με μικρή συμμετοχή, είναι ο μόνιμος "αντίπαλος" κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή και οφείλουμε να τα αντιπαλεύουμε όπου κι αν βρεθούμε, είτε πλειοψηφεί είτε μειοψηφεί η κατεύθυνση πάλης του ΜΑΣ.
Είναι υπόθεση του κάθε Συλλόγου, της κάθε Επιτροπής Αγώνα, του κάθε αγωνιστή η οργάνωση όλων των φοιτητών και η μαζικοποίηση του Συλλόγου, η μαζική υιοθέτηση του πλαισίου πάλης του ΜΑΣ. Αυτό είναι το βασικό μας καθήκον, δείκτης και κριτής της παρέμβασής μας. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τη σημερινή συμμετοχή των φοιτητών στη ζωή και τη δράση των Συλλόγων. Μεγάλο μέρος των φοιτητών είναι ανοργάνωτο, έξω από τους Συλλόγους. Εδώ πρέπει να στραφεί η προσοχή μας. Για να πειστεί ο φοιτητής να συμμετάσχει στον Σύλλογο και την αγωνιστική διεκδίκηση, χρειάζεται να νιώσει ότι τον εκφράζει, ότι τον στηρίζει.
Η δημιουργία μιας ομάδας φοιτητών πρωτοπόρων ή έστω δραστήριων σε κάθε έτος είναι όρος για να έχει αποτελέσματα η δουλειά μας. Οσο αυτή η ομάδα συζητά, ανταλλάσσει γνώμες, αναλαμβάνει ευθύνες στο πλαίσιο της δράσης του Συλλόγου, πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα στο έτος, παίρνει πρωτοβουλίες, τόσο περισσότεροι φοιτητές θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται και να συμμετέχουν».
«Ολο το προηγούμενο διάστημα, μέσα στους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους και ιδιαίτερα στους Συλλόγους που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, αντλήθηκε σημαντική πείρα για τη λειτουργία και το ρόλο των Διοικητικών Συμβουλίων. Η αντιμετώπισή τους ως οργανικών στοιχείων των Φοιτητικών Συλλόγων, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του αγώνα, των Γενικών Συνελεύσεων και στην υλοποίηση των αποφάσεων, συνέβαλε στην προσπάθεια για αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.
Η σταθερή βδομαδιάτικη συνεδρίασή τους συμβάλλει στην άμεση κινητοποίηση για κάθε οξυμένο πρόβλημα αλλά και στη σταθερή παρακολούθηση των γενικότερων εξελίξεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στην καλύτερη συζήτηση στο ίδιο το ΔΣ.
Η συζήτηση μεταξύ των φοιτητών και των εκλεγμένων αντιπροσώπων σε ανοιχτά ΔΣ ενίσχυσε τη διάθεση για αγωνιστική δράση, έκανε υπόθεση του κάθε φοιτητή την οργάνωση του αγώνα. Ετσι αναβαθμίζεται στην ουσία η λειτουργία του οργάνου και οι φοιτητές δεν αντιλαμβάνονται τις διαδικασίες του Συλλόγου ως ξένες προς αυτούς.
Ο καταμερισμός ευθυνών στα μέλη των ΔΣ για διάφορα μέτωπα (π.χ. πολιτισμός, αθλητισμός, για το επιστημονικό αντικείμενο), για τη συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών στο πλαίσιο του Συλλόγου (π.χ. Επιτροπών Ετών), η ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών, συνέβαλαν στη δράση των μελών τους.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απαιτούν και επιβάλλουν την παρουσία τους σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων της σχολής. Από εκεί ενημερώνονται και ενημερώνουν άμεσα τους φοιτητές, μπλοκάρουν τις αντιδραστικές αποφάσεις».
«Η Γενική Συνέλευση ως ανώτερο όργανο των φοιτητών είναι το στοιχείο όπου πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Επιδιώκουμε μέσα από τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων με τους συμφοιτητές μας, περισσότεροι να συμμετέχουν στην πάλη, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να πρωτοστατούν στο χώρο τους. Η αντιπαράθεση με όσους υπερασπίζονται λογικές συμβιβασμού και υποταγής στις πολιτικές των κυβερνήσεων θα πρέπει να είναι ανεβασμένη και ταυτόχρονα να λαμβάνει υπόψη την πείρα των συναδέλφων που συμμετέχουν στις ΓΣ, να τους βοηθά να βγάζουν συμπεράσματα.
Βασικό μας καθήκον είναι το πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε πάλι τις Γενικές Συνελεύσεις διαδικασίες μαζικές, ζωντανές. Σε αυτήν την κατεύθυνση, τον τελευταίο ένα χρόνο, κάτω από τη δική μας παρέμβαση σε ορισμένους Συλλόγους και κάτω από την ένταση της επίθεσης στις σπουδές και τις ζωές μας, φαίνεται να υπάρχει ανεβασμένο ενδιαφέρον και εκφράζεται και από ορισμένα βήματα στη μαζικοποίηση Γενικών Συνελεύσεων.
Αποτελούν παράδειγμα οι συνελεύσεις Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από την περσινή χρονιά, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, κόντρα στις αρνητικές συνέπειες που είχε η δημιουργία του ΠΔΑ στα προγράμματα σπουδών, στη φοιτητική μέριμνα, στην πρακτική κ.ο.κ.
Η προετοιμασία των ΓΣ με συνεδρίαση του ΔΣ ή της Επιτροπής Αγώνα για τη συζήτηση του πλαισίου, με πλατιά συζήτηση και ζύμωση των διεκδικήσεων σε κάθε έτος, η έγκαιρη ενημέρωση του Φοιτητικού Συλλόγου από το ΔΣ, η διακοπή των μαθημάτων κατά τη διεξαγωγή τους, είναι αναγκαία μέτρα για τη μαζική προσέλευση του κόσμου, την επιτυχία των ΓΣ.
Η ύπαρξη εισήγησης που κατατίθεται από το ΔΣ λειτούργησε θετικά στο ζωντάνεμα των ΓΣ. Οι φοιτητές μπορούσαν να συζητήσουν σε κοινή βάση, να πάρουν το λόγο και να μη μένουν απλά θεατές. Οι εισηγήσεις εμπλουτίστηκαν με τις γνώμες και τις προτάσεις όλων των φοιτητών. Ακόμη, θετικά στοιχεία αποτελούν η τήρηση χρονοδιαγράμματος και η εκλογή προεδρείου.
Σε Συλλόγους όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της υποταγής, να μη συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι για χρόνια δεν πραγματοποιούνται ΓΣ. Πολλές φορές μένουμε σε μία πρόταση για διεξαγωγή ΓΣ σε ΔΣ. Να πάμε αποφασιστικά να ανοίξουμε το θέμα σε όλα τα έτη, την ανάγκη να συζητήσει ο Σύλλογος ποιον βολεύει η αδράνεια, να συσπειρωθεί το πιο μαχητικό τμήμα των φοιτητών».
«Η ενεργή συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών στις διαδικασίες του Συλλόγου μπορεί να ενισχυθεί με τη λειτουργία των συνελεύσεων και επιτροπών σε κάθε έτος ή Τμήμα (σε Συλλόγους που περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα Τμήματα). Στην Πάτρα έχουμε πείρα από τη συγκρότηση και δράση τέτοιων επιτροπών, όπως επίσης και στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών στην Αθήνα κ.α. Πλέον σε ορισμένους Συλλόγους, όπως οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί και οι Μηχανικοί Η/Υ στην Πάτρα, έχει κατακτηθεί οι συνελεύσεις ετών να έχουν παγιωθεί για τα καλά, βοηθώντας στην εξειδίκευση των αιτημάτων ανά έτος, στην κινητοποίηση νέων φοιτητών, που δεν είχαν εμπειρία από συλλογικές διαδικασίες και συλλογικούς αγώνες.
Οι Επιτροπές Ετους είναι όργανα των Συλλόγων, προβλέπονται από το καταστατικό τους. Η Επιτροπή Ετους είναι τα "πόδια" του Συλλόγου στο έτος. Οι Επιτροπές Ετών είναι σαν τα 5μελή της τάξης στο σχολείο, μπορούν να γίνουν μαχητικά όργανα του Φοιτητικού Συλλόγου, βοηθούν νέες δυνάμεις να μπαίνουν στον αγώνα, οι φοιτητές να συζητούν για τα οξυμένα προβλήματα και τις αιτίες τους, να οργανώνουν την πάλη τους. Με σχέδιο και στόχο, η δημιουργία Επιτροπών Ετών ή Τμημάτων, πρώτα απ' όλα στο πρώτο και δεύτερο έτος, αποτελεί ένα από τα κύρια καθήκοντα ενός Συλλόγου.
Η συγκρότηση επιτροπών στα έτη βοηθάει στη συσπείρωση των φοιτητών στην καθημερινή δράση, στην ενημέρωσή τους και στην οργανωμένη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Η Επιτροπή Ετους εκλέγεται από και λογοδοτεί στους φοιτητές, τους ενημερώνει, μπορεί να συνδέει τους φοιτητές του έτους με το ΔΣ εάν αυτό κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Η εκλογή επιτροπής στο έτος συμβάλλει στο να αποκτήσει η οργάνωση διάρκεια, να μη χάνεται μετά από λίγο.
Σε ένα έτος υπάρχουν φοιτητές που δεν είναι οργανωμένοι, που είναι και η πλειοψηφία. Επίσης δεν έχουν όλοι τις ίδιες πολιτικές απόψεις, έχουν διαφορετικό βαθμό συνείδησης και πολιτικής ωριμότητας. Ομως είναι δυνατή η ενότητά τους, στη βάση των διεκδικήσεων αρχικά. Για τους όρους σπουδών και της πρακτικής άσκησης, το περιεχόμενο σπουδών, τα ζητήματα του έτους, το επιστημονικό αντικείμενο κ.ο.κ. Στις συνελεύσεις αυτές συμμετέχουν φοιτητές που δεν έχουν πείρα από αγώνες, δεν γνωρίζουν το ρόλο των διοικήσεων, δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Γι' αυτό και πρέπει να αφήνουμε τους ίδιους τους φοιτητές να βγάζουν συμπεράσματα μέσα από την πείρα τους, χωρίς άγχος και ανυπομονησία. Εμείς παλεύουμε να φτιαχτούν όσο περισσότερες γίνεται, να έχουν διεκδικήσεις και αγωνιστικό σχέδιο. Το αν οι Επιτροπές Ετών θα χαθούν ή θα συνεχίσουν τη δράση τους, το αν θα κινηθούν σε αγωνιστική ή όχι κατεύθυνση, θα το κρίνουν η διαπάλη με τις άλλες δυνάμεις και η πρωτοπόρα δράση μας για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα.
Το επόμενο διάστημα πρέπει να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά σε όλα τα Ιδρύματα στη διεξαγωγή συνελεύσεων και στη συγκρότηση επιτροπών στα έτη.
Προχωράμε ακόμα πιο δυναμικά, αξιοποιούμε τη συλλογική θετική πείρα».