Στην υπεράσπιση των κατευθύνσεων και της πολιτικής της ΕΕ διαγωνίστηκαν με τις τοποθετήσεις τους στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων.
Πίσω από τις περίλυπες διαπιστώσεις για την «αμφίθυμη» στάση της ΕΕ, τις «αντιφάσεις μεταξύ λόγων και πράξης» και τα πλήγματα που έχει υποστεί το «κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης», οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασαν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τη στρατηγική της ΕΕ. Ετσι, στις παρεμβάσεις τους υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών για την «εναρμόνιση οικογενειακής - προσωπικής και εργασιακής ζωής», που αξιοποιούνται ως όχημα για επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά χωρίς μισόλογα, οι βουλευτές της ΝΔ πρότειναν την «εισαγωγή της τηλεργασίας και της ημιαπασχόλησης στο Δημόσιο για τους νέους γονείς που το επιθυμούν». Ιδιαίτερα διαφωτιστική ήταν και η πρόταση για τη δημιουργία προγράμματος «νταντά της γειτονιάς», στο πλαίσιο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες θα μπορούν «να πιστοποιούνται και να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ», πρόταση που σκιαγραφεί τη σημασία των ευρωενωσιακών προτάσεων για «προσιτές υπηρεσίες παιδικής μέριμνας».
Τις γνωστές δηλητηριώδεις απόψεις για τη «φονική» μείωση των γεννήσεων και την «εξαφάνιση του ελληνικού έθνους» επανέλαβε η ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Στην τοποθέτησή της στην Επιτροπή συμπεριέλαβε την ιδιαίτερα εχθρική για τα δικαιώματα των γυναικών πρόταση για κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις και «θεσμοθέτηση βαρέων κυρώσεων για όσους τις διενεργούν».