Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Εννέα νεκροί και πάνω από 47 τραυματίες είναι ο προσωρινός απολογισμός από τη χτεσινή σύγκρουση στην Αγκυρα ανάμεσα σε μια αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας και ένα μηχανοκίνητο βαγονέτο ελέγχου των σιδηροτροχιών. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται και οι τρεις μηχανοδηγοί. Πάντως τρεις υπάλληλοι της εταιρείας σιδηροδρόμων της Τουρκίας (TCDD) συνελήφθησαν ως υπεύθυνοι για το συμβάν. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας Τζαχίτ Τουρχάν, το δυστύχημα συνέβη μόλις 6 λεπτά μετά την αναχώρηση του τρένου από τον κεντρικό σταθμό της Αγκυρας με κατεύθυνση το Ικόνιο, σε μια γραμμή υψηλής ταχύτητας που εγκαινιάστηκε το 2011.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας έχουν εκτιναχθεί οι θάνατοι από όπλα στις ΗΠΑ. Περίπου 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους από όπλο το 2017, σύμφωνα με έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εν μέρει εξαιτίας και της σταθερής αύξησης του ποσοστού αυτοκτονιών με αυτόν τον τρόπο. Συνολικά, σημειώνονται παγκοσμίως περί τους 250.000 θανάσιμους πυροβολισμούς το χρόνο. Μόλις σε έξι χώρες στον κόσμο καταγράφονται περισσότεροι από τους μισούς. Οι ΗΠΑ είναι μία από αυτές τις έξι. Οι υπόλοιπες είναι η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κολομβία, η Βενεζουέλα και η Γουατεμάλα.

ΜΟΣΧΑ.-- Με διάταγμα του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, η πρωτεύουσα της ρωσικής Απω Ανατολής μεταφέρεται από το Χαμπάροφσκ στο Βλαδιβοστόκ. Το Βλαδιβοστόκ, η πόλη - λιμάνι στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκεται στο τέρμα του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου και είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας Πριμόρσκι, με πληθυσμό γύρω στους 600.000 κατοίκους.

ΙΝΤΙΑΝΑ.-- Πυροβολισμοί σημειώθηκαν χτες το πρωί σε σχολείο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ. Οπως αναφέρει η τοπική αστυνομία, ο έφηβος δράστης - τα κίνητρα του οποίου ερευνώνται - είναι νεκρός, προφανώς από πυρά της, ωστόσο όλοι οι μαθητές του σχολείου διασώθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ